• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.3°C / 40.8°C
  1 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.4°C / 40.5°C
  1 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.4°C / 40.9°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 38.1°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.3°C
  2 BF
  28%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.8°C / 39.0°C
  2 BF
  12%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.4°C
  0 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.6°C / 39.1°C
  2 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 36.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 36.4°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 33.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.5°C / 37.9°C
  0 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.2°C / 41.8°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.0°C / 41.0°C
  1 BF
  14%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 40.6°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 35.8°C
  3 BF
  11%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσπελάσιμα εμπόδια στους χρυσαυγίτες

 • A-
 • A+
Οι καταδικασμένοι πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, κ.λπ.) δεν εμποδίζονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές «όποτε και αν αυτές γίνουν, εκτός αν η σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση θα έχει ήδη επικυρωθεί από το Εφετείο και θα έχει καταστεί αμετάκλητη (πράγμα χρονικά ανέφικτο)»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κωλύματα στην υπό κομματικό μανδύα δράση των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, τα οποία όμως κρίνονται εύκολα προσπελάσιμα, φέρνει τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη). Με την προωθούμενη διάταξη, τα καταδικασμένα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορούν να ιδρύσουν και να καταθέσουν συνδυασμό για να εκλεγούν στη Βουλή, δεν μπορούν να έχουν ηγετική θέση (προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής ή νόμιμου εκπροσώπου) σε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων, αλλά μπορούν να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές.

Η τροπολογία στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους αμετάκλητα καταδικασμένους για εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων και του εκλογικού σώματος, κατά της δημόσιας τάξης (εγκλήματα στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187) και για εγκλήματα προδοσίας της χώρας.

Ακόμη, στερεί τη δυνατότητα κατάθεσης συνδυασμού από κόμμα του οποίου η ηγεσία έχει καταδικαστεί για τα παραπάνω εγκλήματα, απαγορεύει στα εν λόγω κόμματα τη χρηματοδότηση από ιδιώτες και τα αποκλείει από την παροχή ραδιοτηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας προβολής πολιτικών μηνυμάτων.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή; Σύμφωνα με την ανάλυση του Θανάση Καμπαγιάννη -δικηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής- σε ανάρτησή του στο facebook, οι καταδικασμένοι πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, κ.λπ.) δεν εμποδίζονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές «όποτε και αν αυτές γίνουν (η διάταξη του άρθρου 51, παρ. 3 του Συντάγματος απαιτεί αμετάκλητη καταδίκη για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων), εκτός αν η σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση θα έχει ήδη επικυρωθεί από το Εφετείο και θα έχει καταστεί αμετάκλητη (πράγμα χρονικά ανέφικτο)».

Για την περίπτωση των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών εφαρμόζονται άμεσα με την ψήφιση του νόμου τα κωλύματα για την κατάθεση συνδυασμού, την ιδιωτική χρηματοδότηση, τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο και την ηγετική ιδιότητα, καθώς απαιτείται μόνο πρωτόδικη (κι όχι αμετάκλητη) απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμπαγιάννη, «τα κωλύματα αυτά εύκολα προσπερνιούνται (π.χ. με τον διορισμό μελών με καθαρό ποινικό μητρώο στη διοικούσα επιτροπή και με την θέση ενός αχυρανθρώπου, πιθανόν συγγενικού προσώπου, στο πόστο του Προέδρου/Γραμματέα, τη στιγμή που ο κατάδικος θα διατηρεί τον ρόλο του Επίτιμου, κοκ)».

«Μια τέτοια αντίδραση», θυμίζει ο κ. Καμπαγιάννης, «ο Μιχαλολιάκος όχι μόνο την έχει προαναγγείλει, αλλά την έχει κιόλας μεθοδεύσει καταθέτοντας στον Αρειο Πάγο εναλλακτικό καταστατικό κόμματος-κλώνου με το όνομα “Εθνική Αυγή”, το οποίο φυσικά ουδόλως πλήττεται από τις διατάξεις της τροπολογίας. Είναι προφανές ότι και ο ναζιστής Κασιδιάρης θα ακολουθήσει για το δικό του μόρφωμα τις οδηγίες του μέντορά του».

Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ηγετών της Χρυσής Αυγής εξαρτάται από την έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, εξηγεί ο δικηγόρος, συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής επιμείναμε τόσο πολύ στην επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας και στην παροχή όλων των απαιτούμενων πόρων στο δικαστήριο. Οταν σύντομα θα ζητάμε τα ίδια εν όψει του Εφετείου, ευχόμαστε να μην έχουμε την ίδια αντιμετώπιση».

Οπως τονίζει στην ανάρτησή του ο κ. Καμπαγιάννης: «Η μόνη εγγύηση απέναντι στη δράση των φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων δεν είναι διατάξεις που καθιερώνουν κωλύματα εύκολα προσπελάσιμα, αλλά η δράση του μαζικού αντιφασιστικού κινήματος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλιατσάτος... όπως Πελετίδης
Την ώρα που ο δήμαρχος Πατρέων διώκεται έπειτα από μήνυση χρυσαυγίτη βουλευτή, μια παρόμοια υπόθεση εξελίσσεται σε βάρος του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Εναντίον του έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για...
Γαλιατσάτος... όπως Πελετίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών προβλέπει σε συνθήκες κανονικότητας η τηλεργασία να έχει οικειοθελή χαρακτήρα για μόνιμους και συμβασιούχους και να μη μπορεί να ξεπερνά τις 44 μέρες ανά τρίμηνο, εντός του...
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόνους με «θολά» σημεία
Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός χορήγησης του «μπόνους» αποδοτικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Μπόνους με «θολά» σημεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
Πρόσωπα από αρμόδια όργανα και με έννομο συμφέρον ξεκαθαρίζουν την απόφασή τους να προσβάλουν στο ΣτΕ τον διορισμό του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομολογία ασυμβατότητας με το ελληνικό Σύνταγμα
Επιβεβαιώνει τις ενστάσεις για τη δυνατότητα εσωτερικής εξέλιξης σε στελέχη του ΑΣΕΠ η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ● Η ντρίμπλα Βορίδη για να ξεπεράσει τον σκόπελο
Ομολογία ασυμβατότητας με το ελληνικό Σύνταγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόρτα» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου
Με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει έντονη και πλήρη αντίθεση στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
«Πόρτα» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας