• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.0°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  45%

Παρέμβαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

 • A-
 • A+

Παρέμβαση με πανό μπροστά από τα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειαςστην οδό Πειραιώς πραγματοποίησαν σήμερα μέλη συνελεύσεων της Αθήνας που μάχονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης.

Ακολουθεί το συνοδευτικό της παρέμβασης κείμενο:

 

«H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι “ανεξάρτητη αρχή” που συγκροτήθηκε με τον νόμο 2773/99,με κύριες αρμοδιότητες να παρακολουθεί καινα ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς της και να γνωμοδοτεί για τη χορήγηση των αδειών για τις δραστηριότητες στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας». 

«Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι μέσα στο νόμο περι­γράφεται πως η ΡΑΕ ασκεί τις αρμοδιότητές της με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον από τις επιπτώσεις των Δραστηριοτήτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. H πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως η ΡΑΕ είναι κυρίως γνωστή από τον διαβόητο γεωπληροφοριακό της χάρτη που προκαλεί αποτροπιασμό: ένα αδιανόητο μπάχαλο από πολλές εκατοντάδες άδειες έργων ΑΠΕ, η μία πάνω στην άλλη και σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της χώρας». 

Απέραντα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

«Η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν κάνει τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από τα τυπικά της καθήκοντα και ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος της περιβαλλοντικής συμβατότητας των έργων. Αν υπάρχει όμως ένας πολύ βολικός τρόπος να γίνεται η δουλειά όλων, αυτός είναι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων κατά την αδειοδότηση, ώστε να πετάγεται το μπαλάκι της ευθύνης από τον ένα φορέα στον άλλον (και να το κυνηγάμε εμείς)».

«Οι δήθεν “τυπικές” βεβαιώσεις παραγωγού που εκδίδει η ΡΑΕ τεκμηριώνουν δικαίωμα χρήσης γης στις εταιρείες από το πουθενά, ακόμα και σε εκτάσεις που μπορεί να μην είναι καν δημόσιες. Και βέβαια, όταν πια αρχίσουν να προχωρούν οι μελέτες για τα έργα στη βάση της αρχικής άδειας από τη ΡΑΕ, τότε επιχειρήματα όπως η “ωριμότητα” του έργου και το ήδη “δαπανηθέν κεφάλαιο” μεγιστοποιούν την (οικονομική και πολιτική) πίεση για έγκριση, προς τις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν και αδειοδοτούν. Επειδή λοιπόν στην ίδια χώρα ζούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρακτικά η άδεια της ΡΑΕ (βεβαίωση παραγωγού) είναι defacto και περιβαλλοντική άδεια: το αν θα προχωρήσουν τα έργα ουσιαστικά εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της κάθε εταιρείας και τους εκάστοτε σχεδιασμούς της, ενώ και για όσα έργα έχουν σταματήσει ή ανασταλεί, αυτό συνέβη μόνο κατόπιν αντίδρασης τοπικών κοινωνιών, περιβαλλοντικών φορέων και ενεργών πολιτών».

«Όμως όσες-οι παρακολουθούμε λίγο παραπάνω τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, έχουμε διαπιστώσει ότι η «ουδετερότητα» που επικαλείται η ΡΑΕ δεν υφίσταται – και αυτό φαίνεται στις ενέργειές της και στα λεγόμενα των στελεχών της. Για παράδειγμα, ενώ πρόσφατα φορείς των Κυθήρων επισήμαναν ότι αιολικοί σταθμοί που πήραν βεβαίωση παραγωγού στο νησί βρίσκονται σε περιοχή αποκλεισμού, σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα ανάκλησης της άδειας, με το επι­χείρημα ότι η ίδια δεν είχε επικαιροποιημένους χάρτες με τις ζώνες αποκλεισμού». 

«Παρόλα αυτά δεν έχει κανένα ενδοιασμό να εκδίδει άδειες χωρίς να έχει αυτή την πληροφορία! Από την άλλη, σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, επιτελικό στέλεχος της ΡΑΕ δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκθειάσει ως «ένα υπέροχο έργο» το αιολικό έκτρωμα των 55 ανεμογεννητριών που έχει ισοπεδώσει από άκρη σε άκρη την κορυφογραμμή του Κασιδιάρη στα Ιωάννινα! Αυτή η -καθ’ όλα μεροληπτική υπέρ των “επενδυτών” και ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον- στάση έρχεται τελικά και δένει πλήρως με την εικόνα που έχουμε για τη ΡΑΕ: ακραιφνείς τεχνοκράτες που συνειδητά επιλέγουν να μην έχουν καμία αίσθηση του αντίκτυπου των αποφάσεων τους στη Φύση και τις τοπικές κοινωνίες, κρυπτόμενοι πίσω από έναν θεσμικό ρόλο που ερμηνεύουν κατά το δοκούν και σχεδόν πάντοτε προς όφελος των λίγων».

“Φιλική” ισοπέδωση ορεινών οικοσυστημάτων

«Συνοπτικά, αυτό το παιχνίδι αποποίησης και αποπροσωποποίησης των ευθυνών -“ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά φταίει η δομή του συστήματος, δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε κάτι άλλο”- έχει πάψει προ πολλού να είναι ανεκτό: θα δείχνουμε με το δάχτυλο και θα κατονομάζουμε τους συνυπεύθυνους, θα υποστηρίζουμε όποιον αντιτίθεται από οποιαδήποτε θεσμική ή άλλη θέση, με λόγια και -κυρίως- έργα στην εν εξελίξει μαζική λεηλασία της Φύσης με τον “πράσινο” μανδύα».

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ!


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση για αιολικό σταθμό, «πρόκληση για την Κεφαλονιά»
Ως πρόκληση για την Κεφαλονιά, τους κατοίκους του νησιού αλλά και για τον φυσικό πλούτο, την ιστορική της παράδοση και τους θεσμούς της χαρακτηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς Ενάντια στα Αιολικά...
Εκδήλωση για αιολικό σταθμό, «πρόκληση για την Κεφαλονιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας
Τη στήριξή τους στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειαςς (ΠΟΕ) στις εταιρείες του κλάδου που είναι σε εξέλιξη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα σωματεία του κλάδου. Η απεργία πραγματοποιείται...
Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεθαύριο Τετάρτη, καλεί το Συντονιστικό αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος.Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο...
Συγκέντρωση ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Break Free με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών
Με σημαίες, πανό και σχηματίζοντας με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης υπό το φόντο της Ακρόπολης, χιλιάδες πολίτες έδωσαν φωνή στη συμμαχία Break Free και περπάτησαν μαζί διεκδικώντας συλλογικά ένα...
Break Free με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Τήλος δίνει τα φώτα της
Μέσω του προγράμματος TILOS για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου, δείχνοντας τον δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ πρωτοπορεί...
Η Τήλος δίνει τα φώτα της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδήλωση για την ενέργεια την ημέρα της άτυπης συνόδου της Πράγας
Με αφορμή την «άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας», διεκδικώντας μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα της ακρίβειας, οργανώσεις της αριστεράς μαζί με...
Διαδήλωση για την ενέργεια την ημέρα της άτυπης συνόδου της Πράγας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας