• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%

ΕΣΔΟΓΕ: Ποτέ ξανά φασισμός - Μηδενική ανοχή στην αναθεώρηση της Ιστορίας

 • A-
 • A+

Στην ιστορική μάχη της Κρήτης και τη σημασία της για τον αγώνα ενάντια στους ναζί αναφέρεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με αφορμή τη χθεσινή 80η επέτειο του ξεσηκωμού του νησιού.

Οι νεκροί περιμένουν την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης με έμπρακτη αναγνώριση των εγκλημάτων από τον θύτη τονίζει παράλληλα το ΕΣΔΟΗΕ εξηγώντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στα επαίσχυντα γεγονότα είναι η σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Η ελληνική κυβέρνηση ας αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη της, υλοποιώντας το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019! Και ας φράξει το δρόμο σε όσους επιχειρούν την αναθεώρηση της Ιστορίας μας» τονίζει το Συμβούλιο που στην ανακοίνωσή του καταλήγει ως εξής:

«Είμαστε με την ζωή, την αλήθεια, το δίκαιο και όχι με τον θάνατο, τη βαρβαρότητα, την ψεύτικη συνείδηση. Ποτέ ξανά ναζισμός-φασισμός! Μηδενική ανοχή στην αναθεώρηση της Ιστορίας»

Όλη η ανακοίνωση

 

Η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία για το πρωτόγνωρο φαινόμενο του παλλαϊκού ξεσηκωμού, του πάνδημου συναγερμού, την αυθόρμητη, μαζική και ηρωική Αντίσταση του Λαού της Κρήτης ενάντια στους ναζιστές εισβολείς. 

Όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν την από αέρος επίθεση για την κατάληψη της Κρήτης (επιχείρηση «Ερμής»), ξύπνησαν οι μνήμες των ατέλειωτων θυσιών για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κρήτης.

Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο, τουλάχιστον στις πολεμικές συρράξεις του εικοστού αιώνα. Ήταν το φαινόμενο της παλλαϊκής άμυνας, του πάνδημου συναγερμού, της καθολικής Αντίστασης για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας. Αλλά, ταυτόχρονα, σηματοδοτούσε την σθεναρή και ανυποχώρητη Αντίσταση της Κρήτης στην επιβολή της ναζιστικής «νέας τάξης πραγμάτων», σε μία εποχή που ο Χίτλερ και ο Άξονας κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Οι ανυπότακτοι Κρητικοί δεν λογάριασαν την παντελή έλλειψη θωράκισης της Μεγαλονήσου, δεν απογοητεύτηκαν από την απουσία της 5ης Μεραρχίας Κρητών, ούτε από την θηριώδη γερμανική υπεροπλία. Άλλωστε, οι αμέτρητες εξεγέρσεις των Κρητικών ενάντια στους Ενετούς και τους Τούρκους διαμόρφωσαν ένα πνεύμα ανυποταξίας και ανένδοτης αντίστασης σε οποιονδήποτε κατακτητή. Με τα όπλα των προγόνων του, με αξίνες και μαχαίρια ή ακόμη και με γυμνά χέρια, ο Λαός της Κρήτης αμύνθηκε ηρωικά του πατρίου εδάφους.

Παρά την εκπόρθηση της Κρήτης, μετά από δεκατρείς μέρες ηρωικής αντίστασης, η νίκη των Γερμανών ήταν πύρρεια. Οι απώλειες της Βέρμαχτ ήταν πολύ σοβαρές, οι μεγαλύτερες από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σώμα των αλεξιπτωτιστών υπέστη σφοδρότατο πλήγμα με χιλιάδες απώλειες και το γόητρό του επλήγη ανεπανόρθωτα.

Σημειώθηκε καθυστέρηση, μικρή έστω, στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Σοβιετική Ένωση, η οποία τελικά ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941. Το κυριότερο όμως ήταν το γεγονός ότι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός και η ηρωική, αυθόρμητη συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης του Κρητικού Λαού, των αστράτευτων μαχητών, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και την εναρκτήρια πράξη της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης. 

Με αρχή και καταλύτη τη Μάχη της Κρήτης, το λαϊκό κίνημα της Αντίστασης γρήγορα οργανώθηκε και εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλάζοντας τα δεδομένα του πολέμου και τον ρουν της Ιστορίας. Στην Ελλάδα η απαράμιλλης γενναιότητας πράξη των Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη,  ακριβώς την ημέρα που έπεφτε η Κρήτη, έστειλε παντού το μήνυμα ότι ο Άξονας δεν ήταν αήττητος και έβαλε φωτιά στις καρδιές των νέων σε όλη την Ευρώπη. 

Γρήγορα οι Έλληνες με ενθουσιασμό οργανώθηκαν στις πολυάριθμες οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και πέτυχαν επιτεύγματα μοναδικά: η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό του Χίτλερ στο Ανατολικό μέτωπο, η μόνη χώρα όπου ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση και γλίτωσε ο ανθός της νεολαίας από τα ναζιστικά κάτεργα.

Επίσης, η δράση της Εθνικής Αντίστασης είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση σημαντικών δυνάμεων του Άξονα στο έδαφος της χώρας μας, ενώ, παράλληλα, πέτυχε αλλεπάλληλα πλήγματα στην επιχειρησιακή λειτουργία και το γόητρο του Άξονα, απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης Κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία και δημιούργησε την Ελεύθερη Ελλάδα, την Ελλάδα του ΕΑΜ, με πρότυπες δημοκρατικές δομές παραγωγής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λαϊκής Δικαιοσύνης. 

Για να εκδικηθεί τον ανυπότακτο Κρητικό Λαό το Γ’ Ράιχ  διέπραξε στην Κρήτη θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από την πρώτη μέρα της Μάχης και μετά τη Μάχη της Κρήτης, με τραγικό απολογισμό δύο χιλιάδες δολοφονηθέντες πολίτες έως τον Σεπτέμβριο του 1941. Το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου στις 3 Ιουνίου 1941 αποτελεί μία τερατώδη ναζιστική πράξη, που συμπύκνωσε, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη, την εγκληματική και αποτρόπαια φύση του ναζισμού.

Τα κτηνώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν επρόκειτο για «αντίποινα» αλλά για σχεδιασμένες - προμελετημένες μαζικές δολοφονίες «με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής.

Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους». Τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που προσιδιάζουν στον ορισμό των εγκλημάτων της Γενοκτονίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 1948 και την Σύμβαση για  την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της Γενοκτονίας. 

Οι νεκροί περιμένουν την Ανάστασή τους, την έμπρακτη αναγνώριση των εγκλημάτων από τον θύτη, την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Αντ’ αυτού, οι υπαίτιοι των εγκλημάτων εισάγουν πρώτα το σχήμα της λήθης, του δεύτερου θανάτου δηλαδή μετά την φυσική εξόντωση, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων να επιβιώσουν, να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.

Όταν οι κοινωνίες που έχουν υποστεί την βαρβαρότητα, εμμένουν στην α-λήθεια και διεκδικούν την έμπρακτη αναγνώριση του δικαιώματος στη μνήμη, τότε η τακτική αλλάζει και χρησιμοποιείται το «όπλο» της αναθεώρησης της Ιστορίας. Σχετικοποίηση, παραχάραξη, αποσπασματικότητα, ακόμα και η ύβρις της συνυπευθυνότητας, της ανήθικης εξίσωσης εισβολέα και αμυνόμενου. 

Απέναντι στα επαίσχυντα αυτά φαινόμενα αυτά η μόνη απάντηση είναι η σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η ελληνική κυβέρνηση ας αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη της, υλοποιώντας το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019! Και ας φράξει το δρόμο σε όσους επιχειρούν την αναθεώρηση της Ιστορίας μας!

Είμαστε με την ζωή, την αλήθεια, το δίκαιο και όχι με τον θάνατο, τη βαρβαρότητα, την ψεύτικη συνείδηση. Ποτέ ξανά ναζισμός-φασισμός! Μηδενική ανοχή στην αναθεώρηση της Ιστορίας! 

ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
«Τα εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη» στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
Ενα μοναδικό ντοκουμέντο που πρέπει να διαβάσει κάθε Ελληνας για τα εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη, 80 χρόνια από την ιστορική μάχη για την κατάληψη του νησιού.
«Τα εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη» στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
Με αφορμή την «μαύρη»  επέτειο το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσυρθεί από κάθε μορφής συμμετοχή και διευκόλυνση στις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δικαίωση του αγωνιστή
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του ήρωα της Ακρόπολης Λάκη Σάντα, οι κόρες του, Αλεξάνδρα και Γεωργία, επισημαίνουν μέσω της «Εφ.Συν.» πως ελάχιστη αναγνώριση για εκείνον και τους αγώνες...
Η δικαίωση του αγωνιστή
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την κύρωση της συμφωνίας.
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
Το πολλαπλά επιζήμιο πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται κυρίως από το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ., καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την...
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
Με μια νεοαποικιοκρατική νοοτροπία οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» επιχειρούν, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, την συστηματική διείσδυση στο ελληνικό σχολείο.
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας