Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.0° 18.6°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
19°C
20.1° 16.2°
2 BF
75%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 19.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 15.2°
2 BF
72%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.2°
0 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
13°C
14.5° 13.4°
1 BF
88%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
78%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.6° 19.8°
2 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 18.5°
1 BF
60%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.8° 17.7°
1 BF
88%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
86%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
0 BF
55%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 14.5°
0 BF
65%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
0 BF
60%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
23.2° 18.8°
1 BF
65%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.9° 16.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρωθυπουργικός σκύλος στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θύμα μικροπολιτικής το καταφύγιο ζώων στην Ηλιούπολη

Θύμα πολιτικής αντιπαράθεσης και φτηνής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έπεσε το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ηλιούπολη, εξαιτίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε αυτό και της υιοθέτησης ενός αδέσποτου σκύλου από τον ίδιο.

Καθώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ηλιούπολη δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και αποφασίστηκε το κλείσιμό του, δόθηκε η αφορμή για την πρόκληση ντόρου που επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος επειδή επέλεξε να υιοθετήσει ένα ζώο από μη αδειοδοτημένο καταφύγιο. Μόνο που παραλείφθηκε επιμελώς να αναφερθεί ότι σχεδόν κανένα καταφύγιο ζώων στη χώρα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και ότι στο καταφύγιο της Ηλιούπολης γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από φιλόζωους εθελοντές.

Ολα ξεκίνησαν όταν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο καταφύγιο και έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία, κτηνίατροι της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο, που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, στις 13 Απριλίου. Το καταφύγιο ανήκει στον Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος έκανε και την αρχική κατασκευή, και λειτουργεί με πολλούς φιλόζωους εθελοντές της Ζωοφιλικής Ενωσης Ηλιούπολης (ΖΕΗ), ενός σωματείου που μετράει 24 χρόνια ζωής, με χρήματα των οποίων έγιναν οι υπόλοιπες κατασκευές και έπειτα από την υπογραφή σύμβασης με τον δήμο για την περισυλλογή αδέσποτων και την παρακολούθησή τους από τους συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους.

Οπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία, η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας και βρίσκεται εντός δασικής έκτασης στη Β’ Ζώνη Υμηττού. Ετσι, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής έδωσε προθεσμία δύο μηνών για να κλείσει το καταφύγιο, καθώς κρίθηκε πως λειτουργεί παράνομα.

Ωστόσο, αν και το καταφύγιο στην Ηλιούπολη -που λειτουργεί εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια- είναι μικρό και έχει κάποιες μικρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και χώρο, η έκθεση αυτοψίας διαπίστωσε ότι οι εγκαταστάσεις του ήταν σε καλή για τη φιλοξενία ζώων κατάσταση. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, «όλοι οι χώροι διαμονής ήταν καθαροί, διέθεταν κατάλληλα δοχεία με νερό και φαγητό, πλευρικές επιφάνειες και οροφή κατασκευασμένα από λαμαρίνα, μεταλλικό πλέγμα και ξύλο και δάπεδο στρωμένο με πλακάκια. Οι θύρες των κλωβών ήταν κατασκευασμένες από ξύλο και μεταλλικό πλέγμα. Εντός των χώρων διαμονής υπήρχαν πλαστικά σπιτάκια για σκύλους, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κλινοσκεπάσματα, για την επιπρόσθετη προστασία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε άμεσα και με ειλικρίνεια η ΖΕΗ: «Είναι αλήθεια ότι το μικρό μας καταφύγιο δεν έχει άδεια. Θέλετε να το πούμε παράνομο; Να το πούμε. Είναι ένα καταφύγιο που φτιάξαμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του δήμου μας για να παρέχουμε προσωρινή φιλοξενία σε έναν περιορισμένο αριθμό αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη, μέχρι την υιοθεσία τους.

Με τα σπίτια των ελάχιστων εθελοντών μας συνεχώς γεμάτα ζώα, με πολλούς δημότες εχθρικούς απέναντι στα αδέσποτα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν μας έδωσε το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κάποιο άλλο νόμιμο και αξιόλογο και το αρνηθήκαμε! Εάν αυτό το καταφύγιο κλείσει επειδή δεν έχει άδεια -σε αντίθεση με τα επίσης μη αδειοδοτημένα κυνοκομεία-κολαστήρια όλης της Ελλάδας- ας κλείσει. Οι σκύλοι αναγκαστικά θα επανενταχθούν στις γειτονιές, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς. Ελπίζουμε σε αυτά τα άδολα πλάσματα να φερθείτε με καλοσύνη».

Αντιπολίτευση

«Εχουν γίνει απαράδεκτα δημοσιεύματα για το ζήτημα του μη αδειοδοτημένου καταφυγίου στην Ηλιούπολη, διότι κάποιοι πήγαν να αξιοποιήσουν το θέμα επικοινωνιακά, επειδή το επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Ομως, δεν υπάρχει κάτι να πατήσει κάποιος για να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Ηλιοπούλου, διαχειρίστρια του ιστότοπου zoosos .

«Σχεδόν όλα τα καταφύγια ζώων είναι παράνομα και τα περισσότερα από αυτά είναι δημοτικά κυνοκομεία. Νομίζω ότι το μόνο αδειοδοτημένο είναι του Ηρακλείου Κρήτης. Τα μέλη και οι εθελοντές της ΖΕΗ έχουν κάνει τόσο σοβαρό και σπουδαίο έργο που έχουν απαλλάξει σχεδόν όλη την κοινωνία της περιοχής από τα αδέσποτα και τα έχουν επιβαρυνθεί. Είναι δύσκολο να πας κάπου και να βρεις τα ζώα φροντισμένα, με τα φάρμακά τους, με τα βιβλιάριά τους, με τα μικροτσίπ και να λες δεν έχετε άδεια! Και μιλάμε τώρα για έναν χώρο που φιλοξενεί περίπου 10 γέρικα ζώα. Οχι 100 και 200 και πλέον σκυλιά που συναντάμε αλλού. Ας αναλογιστούμε ότι μέχρι πρότινος οι δήμοι δεν είχαν ούτε πόρους για κυνοκομεία. Και ότι οι φιλόζωοι εθελοντές τρέχουν να φροντίσουν τα ζώα με τον προσωπικό τους κάματο», λέει η ίδια.

Παρ’ όλο το επαπειλούμενο λουκέτο, «η ύπαρξη του καταφυγίου θα μπορούσε να συνεχιστεί με τη νομιμοποίησή του εάν ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, βάσει του οποίου θα μπορούν να λειτουργούν καταφύγια και σε δασικές εκτάσεις. Εφόσον ψηφιστεί, ο Δήμος Ηλιούπολης είναι έτοιμος να αιτηθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και να φτιάξει καινούργιο, σύγχρονο καταφύγιο. Τώρα, γιατί δεν έδωσε μεγαλύτερη των δύο μηνών προθεσμία η περιφέρεια, δεν το γνωρίζω. Πιστεύω ότι παίζουν παιχνίδια αντιπολίτευσης πάνω στην πλάτη των αδέσποτων», μας λέει η Εμυ Παπαγιαννοπούλου από τη ΖΕΗ.

Οπως όλα δείχνουν, το καταφύγιο ζώων στην Ηλιούπολη έπεσε θύμα της αντιπολιτευτικής μικροπολιτικής που αναπτύχθηκε, έπειτα από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη και την υιοθεσία του αδέσποτου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να επιδείξει τη φιλοζωία του και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ωστόσο, για όσους σπεύσουν να μιλήσουν για το αποτύπωμα που αφήνει η γκαντεμιά που συνοδεύει τον Κ. Μητσοτάκη σε τόπους που επισκέπτεται, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι την ίδια τύχη θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε άλλο καταφύγιο ζώων επισκεπτόταν, αφού σχεδόν κανένα δεν διαθέτει άδεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θύμα μικροπολιτικής το καταφύγιο ζώων στην Ηλιούπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας