• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.5°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Ευρώπη η «καταδίκη» του Ζιδανίου

 • A-
 • A+
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Μακεδονία. ● Ζητά να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ σε νεκροταφείο των καρκινογόνων αποβλήτων αμιάντου.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΧΥΤΑΜ Ζιδανίου... πάει Ευρώπη! Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στη Δυτική Μακεδονία.

Το θέμα είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» τον περασμένο Γενάρη, αποκαλύπτοντας τα σχέδια κυβέρνησης και μερίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την «τερατογένεση» ενός ΧΥΤΑΜ σε μια περιοχή παντελώς ακατάλληλη, όπου θα καταλήγει ο αμίαντος όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι... «επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος»!

Αυτό, καθώς πρόκειται για τον ίδιο χώρο όπου ώς τον Μάρτη του 2000 λειτουργούσαν τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας, οπότε και σταμάτησαν τη λειτουργία τους αφήνοντας πίσω μια περιοχή µε περιβάλλον υποβαθμισμένο και βαρύτατα ρυπασμένο από τον αμίαντο.

Με σχετικά προγράμματα που είχαν εκπονηθεί τότε ξεκίνησαν οι σταδιακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του χώρου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και σε διασύνδεση με τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, απ’ όπου υδρεύεται η Θεσσαλονίκη!

Οπως ήταν επόμενο ο σχεδιασμός, που προβλέπει τη μεταφορά και το θάψιμο στο Ζιδάνι των αποβλήτων αμιάντου όλης της χώρας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, τα σχέδια για την επανενεργοποίηση της περιοχής Ζιδάνι σε καθεστώς τοξικής βόμβας δεν είναι σημερινά. Μεθοδεύονται εδώ και καιρό με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Η υλοποίησή τους θα αποτελέσει καταστροφική απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα όποια «ανταποδοτικά οφέλη» από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ, που ως συνήθως προπαγανδιστικά επιστρατεύονται σε τέτοια προσχεδιασμένα εγκλήματα σε βάρος της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, δεν αντισταθμίζουν τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν με βάση το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης και πράσινων επενδύσεων» της Ε.Ε. και της κυβέρνησης υπέρ των μονοπωλίων των ΑΠΕ, ούτε μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα προκληθεί και τις ανυπολόγιστες συνέπειες.

Με την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται, λοιπόν, να τοποθετηθεί:

● Στο γεγονός ότι στο όνομα της αποκαλούμενης «πράσινης στρατηγικής» της Ε.Ε. μεθοδεύεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει πως ο αμίαντος είναι καρκινογόνος, το υδατοπερατό των πετρωμάτων, τη σεισμικότητα της περιοχής και ότι τα συγκεκριμένα ύδατα του Αλιάκμονα υδροδοτούν και τη Θεσσαλονίκη.

● Στο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας να σταματήσει άμεσα η υλοποίηση κάθε τέτοιου σχεδιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες επιβαρύνσεις στον «δύσοσμο» Εύοσμο
Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης αντιδρούν στα σχέδια κατασκευής μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δίπλα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, που ευθύνονται αποδεδειγμένα για τη διάχυτη δυσοσμία και για...
Νέες επιβαρύνσεις στον «δύσοσμο» Εύοσμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και «ντρον» στις έρευνες για τα πετρελαιοειδή στο νερό του Αλιάκμονα
Καθαρίζει το νερό της Θεσσαλονίκης, αγνοείται ακόμη ο «ένοχος» για τη ρύπανση... Μέχρι και «ντρον» θα πετάξουν πάνω από τον Αλιάκμονα, σε μια περιοχή περίπου 70 τ.χλμ., για να καταγράψουν τις μη...
Και «ντρον» στις έρευνες για τα πετρελαιοειδή στο νερό του Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης
«Πόσιμο» το νερό της Θεσσαλονίκης, λέει η ΕΥΑΘ, αλλά παραμένει η ανησυχία και το μυστήριο με τη ρύπανση στις δεξαμενές του Αλιάκμονα, αφού οι τιμές υδρογονανθράκων δεν φαίνεται να μειώνονται! Το πρόβλημα...
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψάχνουν την αιτία της ρύπανσης
Καθησυχάζει τους πολίτες, αλλά... ανησυχεί η διοίκηση της ΕΥΑΘ για το νερό της Θεσσαλονίκης. Σειρά μέτρων αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος...
Ψάχνουν την αιτία της ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν για τις συλλογικές συμβάσεις
Τι ισχυρίζεται σε σημείωμά της προς την «Εφ.Συν.» η εταιρεία και τι απαντά το Εργατοϋπαλ­ληλικό Κέντρο Θεσσα­λονίκης.
Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν για τις συλλογικές συμβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας