• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 9.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.8°C
  0 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.8°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 9.2°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  36%
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι» από ΣτΕ για την πώληση του νησιού Πάτροκλος

 • A-
 • A+
Το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος.

«Οχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ενδεχόμενη αγοραπωλησία του νησιού Πάτροκλος (ή Γαϊδουρονήσι) απέναντι από το Σούνιο, 850 μέτρα από την ξηρά. Η οικογένεια στην οποία ανήκει το νησί προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2015 με την οποία χαρακτηρίστηκε όλο το νησί αρχαιολογικός χώρος.

Υποστήριξε ότι θίγονται υπέρμετρα τα περιουσιακά της δικαιώματα, κατά παράβαση του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν την ιδιοκτησία. Ομως, το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ο χαρακτηρισμός του νησιού ως αρχαιολογικού χώρου απαγορεύει κάθε είδους δικαιοπραξία, αλλά επέτρεψε στους ιδιοκτήτες να διατηρούν «το δικαίωμα αποκατάστασης, κατά την κείμενη νομοθεσία της ενδεχόμενης ζημίας του». Ετσι, με δεδομένο ότι η αντικειμενική αξία του νησιού υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 392.400.000 εκατ. ευρώ.

Τον Πάτροκλο, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη. Με την πάροδο των ετών, το νησί περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου. Το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων) και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με την ΚΥΑ του 2015 απαγορεύτηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση του νησιού με ενέργειες της πολιτείας αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωσης, εκμετάλλευσης κ.λπ. είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Οι προσπάθειες των ιδιοκτητών να πουλήσουν το νησί ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια, όταν πολλοί επενδυτές επιδείκνυαν αυξημένο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του. Ιδιαίτερα την περίοδο 1997-1998 εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από ισραηλινό όμιλο τουριστικών επενδύσεων για την αξιοποίηση της βραχονησίδας και τη μετατροπή της στη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της Μεσογείου, ύψους 16 δισ. δολαρίων. Τα σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή καζίνου με το όνομα «Μίδας», ξενοδοχείων 100.000 κλινών, πάρκα κ.ά. Κυρίως, όμως, προέβλεπαν δύο υποθαλάσσιες σήραγγες που θα ένωναν τον Πάτροκλο με το Λαύριο. Η επένδυση αυτή δεν ευδοκίμησε και ακολούθησαν άλλες επενδυτικές προτάσεις (από Σιγκαπούρη, από Ελληνα εφοπλιστή το 2013 κ.ά.), που επίσης απέβησαν άκαρπες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες
Σε ανώνυμες εταιρείες ιδίων ουσιαστικών συμφερόντων ανήκει πάνω από το 35% της Ἰου με την προσφυγή κατοίκων και φορέων ενάντια στην καταστροφή του νησιού να εκδικάζεται στο ΣτΕ.
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή κατά του περιορισμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά
Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που αμφισβητούν τον γεωγραφικό περιορισμό που επιβλήθηκε στους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την υπογραφή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016. Τι...
Προσφυγή κατά του περιορισμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τον υποθαλάσσιο αγωγό Αίγινας
Ενα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας ξεπεράστηκε χθες με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε και τις τρεις...
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τον υποθαλάσσιο αγωγό Αίγινας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ απεμπλέκει τη διαδικασία για την υδροδότηση της Αίγινας
Η διαγωνιστική διαδικασία για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας συνεχίζεται κανονικά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ. Ο αγωγός σύνδεσης του νησιού με την ΕΥΔΑΠ θα βάλει τέλος στο κοστοβόρο...
Το ΣτΕ απεμπλέκει τη διαδικασία για την υδροδότηση της Αίγινας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστέλλεται η βίαιη αλλοίωση της Ιου
Η Δικαιοσύνη παίρνει, επιτέλους, θέση απέναντι σε ένα αμφιλεγόμενο έργο που ξεσήκωσε αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών. Με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ αναστέλλονται οι εργασίες για...
Αναστέλλεται η βίαιη αλλοίωση της Ιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Επτάνησα λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων
Ενα μεγάλο «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων γέννησε η ηλεκτρονική κάλπη του δημοψηφίσματος που διεξήχθη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες της...
Τα Επτάνησα λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας