• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  52%

Από καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο

ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεσμεύσεις για πολιτικές ένταξης των Ρομά

 • A-
 • A+
Κορυφαίοι πολιτειακοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες συμμετείχαν στο συνέδριο με κοινή θέση την ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές για την πλήρη κοινωνική ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. ● Στο επίκεντρο τα ζητήματα στέγασης, παιδείας, υγείας και καταπολέμησης του ρατσισμού.

Το διήμερο 8-9 Απριλίου στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά που διοργάνωσαν η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» και ο Φάρος του Κόσμου φιλοξενήθηκαν κορυφαίοι πολιτειακοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες της χώρας.

Κάνοντας μια αρχική αποτίμηση του πρώτου μέρους του συνεδρίου (θα ακολουθήσουν δύο ακόμη διημερίδες τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο), οι διοργανωτές μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για μια πολύ χρήσιμη διεθνή συνάντηση στην οποία τέθηκαν οι βασικοί άξονες για την ένταξη των Ρομά αλλά και θέματα όπως η στέγαση, η παιδεία, η απασχόληση, η υγεία, η πολιτική συμμετοχή, η αντιμετώπιση του αντιτσιγγανισμού και της ρητορικής του μίσους.

Για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα έκανε λόγο στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ Βασίλης Πάντζος, που ζητά σταθερή συνέπεια και συνέχεια στις πολιτικές ένταξης για μία ομάδα του πληθυσμού που όπως εκτιμά μπορεί και να ξεπερνά τους 500.000 ανθρώπους, την ώρα που στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια επίσημη και ακριβής καταγραφή για τον αριθμό των Ρομά και το μορφωτικό τους επίπεδο.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που αναγνώρισε τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στους πληθυσμούς Ρομά και σημείωσε ότι τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες ωθούν την Πολιτεία να επιταχύνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας, της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των Ρομά στη ζωή του τόπου μας.

Την προσπάθεια ενός πολυδιάστατου ανοίγματος των Ρομά και του πολιτισμού τους στην ελληνική κοινωνία χαιρέτισε στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας για την ανάγκη ενός κοινού μέλλοντος, όπως και την ανάγκη καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισανθρωπίας.

Τόσο η ΠτΔ όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησαν σε μία δημόσια προτροπή για μεταρρυθμίσεις από την Πολιτεία προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ομαλής κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ο κ. Σταμάτης μίλησε για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά της περιόδου 2021-2030 που περιλαμβάνει οριζόντια και τομεακά μέτρα για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής ένταξης, ισότητας, ενδυνάμωσης και συμμετοχής.

«Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη συμπερίληψη, ομαλή συνύπαρξη, δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ένταξης των Ρομά στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας», τόνισε.

Ακολούθησαν στρογγυλές τράπεζες με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών πανεπιστημιακών και μελών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όπου συζητήθηκαν εκτενέστερα πολιτικές για τη στέγαση, την εκπαίδευση και την απασχόληση, όπως και την ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στις δομές υγείας ειδικά σε καιρό πανδημίας.

Οι θέσεις των κομμάτων

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε πολιτικό πάνελ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, όπου ακούστηκαν αρκετές δεσμεύσεις για ένα εθνικό και διακομματικό σχέδιο ένταξης με τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά, ενώ αναδείχτηκε η ανάγκη για άμεση θεσμική θωράκιση του τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επαναθέσπιση αυτοτελούς Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά. Η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε αποφασιστικές πολιτικές ένταξης με τη βοήθεια της Ελλάν Πασσέ ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται διπλά αποκλεισμένες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος αναρωτήθηκε πώς τα προβλήματα της ένταξης των Τσιγγάνων είχαν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό στην ΕΣΣΔ και σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ελληνικό κράτος και στην Ε.Ε. και καλώντας τους Ρομά να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις τους.

Από πλευράς ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης και οικονομικής ενίσχυσης των Ρομά, ιδιαίτερα σε τομείς όπου έχουν μακρά παράδοση, όπως το εμπόριο, η ανακύκλωση και ο πολιτισμός.

Πολύ σημαντική, τέλος, ήταν η τοποθέτηση του διακεκριμένου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που μίλησε για αρκετές περιπτώσεις όπου το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια δείχνουν τον δρόμο της ισότητας για τους Ρομά, προστατεύοντάς τους από παράνομες εξώσεις από καταυλισμούς όπως και δυσμενείς διακρίσεις στην εργασία. Ακόμη, επισήμανε τη δυνατότητα εφαρμογής πολιτικών θετικών διακρίσεων, όπως π.χ. για την είσοδο των Ρομά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα κίνητρα συμμετοχής στην εκπαίδευση.

Η διημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο θα λειτουργεί στο πεδίο σε 4 πιλοτικές κοινότητες. Μέσω του παρατηρητηρίου θα μπορούν να ενημερώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και να υποβάλλουν προς τους αρμόδιους καταγγελίες για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

«Πρέπει οι Ρομά να βγουν από την επιβίωση και να έρθουν στην κανονικότητα»

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, στο συνέδριο

● Πόσο τελικά έχει προχωρήσει η ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία 50 χρόνια; Συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινό ρατσισμό;

Υπάρχει αργή απόδοση όσον αφορά την ένταξη, αλλά υπάρχει. Σε αυτά τα 50 χρόνια συνεχώς διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παραμένει σοβαρότατο ζήτημα ένταξης.

Οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και τα στερεότυπα εκατονταετιών θα πρέπει με την εκπαίδευση, τη στήριξη της πολιτείας και άλλων φορέων, όπως τα ΜΜΕ, να μπορέσουν να καταπολεμηθούν. Είναι άδικο να στοχοποιούμε μία ολόκληρη κοινότητα όταν υπάρχει ένα μεμονωμένο φαινόμενο παραβατικότητας. Με τις συνθήκες στις οποίες ζουν συνάνθρωποί μας κι όπου υπάρχουν γκετοποιημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο σίγουρα υπάρχει η παραβατικότητα της επιβίωσης, η παρανομία, η ανομία.

Τα περασμένα χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις με άγρια καταστολή από την αστυνομία. Πρέπει μέσα από τον διάλογο και συγκεκριμένες δράσεις να βρεθούν λύσεις, η καταστολή δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Για να σπάσουμε όλο αυτό και να μην οδηγείται η νεολαία σε λάθος δρόμους θα πρέπει να υπάρχει πολύ ενισχυμένο σχέδιο για την εκπαίδευση. Χρειάζονται βέβαια κι άλλες δράσεις σε τομείς όπως η στέγαση, η εργασία και ο πολιτισμός.

● Ποια παρακαταθήκη αφήνει το διήμερο συνέδριο; Σε ποια αιτήματα προς τους αρμόδιους θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα;

Το συνέδριο μας γέμισε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να φέρουμε πιο κοντά την ένταξη. Ακούστηκαν δεσμεύσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον πολιτικό κόσμο ότι υπάρχει σχεδιασμός δεκαετίας στον οποίο έχουμε καταθέσει κι εμείς προτάσεις.

Θα πρέπει και η πολιτεία να ενθαρρύνει την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων στον σχεδιασμό. Θα παλέψουμε να υπάρχει ειλικρινής και σταθερή διακομματική βούληση για τα ζητήματα αυτά. Εχουμε διαμορφώσει μια επάξια εκπροσώπηση που ανοίγει τον δημόσιο διάλογο, αναζητά να δώσει λύσεις και να συνεργαστεί με προτάσεις σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Σε όλη την προσπάθεια έχουμε και επιστήμονες Τσιγγάνους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες.

Παιδιά όπως αυτά από τον Φάρο του Κόσμου (σ.σ. συνδιοργανωτής του συνεδρίου) είναι επιστήμονες και αποτελούν ζωντανό παράδειγμα και πρότυπο. Πρέπει να σεβαστούμε τους νόμους και τις οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το Σύνταγμά μας.

Η ένταξη και η στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη είναι προς όφελος όλων. Το να έχουμε πολίτες ξεχασμένους στο περιθώριο ούτε μας τιμά ούτε συμφέρει τη χώρα μας.

● Πόσο διαφορετική είναι η νέα γενιά των Ελλήνων Ρομά; Εχει καλύτερη προοπτική για να πετύχει την ένταξη;

Είναι σε καλύτερες συνθήκες και από πλευράς νόμων και από πλευράς εξελίξεων. Δεν ζούμε στις εποχές που δεν είχαν αναγνωριστεί τα δικαιώματά μας και το 90% ήταν με τσαντίρια και παράγκες. Με τα εργαλεία που υπάρχουν είναι πιο εύκολο να έρθει η ένταξη και η νέα γενιά να έχει μια καλύτερη και ισότιμη ζωή.

Χρειάζεται όμως σταθερή βούληση, συγκεκριμένο σχέδιο και υπεύθυνη εκπροσώπηση. Παλιότερα, όποιος ήθελε δήλωνε ότι είναι πρόεδρος, χωρίς πολλοί να είναι συνεπείς και έντιμοι. Αλλοι έμαθαν τους Τσιγγάνους και άλλες κοινωνικές ομάδες να ψηφίζουν με τα 50άρικα όταν έρχονται οι εκλογές. Πρέπει όμως αυτοί οι άνθρωποι να βγουν από την επιβίωση και να έρθουν στην κανονικότητα. Δεν γίνεται να ζουν χωρίς υποδομές, όπως ηλεκτροδότησης, νερού, αποχέτευσης κτλ.

Ενα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι με τους ανήλικους και πρόωρους γάμους. Χρειάζεται σωστή επιστημονική και ψυχολογική προσέγγιση. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που πρέπει να το δουλέψουμε πολύ σκληρά μέσα στις κοινότητές μας.

Χρειάζεται αρκετός χρόνος, αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Είναι μια συνήθεια που είναι αντίθετη προς την κατεύθυνση της προόδου, της ένταξης. Γι’ αυτό έχουμε χαμηλούς δείκτες στα κορίτσια, στις γυναίκες - να τελειώνουν έστω και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το όπλο μας για να έρθει η πλήρης ένταξη είναι η εκπαίδευση. Θα πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν στον σωστό χρόνο σχολείο, όχι να φτάνουν 10-11 χρόνων και να μην έχουν πάει. Απαιτείται καταγραφή, απογραφή και συνεχής αξιολόγηση σε αυτό - η πολιτεία δεν ξέρει με σιγουριά πόσα παιδιά είναι στο σχολείο και πόσα είναι εκτός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για εμβολιασμό στους Ρομά από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Τη στήριξή της στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού εξέφρασε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, καλώντας όλες και όλους να εμβολιαστούν.
Εκκληση για εμβολιασμό στους Ρομά από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σε καραντίνα η Ν. Σμύρνη Λάρισας
Σε 35 ανήλθαν τα κρούσματα από την δειγματοληψία που πραγματοποίησαν κμονάδες του ΕΟΔΥ στη συνοικία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.
Ξανά σε καραντίνα η Ν. Σμύρνη Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις των Ρομά για τις ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς
Η αστυνομία προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές ακόμα και άσχετων με τα συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, επειδή απλώς είναι Τσιγγάνοι, με αρκετούς ένστολους να έχουν ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά.
Αντιδράσεις των Ρομά για τις ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στους δρόμους
Τη δική τους ενημέρωση στον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας έδωσαν χθες ομοσπονδίες και συνδικάτα που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Υγείας.
Βγήκαν στους δρόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά... χωρίς τους Ρομά
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταγγέλλει ότι υποκαθίσταται ο θεσμικός της ρόλος μετά της ανακοινώσεις της υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου για την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά.
Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά... χωρίς τους Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάτωση από τους ελέγχους σε εστίαση-εμπόριο
Πρεμιέρα έκαναν, το Σαββατοκύριακο, τα αυστηρότερα μέτρα για την είσοδο σε εστίαση και εμπορικά μαγαζιά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού / νόσησης και εγγράφου ταυτοποίησης ή πρόσφατου διαγνωστικού...
Αναστάτωση από τους ελέγχους σε εστίαση-εμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας