• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 40.1°C
  1 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.0°C / 39.0°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 38.7°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  2 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 38.3°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 32.4°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 36.6°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 36.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.9°C / 34.4°C
  0 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 32.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 39.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.8°C / 40.3°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.3°C / 32.1°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 39.0°C
  2 BF
  18%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  2 BF
  15%
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες

 • A-
 • A+
Σε ένα απόλυτο επιτελικό μπάχαλο έχει εξελιχθεί η τρίτη φάση του προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα του γνωστού «Εστία» που τρέχει από το 2015 ● Η έλλειψη χρηματοδότησης αφήνει σοβαρά εκτεθειμένους σπιτονοικοκύρηδες, εργαζόμενους και φιλοξενούμενους, καθώς οι μεν παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και οι δε στερούνται βασικές οικιακές υπηρεσίες ● Το πρόγραμμα ESTIA 2021 αφορά 18.500 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 10.000 παιδιά και 5.000 ευάλωτοι ● Τα διαμερίσματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι πάνω από 3.700 σε 15 πόλεις της ενδοχώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το φθινόπωρο, όταν φάνηκε ότι τα μαθήματα στις σχολές θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, ο Δ.Τ., λίγο πάνω από τα 50, ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε επαρχιακή πόλη, το οποίο νοικιάζει, ενημερώθηκε από τις φοιτήτριες που είχαν συμβόλαιο μέχρι τον Αύγουστο ότι θα φύγουν στο τέλος Νοεμβρίου. Κινητοποιήθηκε αμέσως. Οντας σε αναστολή εργασίας, υπολόγιζε στα χρήματα για να μπορεί να πληρώνει με τη σειρά του το νοίκι στο διαμέρισμα όπου μένει με τη σύζυγό του.

«Προβλεπόταν δύσκολος χειμώνας», λέει στην «Εφ.Συν.», «έχουν ξενοικιάσει πολλοί. Δεν με έπαιρνε να περάσει μήνας χωρίς να το νοικιάσω». Εβαλε αγγελία. Ενδιαφέρθηκε αμέσως μια οργάνωση που έχει αναλάβει τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο, το γνωστό πρόγραμμα ESTIA, που ξεκίνησε στα τέλη του 2015 από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το καλοκαίρι πέρασε σταδιακά στη διαχείριση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αρχικά με το μεταβατικό πρόγραμμα ESTIA II μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια με το πρόγραμμα ESTIA 2021.

Στην αρχή όλα πήγαν όπως προβλέπει το συμβόλαιο. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στον λογαριασμό του Δ.Τ. καταβλήθηκε το νοίκι του μήνα και άλλο ένα νοίκι εγγύηση. Αλλά τον επόμενο μήνα δεν μπήκαν χρήματα στον λογαριασμό. Ο Δ.Τ. ενημερώθηκε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή του έτους, συνηθισμένη κάθε χρονιά, και ότι πρόκειται να πληρωθεί μαζί με το νοίκι του Φεβρουαρίου. Αλλά χρήματα δεν μπήκαν ούτε τον Φεβρουάριο. Αυτή τη φορά η εξήγηση ήταν ότι βρισκόταν σε άδεια ο υπάλληλος του υπουργείου που χειρίζεται τις πληρωμές, εξήγηση που έβαλε σε υποψίες τον Δ.Τ. ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα μήνυμα στο κινητό τον διαβεβαίωνε ότι το πρόβλημα θα λυθεί και έμαθε ότι σε διάσκεψη με τους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν άμεσα τα χρήματα. Αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου πέρασε χωρίς πληρωμές. Ηταν πια ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα βρισκόταν στο υπουργείο, που κρατά το κλειδί της χρηματοδότησης.

Υπάλληλος σε... αντεπίθεση!

Στα μέσα Μαρτίου, ο Δ.Τ. και άλλοι ιδιοκτήτες άρχισαν να τηλεφωνούν απευθείας στο υπουργείο. Οταν έφτασαν στην αρμόδια υπηρεσία, άκουσαν άναυδοι τον υπάλληλο να τους ζητά τον λόγο: «Τι θέλετε και τηλεφωνείτε; Εχει υπάρξει μια καθυστέρηση, θα πληρωθείτε». Ο Δ.Τ. συνέχισε να τηλεφωνεί, αλλά δεν το σήκωνε κανείς. «Δεν έχω την πολυτέλεια να περιμένω», λέει, «έχω άμεση εξάρτηση από τα χρήματα. Ζορίστηκα για να πληρώσω το νοίκι τον Φεβρουάριο, δεν έβαλα πετρέλαιο, δεν έφτιαξα κάτι στο αμάξι. Αν ήξερα έγκαιρα τι συμβαίνει, θα μπορούσα να προγραμματίσω. Δεσμεύονται από εβδομάδα σε εβδομάδα ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί δεν λένε την αλήθεια;».

Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, με εκπροσώπους οργανώσεων και δημοτικών φορέων και με εργαζομένους. Κάποιοι, όπως ο Δ.Τ., θέλησαν να μιλήσουν ανώνυμα από φόβο μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνεργασία των φορέων με το υπουργείο. Αλλοι μίλησαν επώνυμα. Ολοι τους περιέγραψαν μια επώδυνη περίοδο αναμονής, που άφησε 11 οργανώσεις και 14 δημοτικές εταιρείες σε 15 πόλεις της ενδοχώρας χωρίς χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι σε ιδιοκτήτες τουλάχιστον 3.766 διαμερισμάτων.

«Τηλεφωνούν άνθρωποι θυμωμένοι στις υπηρεσίες μας», έλεγε στα τέλη Μαρτίου ο αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, «με καλούν ιδιοκτήτες στα προσωπικά μου τηλέφωνα, με σταματούν στον δρόμο και ρωτούν πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Είναι αμέτρητες οι διαμαρτυρίες. Είμαστε σε αδιέξοδο».

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τη μισθοδοσία εκατοντάδων εργαζομένων που δούλεψαν απλήρωτοι για μήνες – ανάμεσά τους, επόπτες διαμερισμάτων, διερμηνείς, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, τεχνίτες, οδηγοί, προσωπικό καθαριότητας. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για λειτουργικά έξοδα, προμήθεια και συντήρηση οικιακού εξοπλισμού και συσκευών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το αποτέλεσμα είναι να υπονομευτεί η φιλοξενία περίπου 18.500 ατόμων, κυρίως οικογένειες, μεταξύ αυτών περίπου 10.000 παιδιά και περίπου 5.000 ευάλωτοι.

«Δεν έχουμε να βάλουμε βενζίνη», λέει εργαζόμενος, «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους στο νοσοκομείο ή να τους συνοδέψουμε στις υπηρεσίες. Τα διαμερίσματα δεν έχουν θέρμανση. Κοινόχρηστα, νερά, ρεύματα μένουν απλήρωτα, φοβόμαστε ότι θα κοπεί το ηλεκτρικό. Αν σπάσει ένα τζάμι, αν ξεχειλίσει η απόφραξη, αν χαλάσει μια συσκευή, δεν έχουμε λεφτά για επισκευές. Μέχρι και με τον κλειδαρά υπάρχει πρόβλημα. Εχω πάει σε χώρες της Αφρικής, πουθενά δεν έχω συναντήσει τέτοια κατάσταση».

Απόγνωση και αγανάκτηση διαπερνά την ανακοίνωση εργαζομένων της οργάνωσης «Νόστος» στις αρχές Απριλίου. «Οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση έχουν [...] αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να ζουν σε διαμερίσματα με σοβαρές βλάβες και ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα πραγματοποιούνται υποδοχές σε διαμερίσματα στα οποία δεν υπάρχουν στρώματα!».

Οσο για τους ίδιους; Καταγγέλλουν συνεχή και εξοντωτική πίεση στην εργασία, γραφειοκρατικές διαδικασίες που γίνονται τροχοπέδη στην υποστήριξη των φιλοξενούμενων, επισφαλείς συνθήκες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και διαρκείς καθυστερήσεις δεδουλευμένων. «Μετακινούμαστε διαρκώς από περιοχή σε περιοχή μέσα στη βάρδια με δικά μας έξοδα, αφού, πέρα από τους μισθούς μας, δεν έχουν καταβληθεί εδώ και μήνες τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει για μετακινήσεις στα πλαίσια της εργασίας μας, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας», σημειώνουν.

Εκπρόσωπος της «Νόστος», απαντώντας στην «Εφ.Συν.» για τις καταγγελίες σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων και το επίπεδο φιλοξενίας, σημειώνει ότι η μισθοδοσία ακολουθεί τη ροή των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος από το υπουργείο, ότι το χρονικό διάστημα που αφορά κάθε δόση χρηματοδότησης εξαρτάται από τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου εκ μέρους του χρηματοδοτικού μηχανισμού, ότι τηρούνται και με το παραπάνω οι προδιαγραφές ως προς το προσωπικό και ότι η οργάνωση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να αναπληρώνονται ελλείψεις και βλάβες όσο νωρίτερα γίνεται», με τους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου, του νόμου και των μέτρων για την πανδημία.

Ψάχνοντας την αιτία

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με ακρίβεια πού οφείλεται το πρόβλημα. Φαίνεται ότι η παρουσία της Υπατης Αρμοστείας στο μεταβατικό πρόγραμμα ESTIA II κατάφερε να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης, παρά την αναστάτωση που δημιούργησαν οι νέες προδιαγραφές: έως και τριπλασιασμός των φιλοξενούμενων ανά διαμέρισμα, μείωση κόστους ανά φιλοξενούμενο 30%, μείωση προσωπικού και μισθών και μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση οργανώσεων και στη συμμετοχή νέων, κάποιων νεοσύστατων ή με ελάχιστη εμπειρία.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα ESΤΙΑ 2021 δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου με προθεσμία τις 31 Μαρτίου για προϋπάρχοντα διαμερίσματα. Οι πρώτες συμβάσεις με τους φορείς υπογράφηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση προκαλεί ερωτήματα, καθώς οι φορείς που υλοποιούσαν το ESTIA II είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα μόνο με υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται τους όρους, ενώ «με γνώμονα την ταχεία αξιολόγησή τους [και] την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος» δεν απαιτούνταν δικαιολογητικά για τις θέσεις στέγασης που προϋπήρχαν. Αλλά και για την πληρωμή της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης, που αποτελεί το 40% του συνολικού ποσού, οι απαιτήσεις θεωρούνται βατές, γύρω στα 20 δικαιολογητικά, κυρίως πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις.

Πηγές του υπουργείου ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε μη έγκαιρη κατάθεση δικαιολογητικών από κάποιους φορείς. Δεν εξηγούν όμως γιατί υπήρξε η ίδια καθυστέρηση και στους υπόλοιπους. Από την πλευρά τους, οι φορείς μιλούν για λάθη του υπουργείου. «Φάγαμε δέκα μέρες μέχρι να καταλάβουν ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων δεν υποβάλλουν πιστοποιητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνει κάποιος.

Αφαντοι οι υπεύθυνοι

Αλλος επισημαίνει ότι είναι ακατανόητη η καθυστέρηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του υπουργείου, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί σε τηλεδιασκέψεις για να δώσει εξηγήσεις. Κάποιοι εκτιμούν ότι οι αλλαγές υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας από το καλοκαίρι, όπως και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου στις αρχές του έτους, το χάος με τις μετακινήσεις υπαλλήλων και, την ίδια περίοδο, η μετακόμιση στο κτίριο Κεράνης, που άφησε υπηρεσίες χωρίς τηλέφωνο και υπολογιστή, δημιούργησαν ή μεγέθυναν το πρόβλημα. Αλλοι μιλούν για αναμενόμενη καθυστέρηση που οφείλεται σε αγκυλώσεις του Δημοσίου.

«Το περίμενα», λέει ο Μαρίνος Μπερέτσος, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνων» του Δήμου Τρίπολης. «Φυσικά θα έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα σε σειρά τα πράγματα. Λύθηκαν προβλήματα που θέσαμε στον υπουργό, όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων από την Πάτρα στην Τρίπολη, αλλά η δημόσια διοίκηση δεν δουλεύει με προγραμματισμό. Λύνει προβλήματα, δεν προβλέπει καταστάσεις».

«Το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και φιλόδοξο», σημειώνει η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. Ο διεθνής οργανισμός λειτούργησε περισσότερες από 25.000 θέσεις σε διαμερίσματα, εκεί που η Ελλάδα διέθετε μόνο περίπου 1.100 θέσεις σε ξενώνες. «Χρειάστηκε πολλή ενημέρωση και στην κοινωνία και στους πρόσφυγες, όπως και συνεννόηση με τους δήμους και με τις οργανώσεις. Είμαστε περήφανοι, γιατί βοηθήσαμε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στέγασης σε διαμερίσματα, που επιτρέπει να βλέπουμε τους πρόσφυγες στις πόλεις και που προετοιμάζει το έδαφος για την ένταξη με πλήθος υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Ολα αυτά βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. «Η γραφειοκρατική λειτουργία με τα νέα δεδομένα», λέει ο Γιώργος Μαυρογιάννης, διευθυντής της διαδημοτικής εταιρείας «Αναπτυξιακή Ηρακλείου», «δείχνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ξανά διακοπές στη χρηματοδότηση. Κινδυνεύει συνολικά η αποδοχή του προγράμματος από την τοπική κοινωνία. Οι νέες διαδικασίες δεν παίρνουν υπόψη πως έχουμε να κάνουμε με ανάγκες που πρέπει άμεσα να καλύπτονται και μοιάζει περισσότερο σαν να υλοποιούμε ένα αυστηρό επενδυτικό πρόγραμμα. Δεν ξέρεις αν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια έκτακτη ιατρική δαπάνη, μια γυναίκα που πρέπει να πάει στον γυναικολόγο, ή αν μπορείς να πάρεις ένα ζευγάρι παπούτσια σε ένα παιδί που τα χρειάζεται και αν αυτό θα είναι επιλέξιμο για να πάρεις τα χρήματα αργότερα».

Στις αρχές Απριλίου, οι υπεύθυνοι των φορέων ανανέωναν κάθε δυο-τρεις ώρες την ιστοσελίδα της «Διαύγειας» για να δουν αν έχουν γίνει πληρωμές. Σε αρκετές περιπτώσεις δόθηκαν εντολές εκταμίευσης και μετά από μέρες πληρώθηκε η πρώτη δόση, για να ακολουθήσουν ενοίκια και μισθοί.

O Δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να εξασφαλίσει την πληρωμή από ίδιους πόρους, μέχρι να πάρει χρηματοδότηση από το υπουργείο μόλις στις 20 Απριλίου. Ο κ. Αβαρλής ενημερώνει ότι έχουν πληρωθεί τα ενοίκια τριμήνου, αλλά οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν στις 27 Απριλίου διότι τότε πληρώνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Πηγές του Υπουργείου σημειώνουν ότι σήμερα έχουν δοθεί οι εντολές εκταμίευσης της προκαταβολής σε όλους τους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς ανησυχούν ότι θα επαναληφθεί το πρόβλημα όταν έρθει η ώρα της δεύτερης δόσης, που προϋποθέτει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών και επιπλέον ελέγχους των δαπανών που προηγήθηκαν.

Άλλοι ιδιοκτήτες παραμένουν απλήρωτοι. Ο Λάμπρος Φώσκολος, 64 ετών, εξακολουθεί να περιμένει το ενοίκιο για το πρώτο τετράμηνο, πρώτη φορά στα τέσσερα-πέντε χρόνια που νοικιάζει το διαμέρισμά του στην ΕΑΤΑ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων. «Είμαι παιδί προσφύγων και είμαι φίλα προσκείμενος, το νοικιάζω σε χαμηλή τιμή. Ομως δουλεύω στον αθλητισμό, άρα αυτή την περίοδο δεν δουλεύω. Εξαρτώμαι από τα χρήματα αυτά. Οταν έφτασε η στιγμή να ανανεώσουμε το ετήσιο συμβόλαιο τον Ιανουάριο, μου είπαν να περιμένω. Περίμενα με τον φόβο της Εφορίας μέχρι που στο τέλος Φεβρουαρίου με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν να πληρώσω μια βλάβη στα υδραυλικά. Τους θύμισα ότι με έχουν απλήρωτο και χωρίς συμβόλαιο. Τότε με κάλεσαν να υπογράψω και μου είπαν ότι θα πληρωθώ από βδομάδα. Εδώ και τρεις μήνες ακούω ότι θα πληρωθώ από βδομάδα. Πήρα τηλέφωνο στο υπουργείο, μου έδωσαν άλλο τηλέφωνο κι από κει άλλο. “Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν μας έχουν έρθει οι συμβάσεις. Πού βρήκατε το τηλέφωνο;” μου είπαν. Πρόσφατα επικοινώνησα με το λογιστήριο του δήμου και μου είπαν ότι θα πληρωθούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το ελπίζω, αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου»

Χτες το πρωί μπήκαν στον λογαριασμό του δύο από τα τέσσερα χρωστούμενα ενοίκια από ίδιους πόρους του δήμου, όπως του είπαν. Δεν πληρώθηκαν όμως τα κοινόχρηστα, ενώ η πληρωμή για τα υπόλοιπα δύο ενοίκια μεταφέρεται μία εβδομάδα μετά το Πάσχα και παραμένει άγνωστο αν θα πληρωθεί τότε και το επόμενο τετράμηνο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης...
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
Η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι ένα μαθηματικό θαύμα... ακρίβειας. Πετυχαίνει παράλληλα έναν στόχο τον οποίο ομολογουμένως δεν είχαμε.
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας