• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 18.2°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 21.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.9°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 19.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.1°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  52%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφεση για το συγκρότημα σχολείων του Μαράσλειου σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων

 • A-
 • A+
Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη με το ΕΚΠΑ. Στελέχη του δήμου αποκρούουν κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης του 26ου Γυμνασίου και Λυκείου.

Αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες για μια υπόθεση ιδιοκτησίας που φαίνεται να έχει αμιγώς οικονομικό διακύβευμα αναμένεται να βρεθούν εκ νέου Δήμος Αθηναίων και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι δύο δημόσιοι φορείς αντιπαρατίθενται για την κυριότητα του ακινήτου του συγκροτήματος του Μαράσλειου Διδασκαλείου και των κτιρίων όπου στεγάζονται έξι σχολεία (26ο Γυμνάσιο και Λύκειο, τρία πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και το 10ο Ειδικό Σχολείο).

Πρωτόδικα, το δικαστήριο δικαίωσε εν μέρει το ΕΚΠΑ και του αναγνώρισε την κυριότητα του χώρου έκτασης 10,5 στρεμμάτων και των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Κρίνοντας ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε «κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου» και με «ανεπαρκή αιτιολογία», ο Δήμος Αθηναίων στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εισηγείται την άσκηση έφεσης.

Με βάση το εισηγητικό έγγραφο του δήμου, το Πανεπιστήμιο ασκώντας αγωγή το 2017 συνοπτικά ζητούσε να αναγνωριστεί ως ο πλήρης και αποκλειστικός κάτοχος του ακινήτου και των τεσσάρων κτιρίων όπου στεγάζονται τα έξι σχολεία, αλλά και να αποβληθεί ο δήμος από το τμήμα του ακινήτου και τα κτίρια όπου –κατά την άποψη του ΕΚΠΑ– «έχει καταλάβει παράνομα», δίχως τη συναίνεσή του και «δίχως την καταβολή οιουδήποτε ανταλλάγματος».

Το 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε μεν κυριότητα στο Πανεπιστήμιο, έκρινε δε ότι το ΕΚΠΑ υποχρεούται εκ του νόμου να αποδεχτεί και να διασφαλίσει τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων και του ειδικού σχολείου. Στο ένα όμως από τα τέσσερα κτίρια δεν στεγάζεται κάποιο πειραματικό ή ειδικό σχολείο και –σύμφωνα πάντα με όσα καταγράφονται στο εισηγητικό έγγραφο που συντάχθηκε από τη νομική υπηρεσία του δήμου– στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης ο Δήμος Αθηναίων υποχρεούται να αποδώσει στο ΕΚΠΑ και το συγκεκριμένο κτίριο, «άρα να παύσει η στέγαση σε αυτό του 26ου Γυμνασίου και Λυκείου, διότι αυτά δεν είναι εξ αυτών των σχολείων για τα οποία κρίθηκε ότι το ΕΚΠΑ υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία τους».

Αποκρούοντας κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των δύο σχολείων από το σημερινό τους κτίριο και αναφέροντας ότι «όποια σχετική συζήτηση δεν έχει έννοια», στελέχη του Δήμου Αθηναίων λένε στην «Εφ.Συν.» ότι το ΕΚΠΑ ουσιαστικά διεκδικεί χρηματική αποζημίωση. Κρίνουν κι αυτές τις αξιώσεις αβάσιμες, τονίζοντας ότι το ακίνητο «έχει ξεκάθαρη εκπαιδευτική χρήση και καμία εμπορική». Περιγράφουν μάλιστα ότι το ΕΚΠΑ έχει διεκδικήσει «κάτι θηριώδη ποσά, περισσότερο για διαπραγματευτικούς λόγους».

Ο δήμος αναμένεται να προσφύγει στο Εφετείο για την κυριότητα ακινήτου και κτιρίων. «Η υπόθεση δεν θα έπρεπε να έχει φτάσει ώς εδώ. Θα έπρεπε να έχει επικρατήσει η κοινή λογική», τονίζουν δημοτικά στελέχη. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων στην Αθήνα που να μπορούν να στεγάσουν σχολεία –κάτι που αναδείχθηκε και πρόσφατα εν όψει της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην πρωτεύουσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη–, τα δημοτικά στελέχη αποσαφηνίζουν ότι ο δήμος «είναι αποφασισμένος να μην αφεθεί ούτε ένα τετραγωνικό γης σε τρίτο φορέα, όσον αφορά σχολεία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δ. Αθηναίων: σιγή για τα χαμένα λεφτά από τη Σχολική Επιτροπή
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων από τον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης δημοτικής κοινότητας επανήλθε χθες στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηνάιων.
Δ. Αθηναίων: σιγή για τα χαμένα λεφτά από τη Σχολική Επιτροπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
Αντιδράσεις για την αντιπαιδαγωγική και πρόχειρη λύση των κοντέινερ σε προαύλια σχολικών μονάδων που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για τα σχολεία με κοντέινερ
Γονείς μαθητών που φοιτούν στο 133ο Δημοτικό σχολείο αντιδρούν στην απόφαση για την τοποθέτηση τριών προκατασκευασμένων οικίσκων στο προαύλιο του σχολείου.
Διαμαρτυρία για τα σχολεία με κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
Με λύσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά
Ξεκίνησε να χτίζεται πριν από έξι χρόνια. Από τότε έχει θεμελιωθεί επίσημα δύο φορές, έχει διαφημιστεί και συζητηθεί δεκάδες, θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί το 2011, αλλά παρ’ όλα αυτά το κτίριο που θα...
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας