• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 23.1°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  69%

Ο Λάκης Σάντας κι ο Μανώλης Γλέζος καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων αντιστασιακών συντρόφων τους στο Γουδί (6/5/2007).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. ΣΑΪΤΑΣ

Πριν 80 χρόνια δύο νέα παιδιά κατέβασαν τη σημαία του Γ’ Ράιχ απ' την Ακρόπολη

 • A-
 • A+

«Ογδόντα χρόνια μετά το ηρωικό κατόρθωμα της Ακρόπολης συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού Λαού» τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του για τη σημερινή επέτειο, καθώς το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, «δύο νέα παιδιά, 19χρονοι φοιτητές, ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, πατριώτες, οργισμένοι με τους κατακτητές, όπως εξάλλου και οι φίλοι τους και συμφοιτητές τους, υπέστειλαν την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης», το Συμβούλιο επισημαίνει πως «πρόκειται για την πρώτη πράξη Αντίστασης, μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και τον Άξονα».

«Απαιτούμε και δεν επαιτούμε! Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, αντίθετα τρέφουμε αισθήματα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον Γερμανικό Λαό, όπως και κάθε Λαό. Όμως η απόδοση των γερμανικών οφειλών είναι μία απαράγραπτη ηθική, ιστορική, νομική, πολιτική και οικονομική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα που πρέπει να εκπληρωθεί. Οι διεθνείς συνθήκες και η ιστορική αλήθεια πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους» προσθέτει το ΕΣΔΟΓΕ.

Και καλεί για ακόμα μία φορά τη γερμανική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας («Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», πρόγραμμα «MOG/ Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» κ.α.) με τις οποίες επιδιώκει τον "σωφρονισμό" της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Όλη η ανακοίνωση

 

Ογδόντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, που δύο νέα παιδιά, 19χρονοι φοιτητές, ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, πατριώτες, οργισμένοι με τους κατακτητές, όπως εξάλλου και οι φίλοι τους και συμφοιτητές τους, υπέστειλαν την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για την πρώτη πράξη Αντίστασης, μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και τον Άξονα!

Με εξυπνάδα, λογική, θάρρος και ψυχραιμία, αφού μελέτησαν επί μέρες, βρήκαν το σημείο απ’ όπου θα ανέβαιναν στον ιερό βράχο. Επέλεξαν να πραγματοποιήσουν το εγχείρημά τους το βράδυ της 30ης Μαΐου, διότι την προηγούμενη ημέρα είχε πέσει η Κρήτη, μετά από γενναία Αντίσταση του Κρητικού Λαού, των Αστράτευτων Μαχητών. Και τα κατάφεραν, στέλνοντας σε όλη την Ελλάδα και όλη την κατεχόμενη Ευρώπη το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι ο Άξονας δεν είναι ανίκητος!

Ογδόντα χρόνια μετά απ’ αυτό το ηρωικό κατόρθωμα, που δικαίως προκαλεί ακόμη και σήμερα το θαυμασμό της ανθρωπότητας, και εβδομήντα έξι χρόνια μετά το τέλος της βάρβαρης Κατοχής η ΟΔΓ, καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ, δεν έχει εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Δημοκρατία αξιώνει την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την καταβολή επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία της χώρας, την έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί ή λεηλατηθεί την περίοδο της Κατοχής.

Παρά τα όσα κατά καιρούς διακινεί η γερμανική κρατική προπαγάνδα, η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, που είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Αν και η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη αξιώσει επίσημα την απόδοση των γερμανικών οφειλών, εντούτοις το ιστορικό και σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 αποτυπώνει επίσημα, για πρώτη φορά, την ενότητα και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Λαού υπέρ της μεθοδικής και σθεναρής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Καλούμε, συνεπώς, την Ελληνική Κυβέρνηση να αγωνιστεί ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του Ελληνικού Λαού.

Καλούμε την Ο.Δ. της Γερμανίας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και αλαζονική της συμπεριφορά και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Δημοκρατία για τη δίκαιη επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος, πράξη που θα αποβεί ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η πρόσφατη συζήτηση του ζητήματος στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, ανήμερα της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821, αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη, μία ρωγμή στο τείχος της αδιαλλαξίας της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε να έχει ουσιαστική συνέχεια.

Καλούμε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας («Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», πρόγραμμα «MOG/ Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» κ.α.) με τις οποίες επιδιώκει τον «σωφρονισμό» της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Απαιτούμε και δεν επαιτούμε! Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, αντίθετα τρέφουμε αισθήματα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον Γερμανικό Λαό, όπως και κάθε Λαό. Όμως η απόδοση των γερμανικών οφειλών είναι μία απαράγραπτη ηθική, ιστορική, νομική, πολιτική και οικονομική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα που πρέπει να εκπληρωθεί. Οι διεθνείς συνθήκες και η ιστορική αλήθεια πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους.

Ογδόντα χρόνια μετά το ηρωικό κατόρθωμα της Ακρόπολης συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού Λαού. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
Με αφορμή την «μαύρη»  επέτειο το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσυρθεί από κάθε μορφής συμμετοχή και διευκόλυνση στις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την κύρωση της συμφωνίας.
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΜέΡΑ25 τιμά τους «πρώτους Παρτιζάνους» Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα
Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ημέρα που οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και το ΜέΡΑ25 αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στους δύο αγωνιστές.
Το ΜέΡΑ25 τιμά τους «πρώτους Παρτιζάνους» Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
Το πολλαπλά επιζήμιο πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται κυρίως από το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ., καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την...
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
Με μια νεοαποικιοκρατική νοοτροπία οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» επιχειρούν, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, την συστηματική διείσδυση στο ελληνικό σχολείο.
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» από τη Γερμανία προς αποφυγή αποζημιώσεων
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών καταγγέλλει μεθοδεύσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσω ιδρυμάτων και οργανώσεων νεολαίας, για τη δημιουργία μίας κοινής 'κουλτούρας μνήμης' και την προώθηση...
«Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» από τη Γερμανία προς αποφυγή αποζημιώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας