O Κ. Μπακογιάννης έβαλε «τοίχο» σε ψήφισμα για το ΚΕΘΕΑ

Κ. Μπακογιάννης, Ν. Ηλιόπουλος, Π. Γερουλάνος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Κ. Μπακογιάννης έβαλε «τοίχο» σε ψήφισμα για το ΚΕΘΕΑ

O δήμαρχος Αθηναίων, με τη βοήθεια των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, έβαλε «τοίχο» σε ψήφισμα που κατέθεσε η «Ανοιχτή Πόλη» και στηρίχθηκε και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αντιπροτείνοντας δικό του ψήφισμα που απλά ζητά συνέχιση του διαλόγου γύρω από τη λειτουργία του φορέα απεξάρτησης.

Ολοι αντιδρούν στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΚΕΘΕΑ. Ολοι; Οχι. Μια δημοτική αρχή… αντιστέκεται, απλώνοντας ασπίδα προστασίας στις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Επειτα από μια αναλυτική συζήτηση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, όπου δημοτική αντιπολίτευση και εργαζόμενοι, μέλη και οικογένειες που απαρτίζουν το Κέντρο Απεξάρτησης άσκησαν σφοδρή κριτική στις αλλαγές που βάζουν τέλος στην πετυχημένη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, έβαλε «τοίχο» σε ψήφισμα που κατέθεσε η «Ανοιχτή Πόλη» και στηρίχθηκε και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αντιπροτείνοντας δικό του ψήφισμα που απλά ζητά συνέχιση του διαλόγου γύρω από τη λειτουργία του φορέα απεξάρτησης.

Το ψήφισμα που στήριξε η αντιπολίτευση («Ανοιχτή Πόλη», «Αθήνα Είσαι Εσύ», «Λαϊκή Συσπείρωση», Γ. Καραμπελιάς, «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα») συμφωνούσε με τις τοποθετήσεις των μελών του ΚΕΘΕΑ, υπερασπιζόταν τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και τα στεγνά προγράμματα –που βαίνουν προς κατάργηση– και ζητούσε να σταματήσουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις «που θίγουν βαρύτατα την επιστημονική και θεραπευτική λειτουργία ενός πετυχημένου φορέα» και «υπονομεύουν ένα εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα απεξάρτησης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος αντιπρότεινε ψήφισμα που περιορίζεται στο να αναγνωρίσει το έργο και την προσφορά στελεχών και εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και ζητά εξαντλητικό διάλογο για τη λειτουργία του Κέντρου.

«Αν είναι να δώσουμε χώρο στον διάλογο, να ζητήσουμε να αποσυρθεί και το προσχέδιο νόμου. Αν δεν ζητάτε να αποσυρθεί, απλώς προσπαθείτε να μην πάρει απόφαση σήμερα το δημοτικό συμβούλιο», τόνισε στον δήμαρχο ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Σοφιανός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Διάλογο κάνουμε τόση ώρα. Πρέπει και να τοποθετούμαστε. Δεν μπορούν όλα να στρογγυλεύονται». «Να γίνει διευρυμένος διάλογος, αλλά μετά το ψήφισμα», ζήτησε και ο Π. Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ».

Αμφότερα τα ψηφίσματα συγκέντρωσαν 21 ψήφους, όμως η πλειοψηφία υπέρ του ψηφίσματος του δημάρχου (με συσχετισμούς 23-21) κρίθηκε με τις ψήφους των Αθ. Αϊβατίδη και Εβελίνας Βαρσάμη, «τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής» όπως περιγράφηκαν από τον κ. Σοφιανό. Ολα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης υπερψήφιζε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά την άμεση απόσυρση του (προ)σχεδίου νόμου για το ΚΕΘΕΑ και την ενίσχυση της συνέχισης του θεραπευτικού του μοντέλου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

«Κατεδαφίζουν» τον φορέα

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων, οι προωθούμενες αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ «κατεδαφίζουν» τον φορέα απεξάρτησης, καθώς: καταργούν τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων, υποβαθμίζουν έως καταργούν τη φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων και εντάσσουν το ΚΕΘΕΑ στη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης, υπερσυγκεντρώνουν εξουσίες σε ένα διορισμένο από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο.

Η φιλοσοφία των αλλαγών «είναι ενάντια στην απεξάρτηση. Στερούν από το εξαρτημένο άτομο τη δυνατότητα να επιλέξει πρόγραμμα απεξάρτησης. Καταργούν το δικαίωμα του εξαρτημένου ατόμου να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια του», υπογράμμισε η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ». Προβλέπονται δε και διοικητικές δυσλειτουργίες, καθώς «φτιάχνεται ένας πυραμιδωτός οργανισμός κακέκτυπο αντίστοιχων της δεκαετίας του ’60», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Δημ. Κολοκάθης, που ενημέρωσε το σώμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων του ΚΕΘΕΑ «απορρίπτει το προσχέδιο ακόμη και ως βάση συζήτησης».

Πολιτική κάλυψη στον ρατσισμό
Μόλις ένα 24ωρο μετά την παραίτηση της Δήμητρας-Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη, ο Κώστας Μπακογιάννης τη διόρισε στην έμμισθη θέση της προέδρου της διαδημοτικής εταιρείας «Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.»
Πολιτική κάλυψη στον ρατσισμό
Βολές κατά Μπακογιάννη για τη δημοτική αστυνομία
Tις ενστάσεις των αριστερών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων συνάντησε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας, μια προεκλογική εξαγγελία της διοίκησης Κ. Μπακογιάννη που εγκρίθηκε από το...
Βολές κατά Μπακογιάννη για τη δημοτική αστυνομία
Φοβήθηκαν μην πάει... Περίπατο η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων τίθεται προς έγκριση η οριστική μελέτη της ανάπλασης της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5-6 μήνες.
Φοβήθηκαν μην πάει... Περίπατο η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...