• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.0°C
  4 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 5.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.8°C
  7 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.1°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.2°C / 3.2°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  65%

Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει δίπλα σε σπίτια στο Πανόραμα.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδύνευσε να γίνει παρανάλωμα το Σέιχ Σου

 • A-
 • A+
Πυροσβεστικά αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο στο παρά πέντε πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν τον Χαρδαλιά για να μαζέψουν τα υπολείμματα κλάδευσης και υλοτομίας που κατακλύζουν τον χώρο.

Ενα σοβαρό περιστατικό εμπρησμού εξ αμελείας, στην περιοχή Πανόραμα, απείλησε το περασμένο Σάββατο την περιοχή, με τις φλόγες να φτάνουν ώς τις αυλές των σπιτιών! Περιμένουν τον… Χαρδαλιά οι υπηρεσίες για δοθεί λύση!

Το καμπανάκι του κινδύνου για το δάσος του Σέιχ Σου και κατ’ επέκταση για τις περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές του, έχουν χτυπήσει, καιρό τώρα, δεκάδες απλοί πολίτες. Ομως λίγο η κατάσταση με την πανδημία, λίγο ο εφησυχασμός ότι «δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος», λίγο οι συσκέψεις των αρμοδίων που γίνονται με «τηλεδιάσκεψη», έχουν αυξήσει σοβαρά τα επίπεδα του κινδύνου.

Δύο εμπρησμοί από αμέλεια δημιούργησαν το Σάββατο καταστάσεις υψηλού κινδύνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Λακκιάς. Οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο στο παρά πέντε, καθώς ρίψεις νερού έκαναν πυροσβεστικά αεροσκάφη, στα σημεία έσπευσαν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και ο καιρός ήταν καλός, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους. Τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν στα μέσα καλοκαιριού και υπήρχαν φωτιές και σε άλλες περιοχές; Τι θα γινόταν αν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρήσουν;

Τα άρρωστα δέντρα που κόπηκαν εδώ και καιρό συνιστούν κανονική πυριτιδαποθήκη για το Σέιχ Σου και... περιμένουν να τα απομακρύνει ο Χαρδαλιάς

Το Σέιχ Σου, το περιαστικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, γεμάτο υπολείμματα κλάδευσης, απειλείται ανά πάσα στιγμή να γίνει παρανάλωμα του πυρός από μια σπίθα. Το επισήμαινε στις 25 Μαΐου ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, προφητικά θα 'λεγε κανείς: «Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προληπτικού καθαρισμού του περιαστικού δάσους, η συντήρηση της βατότητας των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών και η αποψίλωση των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με αυτό. Για τέταρτη χρονιά συνεχίζονται από το Δασαρχείο οι εξυγιαντικές υλοτομίες για την προσβολή από το φλοιοφάγο έντομο Tomicus Piniperda. Ενα μεγάλο μέρος του δάσους έχει χαθεί από την υλοτόμηση των προσβεβλημένων δένδρων και παράλληλα μεγάλες ποσότητες κομμένων κορμών και κλαδιών παραμένουν δίπλα στους δασικούς δρόμους, μέσα σε ρεματιές και μονοπάτια. Το Σέιχ Σου, αυτή την εποχή με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί! Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να δηλώνουν αναρμοδιότητα ή να μην απαντούν στις καταγγελίες μας, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πιο απειλητικός από κάθε άλλη χρονιά».

Οι άνθρωποι εκφράζουν την αγωνία τους και καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να κηρύξουν το Σέιχ Σου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να πάρουν άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν άμεσα ένα πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις υλοτομίες.

Τα πράγματα όμως, φαίνεται πως έχουν πολιτική χροιά… Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Κεντρική Μακεδονία Χαράλαμπος Στεργιάδης, σημειώνει: «Είναι πράγματι γνωστή η κατάσταση. Πρόκειται για υπολείμματα κλάδευσης που έγινε για το φλοιοφάγο έντομο. Εχει ενημερωθεί ο περιφερειάρχης και περιμένουμε μέσα στη βδομάδα να έρθει ο κ. Χαρδαλιάς, για να δούμε τι θα κάνουμε με την απομάκρυνση…».

Είναι δηλαδή Ιούνιος μήνας, ήδη το Σέιχ Σου απειλήθηκε το Σάββατο από πυρκαγιά και οι υπηρεσίες επαφίενται στον κ. Χαρδαλιά για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος! Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η πολυδιαφημισμένη εγκατάσταση αντιπυρικού ραντάρ στο δάσος για την έγκαιρη προειδοποίηση φωτιάς. Ο διαγωνισμός έχει τελειώσει αλλά η Περιφέρεια περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να εγκατασταθεί, «πιστεύουμε εντός του καλοκαιριού», ελπίζει ο κ. Στεργιάδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος τεσσάρων ατόμων-μελών ΜΚΟ που εμφανίζονταν σαν εθελοντές πυροσβέστες αλλά ξεκινούσαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση προκειμένου να ζητούν...
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης, στο Σέιχ Σου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο περιαστικό δάσος της...
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά στο Σέιχ Σου - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο
Ξέσπασε λίγα λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι. Δε βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή και καίει δασική έκταση. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο ρεύμα προς τα δυτικά.
Φωτιά στο Σέιχ Σου - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμα κινδύνου για τις πυρκαγιές
Θλιβερή εικόνα αποδιοργάνωσης και διάλυσης της Πυροσβεστικής μέσα στην προηγούμενη χρονιά αποκαλύπτει με άρθρο του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής ● Θλιβερό ρεκόρ στους θανάτους από αστικές πυρκαγιές.
Σήμα κινδύνου για τις πυρκαγιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας