• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.5°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  87%
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπλαση στον Λόφο Στρέφη, δυσπιστία στα Εξάρχεια...

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε τη διαχειριστική μελέτη για τη συντήρηση και αναβάθμιση του λόφου ● Οι προβλέψεις της μελέτης κρίνονται σε μεγάλο βαθμό θετικές και «κουμπώνουν» με την πρόταση-χορηγία ιδιωτικής εταιρείας που έχει ήδη εγκρίνει ο δήμος ● Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν προβληματισμούς και επιφυλάξεις κυρίως λόγω της περίφραξης που προβλέπεται, αλλά και λόγω των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στο θέμα της ανάπλασης

Eχοντας ήδη εγκρίνει την πρόταση-χορηγία μιας ιδιωτικής εταιρείας, τώρα ο Δήμος Αθηναίων έρχεται να προωθήσει τις δικές του στρατηγικές κατευθύνσεις για τον Λόφο του Στρέφη. Η διαχειριστική μελέτη για τον λόφο πέρασε το βράδυ της Τετάρτης από το συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και έπεται η προώθησή της στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ενδεχομένως και «στο επόμενο δεκαπενθήμερο» όπως λένε αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η εν λόγω μελέτη περιγράφει την –ομολογουμένως κακή– κατάσταση του λόφου και προτείνει ένα πλαίσιο διαχείρισης βάθους δεκαετίας (2021-2030). Οι προβλέψεις της κρίνονται σε μεγάλο βαθμό θετικές, δεν λείπουν όμως οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις από την πλευρά της γειτονιάς. Γενεσιουργός αιτία αυτής της δυσπιστίας δεν είναι άλλη από τον… πρότερο βίο της συγκεκριμένης ανάπλασης και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

Τον περασμένο Γενάρη εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση της «Prodea Investments» (εταιρεία επενδύσεων ακινήτων) για «υιοθέτηση» του λόφου, με τη δωρεά μελετών (κυρίως) αλλά και έργων συντήρησης και αναβάθμισης του χώρου πρασίνου. Μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη είχε δεχθεί κριτική ότι αρνείται να συντάξει δικό της σχέδιο για τον λόφο και υιοθετεί το σχέδιο ενός ιδιώτη. Και τώρα, βγάζει από το συρτάρι και προωθεί προς έγκριση ένα σχεδιασμό που προϋπήρχε της συμφωνίας με την «Prodea».

Η διαχειριστική μελέτη ολοκληρώθηκε το 2019 και, όπως αναφέρουν στελέχη της νυν δημοτικής αρχής, το μεγαλύτερο μέρος της αποτυπώθηκε επί δημαρχίας Γ. Καμίνη. Οι προβλέψεις της «κουμπώνουν» με τις προτάσεις της «Prodea», κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία είχε ενημερωθεί σχετικά, πριν καταθέσει την πρότασή της στον Δήμο Αθηναίων.

Με έναν αδόκιμο χειρισμό, λοιπόν, η δημοτική αρχή έσπευσε να προβάλει την ιδιωτική δωρεά, αλλά υποβάθμισε το γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο της διαχειριστικής της μελέτης –οι προβλέψεις της οποίας «προηγούνται των πάντων», τονίζουν στελέχη της δημοτικής αρχής– δικαιώνοντας έτσι την κριτική αντιπολίτευσης και κατοίκων για έλλειψη διαβούλευσης και ενημέρωσης γύρω από τις επικείμενες αλλαγές στον λόφο.

Η διαχειριστική μελέτη, μεταξύ άλλων, προτείνει μέτρα ενίσχυσης του φυτικού υλικού και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον (π.χ. για τα μονοπάτια), επανασχεδιασμό του συστήματος πυρόσβεσης, ενώ παράλληλα θέτει στόχους για:

● περιβαλλοντικά οφέλη με μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης και αντιμετώπιση θερμικών και πλημμυρικών φαινομένων,
● κοινωνικά οφέλη με λειτουργία του λόφου ως χώρου αναψυχής, κοινωνικής συνάθροισης και ποικίλων (πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, οικολογικών κ.ά.) δραστηριοτήτων.

Ακόμη, προκρίνει την πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την καθαριότητα του λόφου.

Δεν απουσιάζουν όμως αναφορές που παραπέμπουν στη λογική του gentrification («εξευγενισμός» γειτονιάς). Στα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνεται «η αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή πλησίον του Λόφου Στρέφη, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της συνολικής περιοχής των Εξαρχείων». Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση του λόφου έχει δεχθεί κριτική για εργαλειοποίησή της προς όφελος της κτηματαγοράς και μιας ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα σημεία που προβληματίζουν τους κατοίκους είναι και η προτεινόμενη περίφραξη του λόφου: οι φωτογραφίες της μελέτης παραπέμπουν σε περίφραξη που περιορίζει τον σημερινό ελεύθερο χαρακτήρα του χώρου, ενώ στη μελέτη γίνεται λόγος και για ωράριο λειτουργίας του λόφου.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 2,225 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι κατ’ εκτίμηση και συμπεριλαμβάνει το 1 εκατ. της ιδιωτικής χορηγίας, λένε στελέχη του δήμου, εξηγώντας ότι έπεται η εξειδίκευση του ποσού της χορηγίας που θα κατευθυνθεί σε μελέτες και του ποσού που θα κατευθυνθεί σε έργα τα οποία θα υποδείξει ο δήμος στην εταιρεία-δωρητή.

Στο μεταξύ, τον δρόμο προς το δημοτικό συμβούλιο –ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες– παίρνει και η διαχειριστική μελέτη για τον Λυκαβηττό, προϋπολογισμού 4,963 εκατ. ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030, με κατεύθυνση την ενίσχυση της σημερινής φυσιογνωμίας του λόφου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλεργική στην κουβέντα για την αστυνομοκρατία η δημοτική αρχή Αθήνας
Απορρίφθηκε από την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη αίτημα των αντιπολιτευόμενων συμβούλων για συζήτηση σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου.
Αλλεργική στην κουβέντα για την αστυνομοκρατία η δημοτική αρχή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, θέλησε να αποφύγει να καταδικάσει την ξενοφοβική ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Μπογδάνου επικαλούμενος προσωπική επίθεση που είχε δεχθεί από τον Π. Πολάκη.
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
Επιμένει ο Κ. Μπακογιάννης στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ. Στην αυριανή συνεδρίαση θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού άξονα που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια.
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
Με κλίμα αντιπαραθέσεων και την αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας