• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»

 • A-
 • A+
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ● Ανησυχία στους δήμους που έχουν ήδη πληρώσει με δικά τους έξοδα κάποια ποσά ● «Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία, από μέρα σε μέρα οι πληρωμές», υποστηρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μαύρα σύννεφα έχουν ξαναρχίσει να ζώνουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, εργαζόμενους και δημοτικούς φορείς καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει να καθυστερεί την καταβολή των χρημάτων για το πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα, το γνωστό «ESTIA II».

Στην Αθήνα, ιδιοκτήτες που νοικιάζουν χρόνια χωρίς πρόβλημα το διαμέρισμά τους στην ΕΑΤΑ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, έναν από τους φορείς που υλοποιεί το πρόγραμμα στην πρωτεύουσα, έμειναν για τέσσερις μήνες χωρίς να έχουν στον λογαριασμό τους το ποσό του ενοικίου στο οποίο βασίζονταν για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες ή υποχρεώσεις σε τράπεζες.

Στα τέλη Απριλίου, η ΕΑΤΑ κατέβαλε από δικούς της πόρους δύο από τα τέσσερα χρωστούμενα ενοίκια και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα πλήρωνε τα υπόλοιπα, μαζί με τα κοινόχρηστα που παρέμεναν απλήρωτα. Σήμερα, καθώς συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες μετά το Πάσχα, οι υποσχέσεις παραμένουν χωρίς αντίκρισμα και οι λογαριασμοί άδειοι. Οι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να τηλεφωνούν ξανά στην ΕΑΤΑ, η οποία απαντά ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, τα χρήματα θα καταβληθούν από μέρα σε μέρα. Αλλά τέτοιες διαβεβαιώσεις τις έχουν ακούσει πολλές φορές για μήνες οι ιδιοκτήτες, η εμπιστοσύνη των οποίων έχει κλονιστεί σοβαρά και η υπομονή τους εξαντλείται, μαζί με τα όποια αποθέματα είχαν για να τα βγάλουν πέρα.

Στα τέλη Απριλίου, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, το υπουργείο έβγαλε εντολές εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού ετήσιου ποσού, ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. «Μας έχουν διαβεβαιώσει οι γενικοί γραμματείς ότι έχουν πέσει οι υπογραφές και ότι περιμένουν να ανέβουν στη “Διαύγεια” οι αποφάσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΕΑΤΑ Μελίνα Δασκαλάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, 39 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο μήνες απλήρωτοι, ο δήμος έχει άνοιγμα 400 χιλιάδες ευρώ που πλήρωσε από τα ταμεία του το πρώτο εξάμηνο και ήδη τρέχει η υποχρέωση προκαταβολής του επόμενου τριμήνου για τα ενοίκια 100 διαμερισμάτων.

Οι 39 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα με συμβάσεις έργου ήδη άρχισαν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, ωστόσο ο δήμος, αυτή τη στιγμή, όπως λένε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» πηγές του δημαρχείου, δεν μπορεί να επαναλάβει όσα συνέβησαν τον Απρίλιο διότι «τα διαθέσιμα είναι περιορισμένα» και «περιμένουμε όπως μας είχαν υποσχεθεί το 50% του ποσού για το πρόγραμμα» που είναι συνολικού ύψους 3,5 εκατομμύρια για ένα έτος. Θυμίζουμε ότι, όπως είχαμε γράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση («Εφ.Συν.», 25.04.2021, «ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες»), ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την πληρωμή ενοικίων και μισθών από ίδιους πόρους, βγάζοντας από τα ταμεία του το ποσό των 400.000 ευρώ. Και δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται η δυσοίωνη πρόβλεψη που είχαμε κάνει ότι «θα επαναληφθεί το πρόβλημα όταν έρθει η ώρα της δεύτερης δόσης, που προϋποθέτει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών και επιπλέον ελέγχους των δαπανών που προηγήθηκαν».

Ο δήμος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη αποστείλει όλα τα αναγκαία παραστατικά για το επόμενο τρίμηνο, αλλά φυσικά δεν μπορεί να επαναλάβει τη διευκόλυνση διότι, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εκμισθωτές των διαμερισμάτων προβλέπεται ότι πρέπει να πληρώνονται προκαταβολικά. Οσο για τους εργαζόμενους, αυτούς κι αν τους έχουν ζώσει τα προβλήματα, αφού είναι ήδη απλήρωτοι για Απρίλιο και Μάιο.

Ας σημειωθεί ότι την προκαταβολή χρημάτων αναμένουν και στους άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης (Θέρμη, Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές), καθώς τα χρήματα για τα υπόλοιπα 80 διαμερίσματα του προγράμματος που βρίσκονται στις περιοχές τους εκταμιεύονται συνολικά από λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά του υπουργείου η διαδικασία και ότι είναι συνηθισμένο να μεσολαβεί ένα μικρό διάστημα μεταξύ ολοκλήρωσης και εκταμίευσης, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
Σε ένα απόλυτο επιτελικό μπάχαλο έχει εξελιχθεί η τρίτη φάση του προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων ● Η έλλειψη χρηματοδότησης αφήνει σοβαρά εκτεθειμένους σπιτονοικοκύρηδες, εργαζόμενους και...
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
Το άλλοτε πρότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που υλοποιούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 η Υπατη Αρμοστεία, έχει μετατραπεί στα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε επίπονη εμπειρία για...
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το υπ. Μετανάστευσης δεν έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση στις δημοτικές εταιρείες και τις οργανώσεις που είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειάζουν διαμερίσματα, στριμώχνουν πρόσφυγες
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετακυλίει την ευθύνη στους δήμους για την απομείωση του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» και την κατάργησή του στο τέλος του χρόνου.
Αδειάζουν διαμερίσματα, στριμώχνουν πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας