• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπλαση στον Λόφο Στρέφη, δυσπιστία στα Εξάρχεια...

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε τη διαχειριστική μελέτη για τη συντήρηση και αναβάθμιση του λόφου ● Οι προβλέψεις της μελέτης κρίνονται σε μεγάλο βαθμό θετικές και «κουμπώνουν» με την πρόταση-χορηγία ιδιωτικής εταιρείας που έχει ήδη εγκρίνει ο δήμος ● Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν προβληματισμούς και επιφυλάξεις κυρίως λόγω της περίφραξης που προβλέπεται, αλλά και λόγω των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στο θέμα της ανάπλασης

Eχοντας ήδη εγκρίνει την πρόταση-χορηγία μιας ιδιωτικής εταιρείας, τώρα ο Δήμος Αθηναίων έρχεται να προωθήσει τις δικές του στρατηγικές κατευθύνσεις για τον Λόφο του Στρέφη. Η διαχειριστική μελέτη για τον λόφο πέρασε το βράδυ της Τετάρτης από το συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και έπεται η προώθησή της στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ενδεχομένως και «στο επόμενο δεκαπενθήμερο» όπως λένε αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η εν λόγω μελέτη περιγράφει την –ομολογουμένως κακή– κατάσταση του λόφου και προτείνει ένα πλαίσιο διαχείρισης βάθους δεκαετίας (2021-2030). Οι προβλέψεις της κρίνονται σε μεγάλο βαθμό θετικές, δεν λείπουν όμως οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις από την πλευρά της γειτονιάς. Γενεσιουργός αιτία αυτής της δυσπιστίας δεν είναι άλλη από τον… πρότερο βίο της συγκεκριμένης ανάπλασης και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

Τον περασμένο Γενάρη εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση της «Prodea Investments» (εταιρεία επενδύσεων ακινήτων) για «υιοθέτηση» του λόφου, με τη δωρεά μελετών (κυρίως) αλλά και έργων συντήρησης και αναβάθμισης του χώρου πρασίνου. Μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη είχε δεχθεί κριτική ότι αρνείται να συντάξει δικό της σχέδιο για τον λόφο και υιοθετεί το σχέδιο ενός ιδιώτη. Και τώρα, βγάζει από το συρτάρι και προωθεί προς έγκριση ένα σχεδιασμό που προϋπήρχε της συμφωνίας με την «Prodea».

Η διαχειριστική μελέτη ολοκληρώθηκε το 2019 και, όπως αναφέρουν στελέχη της νυν δημοτικής αρχής, το μεγαλύτερο μέρος της αποτυπώθηκε επί δημαρχίας Γ. Καμίνη. Οι προβλέψεις της «κουμπώνουν» με τις προτάσεις της «Prodea», κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία είχε ενημερωθεί σχετικά, πριν καταθέσει την πρότασή της στον Δήμο Αθηναίων.

Με έναν αδόκιμο χειρισμό, λοιπόν, η δημοτική αρχή έσπευσε να προβάλει την ιδιωτική δωρεά, αλλά υποβάθμισε το γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο της διαχειριστικής της μελέτης –οι προβλέψεις της οποίας «προηγούνται των πάντων», τονίζουν στελέχη της δημοτικής αρχής– δικαιώνοντας έτσι την κριτική αντιπολίτευσης και κατοίκων για έλλειψη διαβούλευσης και ενημέρωσης γύρω από τις επικείμενες αλλαγές στον λόφο.

Η διαχειριστική μελέτη, μεταξύ άλλων, προτείνει μέτρα ενίσχυσης του φυτικού υλικού και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον (π.χ. για τα μονοπάτια), επανασχεδιασμό του συστήματος πυρόσβεσης, ενώ παράλληλα θέτει στόχους για:

● περιβαλλοντικά οφέλη με μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης και αντιμετώπιση θερμικών και πλημμυρικών φαινομένων,
● κοινωνικά οφέλη με λειτουργία του λόφου ως χώρου αναψυχής, κοινωνικής συνάθροισης και ποικίλων (πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, οικολογικών κ.ά.) δραστηριοτήτων.

Ακόμη, προκρίνει την πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την καθαριότητα του λόφου.

Δεν απουσιάζουν όμως αναφορές που παραπέμπουν στη λογική του gentrification («εξευγενισμός» γειτονιάς). Στα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνεται «η αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή πλησίον του Λόφου Στρέφη, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της συνολικής περιοχής των Εξαρχείων». Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση του λόφου έχει δεχθεί κριτική για εργαλειοποίησή της προς όφελος της κτηματαγοράς και μιας ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα σημεία που προβληματίζουν τους κατοίκους είναι και η προτεινόμενη περίφραξη του λόφου: οι φωτογραφίες της μελέτης παραπέμπουν σε περίφραξη που περιορίζει τον σημερινό ελεύθερο χαρακτήρα του χώρου, ενώ στη μελέτη γίνεται λόγος και για ωράριο λειτουργίας του λόφου.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 2,225 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι κατ’ εκτίμηση και συμπεριλαμβάνει το 1 εκατ. της ιδιωτικής χορηγίας, λένε στελέχη του δήμου, εξηγώντας ότι έπεται η εξειδίκευση του ποσού της χορηγίας που θα κατευθυνθεί σε μελέτες και του ποσού που θα κατευθυνθεί σε έργα τα οποία θα υποδείξει ο δήμος στην εταιρεία-δωρητή.

Στο μεταξύ, τον δρόμο προς το δημοτικό συμβούλιο –ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες– παίρνει και η διαχειριστική μελέτη για τον Λυκαβηττό, προϋπολογισμού 4,963 εκατ. ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030, με κατεύθυνση την ενίσχυση της σημερινής φυσιογνωμίας του λόφου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα
Περίπου 200 κάτοικοι ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα και έμειναν στο σημείο επί ώρες, ενώ όταν κινήθηκαν προς το εργοτάξιο δέχτηκαν χημικά και σπρωξιές από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλεργική στην κουβέντα για την αστυνομοκρατία η δημοτική αρχή Αθήνας
Απορρίφθηκε από την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη αίτημα των αντιπολιτευόμενων συμβούλων για συζήτηση σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου.
Αλλεργική στην κουβέντα για την αστυνομοκρατία η δημοτική αρχή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
Δυναμική και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ήταν η απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στη χωροθέτηση του σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά ώς και απαγόρευση διαδηλώσεων ο Κώστας Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας περιορισμό, έως και απαγορεύσεις, διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.
Ζητά ώς και απαγόρευση διαδηλώσεων ο Κώστας Μπακογιάννης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας