• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυστικά και ψέματα για τα τεστ

 • A-
 • A+
Σε απευθείας συμφωνία με κινεζική εταιρεία για την προμήθεια 18 εκατ. self-tests προχώρησε η κυβέρνηση μετά τους διαγωνισμούς-παρωδία ● Πληροφορίες θέλουν να υπήρξαν επαφές και με πολυεθνικές, αλλά δεν διέθεταν τις απαραίτητες ποσότητες ● Ερωτήματα για την ποιότητα των τεστ και για την τύχη των πολυδιαφημισμένων διαγωνισμών ● Παραμένει και το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε εδώ και 6 μήνες τις νομικές δυνατότητες που είχε (;) και επέτρεψε σε μεσάζοντες να κερδοσκοπούν και να καθυστερούν τις διαδικασίες.

Πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα δώσει άμεσα 4 τεστ τον μήνα δωρεάν σε κάθε πολίτη της χώρας. Χθες, μετά την ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού-παρωδία για τα 10 εκατ. self tests και μετά τις αναφορές για πλαστές παρτίδες προϊόντων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πως μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα για την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο, αριθμός βέβαια κατά πολύ χαμηλότερος από όσα είχε υποσχεθεί.

Ωστόσο πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς η κυβέρνηση παρακάμπτει όλους τους ενδιάμεσους μεσάζοντες, μειώνοντας το κόστος και ελέγχοντας την όλη διαδικασία. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία δεν αναφέρεται επιμελώς το χρονικό διάστημα της παραλαβής αυτών των αμφιλεγόμενων σε κάθε περίπτωση τεστ, στα οποία έχει βασίσει η κυβέρνηση το αφήγημά της.

Οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση, προτού συνάψει την απευθείας σύμβαση με την κινεζική εταιρεία, είχε απευθυνθεί στο υψηλότατο επίπεδο στις πολυεθνικές Abbott και Roche, αλλά και σε κάποιους εγχώριους μεσάζοντες. Καμία από τις δύο δεν διαθέτει όμως τις απαραίτητες ποσότητες και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδίως η Roche έπειτα από μια ανάκληση παρτίδων που έγινε από το κεντρικό εργοστάσιο της Biosensor στην Κορέα.

«Οταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και, συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκατ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων, που καθιστούσαν τον διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό, αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests» αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, με μια διατύπωση που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές απευθείας αναθέσεις.

«Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του Ελληνα πολίτη. [..] Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις» αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παραδεχόμενος εμμέσως ότι υπήρχαν πιέσεις και απόπειρες εκβιασμών. Δεν ξεκαθαρίζει πάντως σε ποιους αναφέρεται.

Το πιο σοβαρό ερώτημα είναι άλλο: Αν η κυβέρνηση είχε αυτή τη νομική δυνατότητα, γιατί δεν την εκμεταλλεύτηκε εδώ και 6 μήνες, αλλά έχει προκηρύξει μέχρι στιγμής 3 διαγωνισμούς του ΙΦΕΤ για τα rapid, έναν του ΕΟΔΥ πάλι για rapid και δύο για τα self tests, αφήνοντας τους μεσάζοντες (ορισμένοι εκ των οποίων αποδείχθηκαν τυχοδιώκτες) είτε να κερδοσκοπούν είτε να καθυστερούν τις διαδικασίες;

Παρωδία

Παρά τις διακηρύξεις της ΓΓΠΠ περί διαφάνειας, γεγονός παραμένει πως και ο πρώτος διαγωνισμός για τα self-tests αποδείχθηκε παρωδία: φωτογραφικές προδιαγραφές, περίεργες συμμετοχές και ανυπόστατοι οικονομικά μειοδότες, με τον έναν μάλιστα να εκπίπτει.

Σε εκείνον τον διαγωνισμό, στελέχη του υπ. Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με την υποστήριξη συγκεκριμένων λοιμωξιολόγων, αναγκάστηκαν να «βαφτίσουν» ένα προϊόν ως συμβατό με τις προδιαγραφές. Ετσι επέλεξαν το Joysbio και φαίνεται πως κάποιοι ενημερώθηκαν για να προσφέρουν το προϊόν αυτό. Οι ίδιοι μειοδότες, στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, είχαν προσφέρει όλοι μαζί ένα άλλο προϊόν, το WondFo. Και αυτό σύμπτωση;

To Joysbio (αλλά και γενικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ) προφανώς και δεν αποτελούν κάποια ποιοτική λύση ώστε να βασιστεί σε αυτά η υγειονομική ασφάλεια ενός κράτους. Για του λόγου το αληθές, στη μελέτη που έχει υποβάλει στην ιστοσελίδα FindDX, το συγκεκριμένο προϊόν δεν πιάνει ούτε τις απαραίτητες επιδόσεις που απαιτεί η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αν παρατηρήσει κανείς, η ευαισθησία που δίνει η ίδια η εταιρεία (σ.σ. συνήθως το πραγματικό αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλότερο) στον 33ο κύκλο φορτίου του ιού είναι 78,9%, κάτω δηλαδή και από το ελάχιστο επίπεδο του 80% που απαιτεί ο ΠΟΥ. Αλλά αναγκάστηκαν να το κάνουν δεκτό για να γίνει η δουλειά.

Η αποκάλυψη των φερόμενων πλαστών παρτίδων αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι για τις απευθείας αναθέσεις. Τι θα γίνει όμως τώρα και με τους διαγωνισμούς του ΙΦΕΤ και του ΕΟΔΥ για τα rapid tests;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rapid test Covid: Aσύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμοί, οφσόρ ανάδοχοι
Διαγωνισμοί γεννούν υποψίες για αδιαφάνεια, καθώς δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» και κατοχυρώθηκαν με φωτογραφικές διαδικασίες...
Rapid test Covid: Aσύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμοί, οφσόρ ανάδοχοι
ΥΓΕΙΑ
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα πως, μέσω του ανοίγματος, η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική ● Επιφυλακτικοί οι...
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διάθεση των self test μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες
Ενόψει των εορτών και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός άλλαξε ρότα σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι επικοινωνιακές αστοχίες.
Ξεκινά η διάθεση των self test μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από σήμερα έως και το Σάββατο στα φαρμακεία τα self test για τους άνω των 18 ετών
Σύμφωνα με επιστολή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, εξαιρούνται από το Σύστημα Διάθεσης Self- Test όσοι έλαβαν self test το προηγούμενο διάστημα (από 17/11...
Από σήμερα έως και το Σάββατο στα φαρμακεία τα self test για τους άνω των 18 ετών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας