• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.6°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.0°C / 20.5°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  85%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυταρχισμός με θεσμικό μανδύα

 • A-
 • A+
Δεκάδες ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν πάνω από 50 εισηγήσεις, χωρισμένες σε 14 θεματικές ενότητες, στο τετραήμερο διαδικτυακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου, με τίτλο «Κοινωνική πραγματικότητα, κριτικός λόγος και ποινικό φαινόμενο».

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ποινικό λαϊκισμό και την ανάδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη» αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα στα οποία εστίασε το δεύτερο εγκληματολογικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (ΕΕΜΕΚΕ), με τίτλο «Κοινωνική πραγματικότητα, κριτικός λόγος και ποινικό φαινόμενο».

Στο τετραήμερο διαδικτυακό συνέδριο συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες παρουσιάζοντας περισσότερες από 50 εισηγήσεις χωρισμένες σε 14 ενότητες και αγγίζοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Στο στόχαστρο τέθηκε η αυταρχική τροπή και η επίταση της αστυνομικής καταστολής με όχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρείται και το όριο του εκδημοκρατισμού των θεσμών μετά την πτώση της χούντας, την ίδια στιγμή που... κανονικοποιούνται τα εγκλήματα του κράτους και των ισχυρών.

Απαξίωση θεσμών

Παράλληλα με την εστίαση της ποινικής καταστολής, με την κρίση, σε ορισμένες μόνον κατηγορίες εγκλημάτων του δρόμου, φαίνεται να αυξάνεται η διαφθορά, ενώ οι κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις στέλνουν το κράτος δικαίου στην εντατική: οξύνεται η κοινωνική βία, απαξιώνονται οι θεσμοί της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη διέρχεται κρίση, ενώ αποκτά δομικά χαρακτηριστικά η παράνομη αστυνομική καταστολή, βία και αυθαιρεσία, «υπό τη ρητή κάλυψη των θεσμικών κέντρων, τα οποία έχουν την ευθύνη του σεβασμού και της προάσπισης των ελευθεριών και των εγγυήσεων ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Ετσι επιχειρείται η κατασκευή μιας ευρύτερης συναίνεσης σε σχέση όχι μόνο με τις συγκεκριμένες πρακτικές φανερής καταστολής, αλλά και με μια σειρά δομικών αλλαγών, των οποίων η σημασία παραμένει απροσπέλαστη από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Πρόκειται για αλλαγές που σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου οδηγούν σε σημαντικές αλλοιώσεις και στρεβλώσεις του θεσμικού συστήματος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το επίσημο κείμενο της ΕΕΜΕΚΕ, ορίζοντας το πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας.

Ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, την υποβολή στη διεθνή οικονομική επιτήρηση και την ανάδειξη των κατασταλτικών μηχανισμών με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες σε «ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης των κοινωνικών προβλημάτων», συμπαρασύρθηκε το μεταναστευτικό -προσφυγικό που έφτασε να αποκρυσταλλώνεται στους διευρυμένους δυστοπικούς χώρους-αποθήκες σωμάτων στο σύνορο.

«Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της ασφάλειας ανακατασκευάστηκε επικοινωνιακά και έγινε αντικείμενο πολιτικής εργαλειοποίησης πέρα από κάθε πραγματική συγκυρία. Ο,τι δεν πέτυχε η τρομοκρατία στην Ελλάδα, δηλαδή να αναδειχθεί το πρόβλημα της ασφάλειας σε πρωτεύον θέμα της κυβερνητικής ατζέντας, το κατόρθωσε η επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος» επισημάνθηκε στις συζητήσεις του συνεδρίου, ενώ μία ακόμη όψη που τέθηκε προς διερεύνηση στο εγκληματολογικό συνέδριο είναι η τάση της «διακυβέρνησης μέσω του εγκλήματος» και στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο «τα εγκλήματα του κράτους και η συστημική βία υιοθετήθηκαν επισήμως από πολιτικούς ιθύνοντες κατά καιρούς την τελευταία δεκαπενταετία και ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της διακυβέρνησης».

Η διάσταση ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και στην εφαρμογή του δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό απότοκο της αναβάθμισης των κατασταλτικών μηχανισμών στον κοινωνικό έλεγχο. Η επίδραση της τεχνολογίας μεταβάλλει επίσης όχι μόνο τον κοινωνικό έλεγχο αλλά και την κοινωνική ζωή, τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τις σχέσεις εξουσιαστών - εξουσιαζόμενων, όπως και τη ραγδαία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του καταμερισμού εργασίας που έχουν ως συνέπεια όχι μόνο τον περιορισμό μιας συλλογικής απάντησης αλλά και την περαιτέρω στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της δρος Εγκληματολογίας Αθανασίας Μαυρομάτη «Ασφάλεια, Κίνδυνος και αστυνόμευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων: η εγκληματοποίηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Παρουσιάζοντας τον ρόλο των εννοιών της ασφάλειας και του κινδύνου στη διαδικασία ελέγχου των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων της χρονικής περιόδου 2008-2015 εξέτασε τις συνθήκες που ενδέχεται να συμβάλουν στη διαδικασία εγκληματοποίησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα περιστατικά βίας και συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αυτό το διάστημα, αλλά και τις επίσημες σχετικές εκθέσεις για τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας κατά τη διάρκεια δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στην Ελλάδα -από επίσημους οργανισμούς και Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ο Διεθνής Αμνηστία, η CPT αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, παραθέτοντας ερμηνείες και απόψεις συμμετεχόντων τόσο διαδηλωτών όσο και αστυνομικών αναφορικά με τα μοντέλα αστυνόμευσης ώστε να διερευνήσει τον ρόλο του επίσημου και ανεπίσημου κοινωνικού ελέγχου σχετικά με την κατασκευή κινδύνων και διακινδυνεύσεων, πάντα σε συνάρτηση με τη συμμετοχή σε μια δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.

Καταστολή

Για να διαπιστωθεί ότι «η έννοια της ασφάλειας χρησιμοποιείται προς εξυπηρέτηση κρατικών συμφερόντων και η χρήση κατασταλτικών ή προληπτικών μεθόδου ελέγχου πραγματοποιείται μέσω της κατασκευής κινδύνων προς αποφυγή μελλοντικών απειλών που προβλέπονται αλλά δεν υφίστανται πάντα», ενώ το αφήγημα της επικινδυνότητας της συμμετοχής σε μια δημόσια υπαίθρια συνάθροιση έχει τόσο επιτυχώς εμπεδωθεί ως πρόσληψη ώστε η συμμετοχή σε αυτή να θεωρείται, όχι μόνο από το κράτος και από τους επίσημους φορείς του, ως μια δράση επικίνδυνη για την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, αλλά να είναι πιο εμφανής στις ερμηνείες των διαδηλωτών απ’ ό,τι των αστυνομικών, «γεγονός που συμβάλλει στη διαδικασία μιας οιονεί εγκληματοποίησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι». Για να γίνει εφικτός ο ενταφιασμός του δικαιώματος με το πρόσφατο νομοθέτημα.

Στο κρατικό οπλοστάσιο ήρθε βέβαια να προστεθεί και η πανεπιστημιακή αστυνομία, λες και αυτό είναι το πρόβλημα της πανεπιστημιακής κοινότητας και η επίλυσή του θα βοηθήσει στον... εκδημοκρατισμό της, όπως κυνικά δηλώθηκε από τους ιθύνοντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα ΕΚΚΕ: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι μπορεί να επιλέξουν τη φυγή και τη μετανάστευση από το να διατυπώσουν ένα αίτημα, αφήνοντας αυτό, ως ένα μεγάλο χαστούκι να ηχεί στα αυτιά των μεγαλύτερων και της πολιτικής...
Έρευνα ΕΚΚΕ: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διήμερος συγχρωτισμός ορθίων στα κρατητήρια
Η απίστευτη ταλαιπωρία επιχειρηματία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ● Στα κρατητήρια δεν ισχύουν οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως αποδεικνύει το περιστατικό που μας καταγγέλθηκε.
Διήμερος συγχρωτισμός ορθίων στα κρατητήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλος ένας θάνατος κρατουμένου αυτή τη φορά μέσα στη σιωπή
Νεκρός στις φυλακές Άμφισσας βρέθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου κρατούμενος μόλις μεταφέρθηκε εκεί από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Η είδηση δεν πέρασε ούτε στα «ψιλά» και με αρκετή καθυστέρηση η Γενική...
Άλλος ένας θάνατος κρατουμένου αυτή τη φορά μέσα στη σιωπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μουσική σαν φάρμακο για τη μητρική αποστέρηση
Ακόμη μία πειραματική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η μουσική στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων, αυτή τη φορά, μάλιστα, στις περιπτώσεις που αυτά έχουν υποστεί μητρικό...
Η μουσική σαν φάρμακο για τη μητρική αποστέρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιτίθενται (ξανά) με τον γνωστό τρόπο στο υπουργείο
Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της επιτίθεται κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά σχετικά με την προχθεσινή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιτίθενται (ξανά) με τον γνωστό τρόπο στο υπουργείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διαδρομή της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα
Η συνθετική έρευνα της καθηγήτριας του Παντείου, Βασιλικής Γεωργιάδου, για την εξέλιξη του φαινομένου στη χώρα μας από το 1965 ώς το 2018, δείχνει πώς δυνάμεις που φυτοζωούσαν στο περιθώριο της πολιτικής...
Η διαδρομή της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας