• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.9°C
  1 BF
  43%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 22.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 22.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.1°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 23.9°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.3°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  34%
Ανάσα για το Χαλάνδρι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάσα για το Χαλάνδρι

 • A-
 • A+
Οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έτσι δύο μεγάλες περιοχές, που παραμένουν εκτός σχεδίου πόλης για περισσότερα από 50 χρόνια, οδηγούνται προς ένταξη στο ΓΠΣ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το επιφώνημα «επιτέλους!» υποδέχεται η πόλη του Χαλανδρίου την έγκριση αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου.

Δύο μεγάλες περιοχές, που παραμένουν εκτός σχεδίου πόλης για περισσότερα από 50 χρόνια, οδηγούνται πλέον προς ένταξη στο σχέδιο, διασφαλίζεται η προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών, θωρακίζονται περιοχές αμιγούς κατοικίας από πολλές οχλούσες χρήσεις και, μεταξύ άλλων, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αθλητισμού στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο ακίνητο 30 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο.

Οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά να ανακοινώνει, χθες, τις εξελίξεις.

Για να γίνει αντιληπτό το επιφώνημα χαράς (και ανακούφισης) στην πόλη, ας σημειωθεί ότι το Χαλάνδρι προσπαθούσε επίμονα να λύσει τα συγκεκριμένα πολεοδομικά προβλήματα επί τουλάχιστον 16 έτη: η διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ ξεκίνησε το 2005, το 2014 η νυν δημοτική αρχή επανήλθε πιο εμφατικά στο θέμα και το Σχέδιο εγκρίθηκε τελικά από το ελληνικό κράτος το 2021! Πρόκειται για την «πιο σημαντική εξέλιξη στο Χαλάνδρι τα τελευταία 20 χρόνια», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ρούσσος.

Με το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο:

1. Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη δύο περιοχών στο σχέδιο πόλης. Ο λόγος για το «Πεύκο Πολίτη», περιοχή στην καρδιά της πόλης έκτασης 1.300 στρεμμάτων, όπου επικρατούν εικόνες εγκατάλειψης. Με το ΓΠΣ καταργείται η λεωφόρος «Ελευθέρας Πεντέλης» που διχοτομούσε την περιοχή. Αν και υπήρχε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου από το 2015, εκκρεμούσε η απαιτούμενη πολεοδομική μελέτη, ώστε η κατάργηση του εν λόγω οδικού άξονα να είναι σύννομη.

Η πολεοδομική μελέτη «είναι έτοιμη», ενημερώνει ο κ. Ρούσσος, και θα σταλεί άμεσα προς έγκριση στην Περιφέρεια Αττικής. Η υπόθεση της ένταξης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο σχέδιο πόλης έχει χρονικό βάθος 50 χρόνων.

Η ένταξή της ουδέποτε επετεύχθη στον απόηχο μιας απίστευτης ιστορίας γραφειοκρατικού παραλογισμού («Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου», «Εφ.Συν.» 17/11/2020), με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να βρίσκονται πρακτικά σε καθεστώς ομηρίας αδυνατώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στις -περίπου 1.180- ιδιοκτησίες τους.

Ολα αυτά, ενώ λειτουργούν στην περιοχή («παράνομα», υπό μία έννοια) τέσσερις σταθμοί του Μετρό: Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας.

2. Δεύτερη περιοχή που οδεύει προς ένταξη στο σχέδιο πόλης είναι η ζώνη πέριξ του νεκροταφείου. Η ζώνη πλάτους 50 μέτρων παραμένει χώρος αστικού πρασίνου και τα υπόλοιπα 200 μέτρα (από την αρχική ζώνη 250 μέτρων) αποκτά χρήση αμιγούς κατοικίας.

Η περιοχή δυτικά του νεκροταφείου καθορίζεται ως ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης με σκοπό τη διατήρηση και νομιμοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων μαρμαράδικων (σήμερα λειτουργούν χωρίς δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης).

Ανοίγει λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση ο δρόμος για τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης. «Θα πάρει χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει τίποτα», εξηγεί ο κ. Ρούσσος.

3. Κατοχυρώνεται η προστασία της Ρεματιάς Χαλανδρίου, με το ΓΠΣ να ενσωματώνει ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, αλλά και του Ρέματος Βριλησσού, στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.

4. Θωρακίζονται οι περιοχές του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και της Ριζαρείου. Η πρώτη περιοχή (27 στρεμμάτων) λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και η δεύτερη (64 στρεμμάτων) λαμβάνει αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σε σχέδια του παρελθόντος (κυρίως την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων) για την ανέγερση ξενοδοχείων.

5. Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πάρκου σε έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη». Η συγκεκριμένη έκταση αποτελούσε πάγια διεκδίκηση του Χαλανδρίου. Παραχωρήθηκε στον δήμο το 2016 (για 40 χρόνια) έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και ομόφωνη (πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής) απόφασης της Βουλής.

Περαιτέρω –και μεταξύ άλλων- το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιορίζει το πολεοδομικό κέντρο του Χαλανδρίου στην υφιστάμενη κατάσταση, θωρακίζοντας έτσι περιοχές κατοικίας από πολλές οχλούσες χρήσεις.

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ «θα διαμορφώσει την εικόνα της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια [έχει έναν ορίζοντα 25 ετών] και οι προβλέψεις του είναι τέτοιες που κατοχυρώνουν τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης αλλά και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, περιφρουρώντας τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού. Και ανοίγει ο δρόμος για να λυθούν τα μεγάλα θέματα της πόλης, με τις εντάξεις των εγκαταλειμμένων περιοχών του Πεύκου Πολίτη και του Νεκροταφείου στο σχέδιο πόλης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση και καλύτερη εξυπηρέτηση
Νέα, τέταρτη κατά σειρά, αλλά απόλυτα καταληκτική παράταση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Σ....
Τελευταία παράταση και καλύτερη εξυπηρέτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το όραμα Καμίνη για την Αθήνα
Με σύνθημα -και ταυτόχρονα στοίχημα- την «Επιστροφή στην Αθήνα» κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων και επισκεπτών και στόχο τη μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε ένα κέντρο διεθνούς...
Το όραμα Καμίνη για την Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά
Eκκληση στην πολιτεία «να κάνει επιτέλους αυτό που οφείλει εδώ και 40 χρόνια» για την οριστική επίλυση του θέματος των Ρομά Χαλανδρίου απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό και «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση ζητούν οι δήμαρχοι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
Μόλις εννέα χλμ. από την πλατεία Ομονοίας, εκτυλίσσεται εδώ και μισό αιώνα μια ιστορία παραλογισμού. Η Πολιτεία ξεσπιτώνει 30 οικογένειες, ενώ αναγκάζει τον Δήμο να πληρώσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας