• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.8°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 23.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 22.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.0°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  28%
Χρυσοπληρωμένο έργο Πατούλη

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην Κινέτα μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2019

EUROKINISSI/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσοπληρωμένο έργο Πατούλη

 • A-
 • A+
Η σκανδαλώδης κωλυσιεργία της Περιφέρειας Αττικής εκτίναξε στα ύψη το κόστος της αντιπλημμυρικής προστασίας για την Κινέτα. ● Την αδικαιολόγητη προσφυγή σε διαδικασίες fast-track καταγγέλλουν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Eνα άκρως αναγκαίο έργο για την αντιπλημμυρική προστασία ενός ήδη πληγέντος οικισμού καθυστέρησε για μήνες με ευθύνη της περιφερειακής αρχής Αττικής και όταν «ξεπάγωσε» ανατέθηκε σε εταιρεία με υπερδιπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό και με fast-track, διάτρητες και παράνομες –σύμφωνα με την περιφερειακή αντιπολίτευση– διαδικασίες!

Πρόκειται για έργο αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη η Κινέτα πριν από περίπου 1,5 χρόνο και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου 2019. Ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης μοιάζει ενδεικτικός της αντίληψης της περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη: το ιδιωτικό κέρδος μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον ακόμα και με την επίκληση έκτακτων αναγκών, σύμφωνα με καταγγελίες αντιπολιτευόμενων περιφερειακών συμβούλων.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια έγγραφα σχετικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, η υπόθεση έχει ως εξής: περίπου δύο εβδομάδες (11/12/2019) μετά τη νεροποντή που έπληξε την Κινέτα, η περιφερειακή αρχή εντάσσει στον προϋπολογισμό της έργο κόστους 9 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών της κοινότητας του Δήμου Μεγαρέων.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει υδραυλικές εργασίες και έργα οδοποιίας που θα αποκαταστήσουν βλάβες στην κοινότητα και θα την προφυλάξουν από ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη ήδη από τον Μάρτιο του 2020, αλλά με αυξημένο –σε σύγκριση με τον αρχικό– προϋπολογισμό, ο οποίος πλέον έχει φτάσει τα 18,95 εκατ. ευρώ!

Η περιφερειακή αρχή, επομένως, καλείται να τροποποιήσει το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της. Αλλά, ενώ έχει στα χέρια της τις απαιτούμενες εισηγήσεις των υπηρεσιών της όσο και τη μελέτη που ζητείτο από τον Δήμο Μεγαρέων στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης (που αφορά μέρος του συνολικού έργου), η περιφερειακή αρχή προσπερνά την ευκαιρία να αυξήσει το κονδύλι στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού (Απρίλιος 2020) και κάνει τις τροποποιήσεις στα τέλη Ιουλίου του 2020.

«Ετσι, ενώ το έργο θα μπορούσε να δημοπρατηθεί το αργότερο περί τα μέσα Μαΐου 2020, φτάνει να δημοπρατείται 5,5 και πλέον μήνες μετά», καταγγέλλουν οι Χρ. Καραμάνος και Κατερίνα Λογοθέτη, περιφερειακοί σύμβουλοι της «Δύναμης Ζωής», εξηγώντας ότι αν το έργο είχε δημοπρατηθεί τον Μάιο του 2020, θα μπορούσε να έχει εκτελεστεί «εντός το πολύ δύο μηνών» στο τμήμα του που αφορά κατεπείγουσες εργασίες για την ασφάλεια των πολιτών (όπως καθαρισμούς ρεμάτων κ.λπ.)

Οι καταγγελίες τους διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στις 27/10/2020, οπότε η περιφερειακή αρχή –επικαλούμενη έπειτα από μήνες την κατεπείγουσα και «καίρια σημασία» του έργου «για την καθημερινότητα των κατοίκων και για τη μελλοντική διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών»– θέλησε να προσφύγει στις fast-track διαδικασίες του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/2016), δηλαδή σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, απορρίπτοντας την επιλογή του ανοιχτού διαγωνισμού.

Αυτό έγινε «κατά παράβαση του νόμου», τόνισαν οι σύμβουλοι της «Δύναμης Ζωής», εξηγώντας ότι ο εν λόγω νόμος απαγορεύει την προσφυγή στις συγκεκριμένες διαδικασίες αν το κατεπείγον προκύπτει με ευθύνη της αναθέτουσας αρχής (δηλαδή της περιφέρειας), ενώ οι διαδικασίες εκκινήθηκαν «με έγγραφο του τοπικού αντιπεριφερειάρχη και όχι με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας».

«Κολάσιμη συμπεριφορά»

«Ο τρόπος που λειτούργησε η διοίκηση της περιφέρειας στο κρίσιμο αυτό θέμα καταδεικνύει συνειδητή επιλογή καθυστέρησης και επικίνδυνης για τους πολίτες κωλυσιεργίας, με προφανή στόχο την προσφυγή σε μια διαδικασία που δεν τιμά κανέναν, αφού επικαλείται μια έκτακτη ανάγκη την οποία η ίδια περιφρόνησε και τορπίλισε στην πράξη», κατήγγειλε στην ίδια συνεδρίαση ο Δ. Κατσικάρης, σύμβουλος της παράταξης Γ. Σγουρού, καταλογίζοντας στη διοίκηση Πατούλη «ανεπίτρεπτη και κολάσιμη συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδο διάτρητων διαδικασιών όσο και σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης έναντι των πληττόμενων συμπολιτών μας».

Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 8/12/2020, μειοδότρια αναδείχθηκε εταιρεία που προσέφερε έκπτωση «μόλις 26,23%, τη στιγμή που οι συνήθεις εκπτώσεις που σε τέτοια και συναφή άλλα έργα της περιφέρειας με τακτικό, δημόσιο διαγωνισμό κυμαίνονται περί το 55%», τόνισε η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Χρονοπούλου, εξηγώντας ότι ο εργολάβος «θα έχει λαμβάνειν περίπου 5 εκατ. ευρώ "μποναμά" (...) έναντι του συμβατικού ανταλλάγματος που θα προέκυπτε μέσω ενός κανονικού διαγωνισμού».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕΣΥ Αττικής
Το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Οχι» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕΣΥ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
Ο περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε σε μία μέρα την ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Αρεως στο σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
Σοβαρότατες παρατυπίες στην προκήρυξη προσλήψεων των 447 συμβασιούχων από τη διοίκηση Πατούλη διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία εγείρει ζήτημα επανεξέτασης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής -και πρώην πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ- Γ. Σγουρός καταγγέλλει την διοίκηση του Γ. Πατούλη για δαπανηρές απευθείας αναθέσεις.
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καταγγέλλοντας φίμωση του σώματος, όταν ο περιφερειάρχης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια».
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπατάλες με τη βούλα Πατούλη και για 25 θέσεις πάρκινγκ
Η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται, να μισθώσει χώρο στάθμευσης δαπανώντας ετησίως 40.000 ευρώ έως και για τέσσερα χρόνια με πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται για «δώρο» στους συμβούλους του Γ. Πατούλη.
Σπατάλες με τη βούλα Πατούλη και για 25 θέσεις πάρκινγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας