• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστικό «όχι» στην απόπειρα φίμωσης της ΑΓΕΤ Ηρακλής

 • A-
 • A+
Απόρριψη της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου. ● Η εταιρεία κατηγορούσε το κίνημα πολιτών για συκοφαντική δυσφήμηση. ● Απαιτούσε να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου ζητώντας να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Στο κενό έπεσε η απόπειρα φίμωσης από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής με αγωγή που είχε καταθέσει κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και τριών μελών της: του Στέλιου Λημνιού, της Φαίης Τζανετουλάκου και της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου. Η απόρριψη της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου αποτελεί μια σημαντική νίκη για το κίνημα των πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, για την προάσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και για το ίδιο το περιβάλλον.

Με την αγωγή της, η ΑΓΕΤ Ηρακλής επιχειρούσε να φιμώσει το κίνημα των πολιτών που αντιδρά στην καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιό της στον Βόλο προκειμένου να μειώσει το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει. Κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτούσε να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου και ζητούσε από το δικαστήριο να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Μάλιστα, η αγωγή είχε επιδοθεί μόλις μία μέρα (18/1/2019) μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της πολυεθνικής εταιρείας Lafarge, μητρικής της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, που κατέθεσαν περίπου 120 πολίτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ζητώντας να σταματήσει η μεταφορά και εκφόρτωση σκουπιδιών στο λιμάνι της εταιρείας από χώρες του εξωτερικού, επικαλούμενοι τις συνεχείς παρατυπίες κατά τη μεταφορά τους που παραβιάζουν τους όρους της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εναγόμενοι είτε ξεχωριστά είτε από κοινού είχαν προβεί επανειλημμένα σε δυσφημιστικές δηλώσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, αλλά και σε άλλες αήθεις ενέργειες που έθιγαν το κύρος και την υπόληψη της ΑΓΕΤ, προσβάλλοντας την προσωπικότητά της και προκαλώντας δυσβάσταχτη ηθική βλάβη. Η δε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της εταιρείας γινόταν με διάδοση ψευδών ειδήσεων και με γενικότερες ενέργειες αντίθετες στα χρηστά ήθη. Σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της συμπεριφοράς των εναγομένων είχε υποστεί περιουσιακή ζημιά και είχε προσβληθεί η προσωπικότητα και η φήμη της, καθώς φερόταν να προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος και σοβαρή ζημιά στη δημόσια υγεία.

Με την απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε την αγωγή στο σκέλος που στρέφεται κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου θεωρώντας την ως μη ασκηθείσα. Εξάλλου, έκρινε ότι οι προαναφερόμενοι πολίτες δεν συνδέονται με την Επιτροπή ως νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές της. Το αίτημα της εταιρείας να παραλείπουν οι εναγόμενοι οποιαδήποτε αναφορά σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητά της απορρίφθηκε ως αόριστο αλλά και ως αντίθετο με το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «το αίτημα δεν εξειδικεύεται επαρκώς και η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος, περί απαγόρευσης που αφορά μάλιστα όλους τους τομείς και εκφάνσεις της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας, χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένο δυσφημιστικό ισχυρισμό, που να απαγορεύεται να διατυπωθεί εκ νέου και (μία απαγόρευση) που να εμποδίζει τους εναγόμενους ακόμη και να θέτουν εν γένει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα του τρόπου λειτουργίας του εργοστασίου της εναγόμενης και το αν ρυπαίνει υπέρμετρα το φυσικό περιβάλλον, αν τούτο δεν αποδεικνύεται με τους τρόπους που αναφέρονται στο δικόγραφο της αγωγής (επίσημη απόφαση κ.λπ.) θα περιέστελλε υπερβολικά και αδικαιολόγητα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 14 Σ.), αφού θα απαγόρευε κατ’ αποτέλεσμα οποιαδήποτε κριτική για τα ανωτέρω ζητήματα, αν δεν συνοδεύεται από αδιάσειστες αποδείξεις [...]».

Σημειώνεται ότι με αφορμή την αγωγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής και την απόρριψή της από το δικαστήριο του Βόλου, το ΜέΡΑ25 αποφάσισε στο συνέδριό του να καταθέσει πρόταση νόμου που να προστατεύει τους πολίτες που καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα από νομικές διώξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικές αγριότητες στον Βόλο
Πρωτόγνωρες σκηνές αστυνομικής βίας με ξυλοδαρμούς προς πάσα κατεύθυνση, εκτεταμένη χρήση χημικών και αναίτιες προσαγωγές-συλλήψεις βίωσε το Σάββατο ο Βόλος κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της καύσης...
Αστυνομικές αγριότητες στον Βόλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έπνιξαν στα χημικά τη μεγάλη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης.
Έπνιξαν στα χημικά τη μεγάλη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
Πρόσθετες κάλπες στήθηκαν την Κυριακή στον Δήμο Βόλου. Οι πολίτες που προσέρχονταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση σκουπιδιών στον Βόλο;» από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο σκαμνί επειδή κατήγγειλαν παράνομη διάνοιξη δρόμου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης θα βρεθούν 19 πολίτες από την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας και Κουλεντίων του Δήμου Μονεμβασίας που δικάζονται αύριο, έπειτα...
Στο σκαμνί επειδή κατήγγειλαν παράνομη διάνοιξη δρόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τα Αγραφα»
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα δικαστήρια Καρδίτσας θα βρεθούν αύριο 4 πολίτες λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποίηση κατοίκων στις 22/8/2019 στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στην παραχώρηση δασικών...
«Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τα Αγραφα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας