• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 20.9°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.1°C / 23.5°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.6°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 22.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 25.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.3°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 24.2°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Ο υπ. Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτης προωθεί την αγορά εξαώροφου κτιρίου που βρίσκεται πίσω από το υπάρχον δικαστικό μέγαρο για να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες. ● Θετικός στην πρόταση εμφανίζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Εξελίξεις στα κρυφά για νέο δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη! «Κατάλληλο» κτίριο βρήκε ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, που θα πρέπει βέβαια πρώτα να αγοραστεί από τον ιδιοκτήτη του, από ό,τι, φαίνεται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για ένα παλαιό εξαώροφο βιοτεχνικό κτίριο, που όμως έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να βρίσκεται επί της οδού Μοσκώφ 12, δηλαδή ανάμεσα στα δυο προϋπάρχοντα δικαστικά μέγαρα της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής, λίγων δεκάδων μέτρων. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι την ανακάλυψη του κτιρίου έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο της πόλης, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και κυρίως φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τον ρόλο του «Θεσσαλονικάρχη» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, που βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για άλλους λόγους, ενημερώθηκε σχετικά και φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση του κτιρίου. Κακά τα ψέματα, η δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, είναι κάτι που θα πιστωθεί ο κ. Καλαφάτης, καθώς με αυτό επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα σχεδόν 30 ετών για την τοπική Δικαιοσύνη.

Το θέμα της επέκτασης χώρων του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου έχει ιστορία δεκαετιών, όταν, λόγω αύξησης της δικαστικής ύλης, άρχισαν να κλείνουν τα αίθρια του παλαιού κτιρίου και να μετατρέπονται σε γραφεία, με αποκορύφωμα τη δημιουργία δυο αιθουσών-ακροατηρίων του Εφετείου στο υπόγειο, εκεί όπου κάποτε ήταν χώρος πάρκινγκ. Εχουν ασχοληθεί με αυτό τουλάχιστον πέντε πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από δέκα υπουργοί Δικαιοσύνης, αλλά μέχρι χθες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τελευταία πρόταση που είχε προκριθεί και μάλιστα επί των ημερών του κ. Τσιάρα ήταν η επέκταση των δικαστηρίων στο γειτονικό κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, που όμως ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, στεγάζει τη μοναδική δημόσια υγεινομική μονάδα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και έχει οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, ο κ. Τσιάρας είχε συμφωνήσει και το πράγμα είχε πάρει τον δρόμο του. Ομως, εδώ και λίγους μήνες, ο κ. Καλαφάτης… δούλευε (μυστικά;) μια άλλη λύση. Εντόπισε το κτίριο της οδού Μοσκώφ πίσω από το υπάρχον δικαστικό μέγαρο, που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του σε έναν ιδιοκτήτη.

Τα δύο σενάρια

Η μια σκέψη λοιπόν είναι να αγοραστεί και να διαμορφωθεί για τη στέγαση κάποιων δικαστικών υπηρεσιών που θα μεταφερθούν. Παράλληλα, υλοποιείται το παλιό όνειρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μιας μεγάλης πράσινης νησίδας που θα λέγεται «πλατεία Δικαιοσύνης», σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ανάμεσα στο παλαιό μέγαρο, το κτίριο του «Δημόκριτου» που στεγάζει το Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο στην οδό Φράγκων και αυτό της οδού Μοσκώφ. Ανάμεσά τους θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος σε πάρκο που σήμερα αποτελεί άναρχο πάρκινγκ και οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι επίσης θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενα δεύτερο σενάριο, αλλά πιο αδύναμο, είναι οι δικαστικές υπηρεσίες να πάνε τελικά στο κτίριο ΙΚΑ και το ΙΚΑ στο νέο αυτό κτίριο. Ομως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε διπλή μετακόμιση και σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.», καλά διασταυρωμένες, αναφέρουν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι πολύ θετικός στη λύση «Καλαφάτη» κι αν προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, αφενός θα δοθεί διέξοδος στο χωροταξικό της δικαιοσύνης, αφετέρου θα εισρεύσει πακτωλός χρημάτων σε εργολαβίες, κατασκευαστικές και ιδιώτες. Κέρδος θα έχει βέβαια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που ήδη έχει «τρέχει» σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.

Στο κτίριο του οδού Μοσκώφ 12 στεγάζονται σήμερα το θέατρο «Αρατος», η μονάδα απεξάρτησης «Οασις» και κάποιες άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια αναμένεται να κληθούν να το εγκαταλείψουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη πρώην δημάρχου για έργα-φάντασμα 3,3 εκατ. ευρώ
Ο Δημήτρης Σαραμάντος, άλλοτε δήμαρχος Καλλιθέας και μετέπειτα Ωραιοκάστρου, ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Καταδίκη πρώην δημάρχου για έργα-φάντασμα 3,3 εκατ. ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτιάχνουν επιτροπή για την επίλυση της στέγασης των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης
Με τη μέθοδο της... «επιτροπής» ο υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι ξεκινά τις προσπάθειες επίλυσης για το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων που χρονίζει σχεδόν τρεις...
Φτιάχνουν επιτροπή για την επίλυση της στέγασης των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από ισόβια σε κατ' οίκον περιορισμό, ο 87χρονος που σκότωσε τη γυναίκα του
Απολογούμενος δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ισχυρίσθηκε ότι πρόθεση του δεν ήταν να τη σκοτώσει, αλλά να την τρομάξει για να μην τον εγκαταλείψει...
Από ισόβια σε κατ' οίκον περιορισμό, ο 87χρονος που σκότωσε τη γυναίκα του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ζητώ συγγνώμη και ανακαλώ...»
Κυβίστηση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις συκοφαντίες σε βάρος Παππά και Παναγιωτίδη περί «διαφθοράς και κακοδιαχείρισης» επί των ημερών τους στον ΟΑΣΘ!
«Ζητώ συγγνώμη και ανακαλώ...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας