• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 29.5°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 28.0°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.0°C
  1 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 27.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  0 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.1°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρή νίκη στην Καλαμαριά

 • A-
 • A+
Η ανακοίνωση της παράτασης του διαγωνισμού για τη μαρίνα Αρετσούς έφερε χαμόγελα στο κίνημα πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. ● Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε σαν έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιωτών. ● «Δεν εφησυχάζουμε, επαγρυπνούμε», τονίζουν οι φορείς της πόλης, που πραγματοποίησαν χθες νέα συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χαμόγελα -αλλά όχι εφησυχασμού- στο κίνημα πολιτών του Δήμου Καλαμαριάς που εναντιώνονται στην εκχώρηση της μαρίνας Αρετσούς καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστό ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει στις 28 Ιανουαρίου και έληγε χθες πήρε παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου, ανακοίνωση που ερμηνεύτηκε σαν έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιωτών. Η είδηση ήταν μάλιστα το κύριο θέμα συζήτησης στη συγκέντρωση που είχαν αναγγείλει και πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα δεκάδες σύλλογοι της περιοχής στο δημαρχείο Καλαμαριάς.

Aνοιχτή συνέλευση

Την περασμένη Κυριακή είχε πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση σωματείων, φορέων και κατοίκων Καλαμαριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 22 φορέων που είχαν συνυπογράψει κείμενο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στις αρχές Φεβρουαρίου. Αν και ο καιρός δεν βοήθησε, παρά ταύτα η συμμετοχή ήταν μεγάλη και μάλιστα στους 22 φορείς προστέθηκαν και άλλοι καθώς έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», της Πρότυπης Βιολογικής Αγοράς Κόδρα, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, της Πρωτοβουλίας Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», σύλλογοι γονέων σχολείων της Καλαμαριάς, αθλητικών και κοινωνικών συλλόγων.

Ως σημείο εκκίνησης της νέας φάσης του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης είχε οριστεί η χθεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο και επόμενος σταθμός μια μεγάλη συναυλία στις αρχές του Ιούνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Η εξέλιξη είναι σοβαρή», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Καργάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Μπουμπουλίνα», τονίζοντας όμως ότι «είναι προφανές ότι τους ανησύχησε η μαζική συγκέντρωση της Κυριακής, αλλά εμείς έχουμε τον νου μας γιατί ενδέχεται να ποντάρουν στην καλοκαιρινή ραστώνη και σε ενδεχόμενη χαλάρωσή μας. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με ένταση για να μην ιδιωτικοποιηθεί η μαρίνα, να μη χτιστούν σπίτια πολυτελείας και ξενοδοχείο και να γίνει πράσινη ανάπλαση στην περιοχή για όλους τους δημότες της Καλαμαριάς».

«Εξετάζουμε την περίπτωση να μην υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό, αυτό θα ήταν ανακουφιστικό, ωστόσο μας φαίνεται περίεργη η παράταση των δυο μηνών, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, ωστόσο, επειδή για εμάς τίποτα δεν αλλάζει, μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας θα είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας κάθε εξέλιξη για να ματαιώσουμε πλήρως τα σχέδια ιδιωτικοποίησης», τονίζει από την πλευρά του ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών.

Στη βάση της αντίληψης των πολιτών σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνει «καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα» και με αίτημα την «ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», οι πολίτες κατήγγειλαν και τον τοπικό δήμο διότι, όπως είπαν στο κείμενό τους, η κυβέρνηση «και με τις “πλάτες” του Δήμου Καλαμαριάς συνεχίζει το “έγκλημα” εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου της πόλης μας».

Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι «οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!».

Ελεύθερη παραλία

Στο ίδιο πλαίσιο διεκδικήσεων για την ίδια περιοχή, αντιτίθενται στη μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε ξενοδοχείο, την ιδιωτικοποίηση του «Κυβερνείου» και ζητάνε την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς άνευ ανταλλάγματος από την ΕΤΑΔ: «Αξιοποίηση και αναβάθμιση προς όφελος του λαού όλου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, από την Κρήνη μέχρι το Καραμπουρανάκι, που περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα της μαρίνας, την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, το “Παλατάκι” και το Στρατόπεδο Κόδρα, ως χώρο πρασίνου και αναψυχής, ελεύθερο για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» στο ξεπούλημα
Διαμαρτυρίες από συλλόγους και ομάδες πολιτών ώστε να μη μετατραπεί σε οικιστική ζώνη για εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες το παραλιακό μέτωπο.
«Οχι» στο ξεπούλημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Στέφανος Βλαστός, φανέρωσε τις προθέσεις για... αξιοποίησή του «με όρους απόλυτης διαφάνειας μέσω της διενέργειας δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού» ●...
Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ οδεύει προς νέα καθυστέρηση λόγω των διαφωνιών για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να κάνει ο αγοραστής. Οι Γερμανοί δηλώνουν έτοιμοι να τις πραγματοποιήσουν και δίνουν «μάχη» στο...
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκάζια για ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
Τέρμα τα μισόλογα και… γκάζια μόνο για την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αφού «άσπρη»(;) μέρα θα δουν οι Θεσσαλονικείς το… 2025!
Γκάζια για ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
Ο δικηγόρος των 304 πολιτών που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου μίλησε για διχασμό και παραταξιακή αντιπαράθεση στη διάρκεια της δίκης.
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας