• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.5°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 27.2°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο-πιλότος για την τηλεργασία στο Δημόσιο

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της εργασίας από το σπίτι πέραν των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία ● Αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα, ωστόσο θεωρείται ότι θα αποτελέσει οδηγό για την εφαρμογή της τηλεργασίας και στον ιδιωτικό.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με οικειοθελή χαρακτηριστικά σε συνθήκες κανονικότητας, ανώτατα πλαφόν στη συνολική της διάρκεια και στον αριθμό των υπαλλήλων που μπορούν να εργάζονται μακριά από το γραφείο τους, αλλά και με προβλέψεις για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, εισάγεται η τηλεργασία στον δημόσιο τομέα. Το πρώτο νομοσχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή της τηλεργασίας και πέραν των έκτακτων –όπως η τρέχουσα πανδημία– συνθηκών αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών (η διαβούλευση θα διαρκέσει ώς τις 12 Μαΐου).

Αν και το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα (μόνιμους υπαλλήλους και συμβασιούχους), θεωρείται ότι αποτελεί «πιλότο» για την εφαρμογή της τηλεργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια, σε αντίθεση με τη Δημόσια Διοίκηση όπου τα πράγματα είναι λίγο-πολύ… συγκεκριμένα, το μεγάλο ερώτημα σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι πρώτα και κύρια κατά πόσο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, με πρόσχημα την τηλεργασία.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά τον δημόσιο τομέα:

● Η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα για δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση να το επιτρέπει η φύση των υπαλληλικών καθηκόντων (εργασία γραφείου). Ενα σχετικό αίτημα υπαλλήλου μπορεί να απορριφθεί από την υπηρεσία εάν συντρέχει «ειδικός και σπουδαίος λόγος» που αιτιολογείται εγγράφως στον υπάλληλο. Ακόμη, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί πρόταση του φορέα για τηλεργασία σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας.

● Η τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 ημέρες ανά τρίμηνο στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Αποκλείεται η παροχή τηλεργασίας μεταξύ 1 Ιουλίου και 31 Αυγούστου κάθε έτους.

● Το μέγιστο ποσοστό τηλεργαζόμενων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% σε συνθήκες κανονικότητας. Αν υπάρξει αιτιολογημένο αίτημα του φορέα, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 50% με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

● Με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς (κάθε βαθμίδας) η τηλεργασία εφαρμόζεται σε όλους τους δημόσιους φορείς και στις ΔΕΚΟ.

● Οι τηλεργαζόμενοι διατηρούν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, άδειες κ.λπ.).

● Οι απαιτούμενες συσκευές («σταθμός τηλεργασίας» ονομάζεται στο νομοσχέδιο), αλλά και το κόστος συντήρησης και αναβάθμισής τους βαρύνουν τον δημόσιο φορέα εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος.

● Δεν επιτρέπεται η χρήση καμερών ενσωματωμένων στις συσκευές για τον έλεγχο της απόδοσης του υπαλλήλου. Μετά το πέρας του ωραρίου του ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης από τα… τηλεργαλεία του.

Ο φορέας στον οποίο εργάζεται ο υπάλληλος είναι εκείνος που θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζόμενου. Περαιτέρω σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί κατόπιν προτάσεων που πρέπει να υποβάλουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με επόμενη κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας προβλέπεται να καθοριστούν οι περιπτώσεις υπαλλήλων με προβλήματα υγείας (πρόσκαιρα ή μόνιμα) που μπορούν να κάνουν χρήση τηλεργασίας και πέραν των προβλεπόμενων περιορισμών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών προβλέπει σε συνθήκες κανονικότητας η τηλεργασία να έχει οικειοθελή χαρακτήρα για μόνιμους και συμβασιούχους και να μη μπορεί να ξεπερνά τις 44 μέρες ανά τρίμηνο, εντός του...
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση για τους «παρατασιούχους» στην καθαριότητα Δημοσίου
Προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου διάρκειας έως 18 μηνών, στην καθαριότητα και στη φύλαξη υπουργείων και φορέων που εποπτεύουν, ανεξάρτητων αρχών και χώρων πολιτισμικής κληρονομιάς, επιτρέπει...
Ρύθμιση για τους «παρατασιούχους» στην καθαριότητα Δημοσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόνους με «θολά» σημεία
Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός χορήγησης του «μπόνους» αποδοτικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Μπόνους με «θολά» σημεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στο Δημόσιο
Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας