• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.3°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.4°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο

 • A-
 • A+
Τεράστιες εκκρεμότητες με ακίνητα που κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αλλά και με δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες ● Σύγχυση και με τους δασικούς χάρτες που βρίσκονται υπό αναθεώρηση

Nέα βάρη στις πλάτες των πολιτών φέρνουν οι ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο καθώς, με δεδομένα τα προβλήματα στην κτηματογράφηση εκατομμυρίων ιδιοκτησιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα οδηγεί σε επικοινωνιακού χαρακτήρα περαίωση, αφήνοντας όμως τεράστιες «ουρές» για τους ιδιοκτήτες αλλά και «παράθυρα» για όσους διεκδικούν εκτάσεις από το Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά βασικά σημεία του παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κτηματολογίου, Γιώργο Στύλιο.

Οπως ανέφερε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Εφ.Συν.» («Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες», 14.5.21), η διαδικασία της κτηματογράφησης καθυστερεί δραματικά, ενώ εκατομμύρια ακίνητα κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στη φάση εκείνη, η κυβέρνηση είχε μόλις αποσύρει διάταξη που προσπαθούσε να επιταχύνει, μεταθέτοντας το βάρος των ενστάσεων στους μελετητές του Κτηματολογίου που καλούνταν να πάρουν την ευθύνη για να αποφανθούν εάν έχει δίκιο ή όχι ο κάθε ιδιοκτήτης στις αντιρρήσεις του.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι μελετητές που ετοίμαζαν έως τώρα τους κτηματολογικούς χάρτες μπαίνουν στην άκρη. Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις αλλά και τα πρόδηλα σφάλματα. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα «κατά τουλάχιστον δύο χρόνια». Ομως, θα παραμείνουν ως «ουρές» εκατομμύρια υποθέσεων με αντίθετες απόψεις από πλευράς ιδιοκτητών. Μάλιστα, «στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα». Τι θα σημαίνει αυτό όμως για κάποιον που θέλει να κάνει μια μεταβίβαση; Θα αναλαμβάνει ο αγοραστής τις εκκρεμότητες αυτές;

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος

Προκειμένου η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι σοβαρό ζήτημα, αναφέρει ότι το 98% των ακινήτων μπορούν να καταχωρισθούν στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες διαδικασίες. Αυτό το δεδομένο όμως φαίνεται πως αφορά τις περιοχές που έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί, δηλαδή κυρίως μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, με το πρόγραμμα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη (ΚΤΙΜΑ-16), το οποίο αφορά 16 εκατομμύρια ιδιοκτησίες σε απομακρυσμένες περιοχές, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, πολλά ακίνητα είναι εγκαταλελειμμένα ή άλλα εμπλέκονται σε θέματα δασικού χαρακτήρα.

Οι δασικοί χάρτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναθεώρηση και η κυβέρνηση δίνει απανωτές παρατάσεις προκειμένου να εξετάσει εκείνη τα σφάλματα που οδήγησαν στο να κηρυχτούν τεράστιες εκτάσεις δασικές (σε ποσοστό άνω του 60% στην Κρήτη και άλλα νησιά). Τι θα συμβεί λοιπόν εάν το Κτηματολόγιο «κλείσει» εσπευσμένα σε αυτές τις περιοχές χωρίς οι επιτροπές να έχουν αποφανθεί για τον χαρακτήρα των ακινήτων; Εδώ τη λύση, κατά την κυβέρνηση, θα δώσουν δύο παράγοντες:

● Ιδιώτες διαπιστευμένοι μηχανικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν, μαζί με το ΤΕΕ, να υποστηρίξουν το Κτηματολόγιο στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων.

● Μια νέα διαδικασία που προκαλεί πολλές συζητήσεις για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οπως αναφέρεται, τα ακίνητα αυτά θα εξετάζονται ως «πρόδηλα σφάλματα», ενώ έως τώρα, όπως αναφέρουν μηχανικοί, εξετάζονταν σε επίπεδο ενστάσεων. Μάλιστα, εφόσον κάποιος προβάλει αντιρρήσεις για ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη», το Δημόσιο πρέπει να απαντήσει εντός 60 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται δεδομένη η «σιωπηρή» συναίνεση του Δημοσίου, ενώ στο ισχύον πλαίσιο χρειάζεται η ρητή συναίνεση, η οποία όμως μπορεί να προκύψει μετά από χρόνια.

Στρατηγικές συμβάσεις

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής παρουσίασε και τον τρόπο που θα λειτουργεί η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Η επιτροπή αυτή θεσπίστηκε πρόσφατα με τροπολογία, αλλά εκκρεμεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότησή της. Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς τονίζει ότι «όλες οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα και τις δημόσιες συμβάσεις ανήκουν πλέον στον κ. Μητσοτάκη». Ζητά όμως από τον πρωθυπουργό να απαντήσει για τους λόγους και τις ανάγκες που τον οδήγησαν στην επιλογή για «τον πλήρη έλεγχο των κονδυλίων κάθε πηγής χρηματοδότησης από το Μαξίμου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία για την εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο
Η κυβέρνηση φέρνει με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των «ενστάσεων» που υποβάλλονται στο Κτηματολόγιο.
Τροπολογία για την εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Ψήφισμα εξέδωσε η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ασκώντας κριτική αλλά καταθέτοντας και προτάσεις σχετικά με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας