• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με εμβόλια έφτασαν φέτος οι «άγγελοι» των νησιωτών

 • A-
 • A+
Οι εθελοντές γιατροί της Σύμπλευσης εμβολίασαν πάνω από 1.000 άτομα σε μικρά και μεγάλα νησιά, πραγματοποίησαν εξετάσεις, αλλά και δράσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. ● Η υποδοχή της ομάδας στα λιμάνια, ενδεικτική της σχέσης αγάπης και εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει τα μέλη της ΑΜΚΕ με τους κατοίκους των νησιών από το 2014 που ξεκίνησαν τη δράση τους.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο ετήσιος διάπλους της ΑΜΚΕ Σύμπλευση σε μεγαλύτερα αλλά και πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου, με την εθελοντική ομάδα με τα φουσκωτά να δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εμβολιαστικής προσπάθειας, πραγματοποιώντας περισσότερους από 1.000 εμβολιασμούς στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία». Οι γιατροί και νοσηλευτές της Σύμπλευσης, εκτός των 1.000 εμβολιασθέντων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», κατά τη διάρκεια του Διάπλου 2021 πρόσφεραν σχεδόν 2.000 δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις σε περίπου 850 νησιώτες και συνέλεξαν πάνω από 300 δείγματα αίματος και πάνω από 70 αντίστοιχα για τεστ Παπ.

Παράλληλα, η ομάδα πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων ψυχαγωγίας και ενημέρωσης τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους μικρότερους κατοίκους των νησιών σε ένα ευρύ φάσμα: STEM για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού, εργαστήρι «Προστατεύσου!» για την πρόληψη κακοποίησης/παρενόχλησης εφήβων με την τεχνογνωσία της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του we4all και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον θίασο Σκιές και Γέλια.

Η υποδοχή της ομάδας, ιδίως στα μικρότερα νησιά, έδειξε τη σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί από το 2014, όπως και τα μεγάλα διαχρονικά κενά στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων τους. «Ο Διάπλους 2021 περιέλαβε νησιά με τα οποία έχουμε χτίσει μια πολύ δυνατή σχέση από το 2014, αλλά και άλλα στα οποία φτάσαμε για πρώτη φορά. Σε Σίκινο, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Θύμαινα, Φούρνους, Δονούσα, μας υποδέχθηκαν θερμά, ακόμη και... εκρηκτικά σε κάποιες περιπτώσεις στο λιμάνι», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αρης Παπαπετρόπουλος, ΩΡΛ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρος του Δ.Σ. της Σύμπλευσης.

Τον ρωτήσαμε για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία στα μικρά νησιά, τις ανησυχίες των κατοίκων τους αλλά και την εκτίμησή του για τους λόγους που είναι δύσκολες η υγειονομική τους θωράκιση και η έλευση μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος παθολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπετρόπουλο, η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην πανδημία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στα μικρά και απομονωμένα νησιά. Εφάρμοσαν διαφορετικούς τρόπους οχύρωσης απέναντι στην πανδημία, ώστε να αντισταθμίσουν την απουσία επαρκών δομών δημόσιας Υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόστηκε προληπτική καραντίνα σε κάθε άφιξη και σε άλλες μαζικός έλεγχος επαφών όποιου είχε συμπτώματα πριν καν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρούσμα Covid-19.

Η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών αλλά και δομών δημόσιας Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί πάγιο πρόβλημα στο οποίο συμβάλλουν παράγοντες όπως η απόσταση και το κόστος διαβίωσης. «Αυτή η έλλειψη έγινε πρόδηλη όταν απαιτήθηκε να εφαρμοστεί πανεθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας Covid-19», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπετρόπουλος.

Ο εμβολιασμός στα νησιά με μικρό αριθμό κατοίκων πραγματοποιήθηκε με αρκετή ταχύτητα και με στοχευμένες αποστολές από την πολιτεία στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό κάλυψης έφτασε ακόμα και το 90%. Ομως, σε νησιά με περισσότερους από 10.000 κατοίκους και κάποια με πολύ μεγάλο πληθυσμό, όπως για παράδειγμα η Ρόδος με πάνω από 100.000 κατοίκους, όταν άνοιξαν οι πλατφόρμες για νεότερες και πιο πολυπληθείς ηλικιακές ομάδες, η πολύ μεγάλη ανταπόκριση έκανε σαφές ότι απαιτείται εμπλοκή και εθελοντών, ώστε να εξυπηρετηθεί η πολύ μεγάλη ζήτηση. Ετσι, η Σύμπλευση αντέδρασε θετικά στο αίτημα της πολιτείας και απέσπασε δύο ομάδες γιατρών και νοσηλευτών για εμβολιασμούς στην Κω (17-19/5) και τη Μύκονο (21-22/5).

«Οσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση των τοπικών οικονομιών από τον τουρισμό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αγωνία τους για την επιτυχή “επιστροφή στην κανονικότητα”. Παράλληλα, συνειδητοποιούν πλέον όλοι την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από αυτόν, με την επέκταση σε άλλους κλάδους της οικονομίας, από την πρωτογενή παραγωγή ώς τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες», σχολιάζει ο Αρης Παπαπετρόπουλος.

Σε ερώτησή μας, τέλος, σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές ελλείψεις σε επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά, οι άνθρωποι της Σύμπλευσης επισημαίνουν ότι ως μια πολυσυλλεκτική ομάδα εθελοντών δεν είναι αυτοί που θα υποδείξουν στην πολιτεία ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές και κίνητρα αντιμετώπισης του ζητήματος. Ωστόσο, επισημαίνουν με νόημα ότι η «παγκόσμια ιδιαιτερότητα της Ελλάδας να διαθέτει ταυτόχρονα ηπειρωτική χώρα και αρχιπέλαγος με εκατοντάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα νησιά, δεν μπορεί να παραμένει η μόνη απάντηση για αυτές τις ελλείψεις. Μόνο η ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας στα νησιά με επαρκές και ικανό προσωπικό και μέσα μπορεί να είναι καθοριστική. Για να σωθούν ζωές νησιωτών μας που είναι δυνατόν να σωθούν, αλλά και για να είναι ανάλογο των συμπολιτών τους στην ηπειρωτική χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας γιατρός για 6.000 κόσμο στη Σύμη
Με μία αγροτική γιατρό έχει μείνει η Σύμη στα Δωδεκάνησα, όπου την καλοκαιρινή περίοδο μαζί με τον τουρισμό ο πληθυσμός αυξάνεται σε πάνω από 6.000 κατοίκους. Το ασθενοφόρο οδηγεί ο πρόεδρος του δημοτικού...
Ενας γιατρός για 6.000 κόσμο στη Σύμη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς γιατρό»
«Μπορούμε να ζήσουμε με τις ελλείψεις σε καθηγητές και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, μπορούμε να αντέξουμε τον ανεβασμένο ΦΠΑ στα νησιά και δεν μας δημιουργούν πρόβλημα οι ροές μεταναστών, αλλά χωρίς γιατρό δεν...
«Δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς γιατρό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
Πολίτες όλων των ηλικιών που εμβολιάστηκαν την Παρασκευή σε Μαρούσι και Περιστέρι εξηγούν στην «Εφ.Συν.» τους λόγους που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους και επικρίνουν εκτός λίγων εξαιρέσεων τα μέτρα...
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατρός κατηγορείται για εικονικό εμβολιασμό σε αρνητή στο Ασκληπιείο
Πρωτοφανές περιστατικό στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου γιατρός κατηγορείται πως πραγματοποίησε εικονικό εμβολιασμό σε αρνητή, ο οποίος ήθελε να πάρει το...
Γιατρός κατηγορείται για εικονικό εμβολιασμό σε αρνητή στο Ασκληπιείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταματούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Τα νοσοκομεία των δύο μεγάλων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας σταματούν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου έπειτα από απόφαση του υπουργείου Υγείας, πιθανότατα για να μεταφερθούν οι δόσεις σε ελληνικά νησιά.
Σταματούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. ο γιατρός που «παρέλυσε» στην Κέρκυρα;
Πολιτικό άρωμα ενδέχεται να αποκτήσει η υπόθεση του γιατρού από την Κέρκυρα, που όπως καταγγέλλεται, είπε ψέματα ότι παρέλυσε όταν έκανε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, καθώς ήταν πρώην υποψήφιος βουλευτής της...
Πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. ο γιατρός που «παρέλυσε» στην Κέρκυρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας