• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 17.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.0°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.7°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.5°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.6°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.5°C / 16.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 17.2°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  47%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομικές... ατέλειες στον διαγωνισμό - μαμούθ

 • A-
 • A+
Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής προσπαθεί να μαζέψει πόρτα πόρτα υπογραφές από 47 δήμους. ● Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος απέστειλε επιστολή-νομική ανάλυση όπου εκθέτει «σοβαρούς προβληματισμούς για τη νομιμότητα» και «επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα» της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέα αυτοδιοικητικά πυρά δέχεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τον περιβόητο διαγωνισμό-μαμούθ προϋπολογισμού έως 223 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια μιας μεγάλης ποικιλίας εξοπλισμού διαλογής απορριμμάτων, από γωνιές, πολύκεντρα έως και κάδους ανακύκλωσης.

Ο διαγωνισμός του Συνδέσμου-φορέα διαχείρισης απορριμμάτων είχε εξαρχής προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς δήμων της Αττικής, αφενός για το υψηλό του κόστος, αφετέρου για τις συνθήκες… μυστικότητας με τις οποίες εκκίνησε: η απόφαση για τον διαγωνισμό ελήφθη από την απόλυτα ελεγχόμενη από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, χωρίς όμως να υπάρξει ενημέρωση -πόσω μάλλον η σύμφωνη γνώμη- των δήμων και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δηλαδή της «μεγαλομετόχου» του ΕΔΣΝΑ, εκπρόσωποι της οποίας στελεχώνουν κατά 60% το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο διαγωνισμός πέρασε τον περασμένο Δεκέμβρη από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με τις αποφάσεις του (497/2020 και 503/2020, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον Φλεβάρη) το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ότι ο ΕΔΣΝΑ «αναρμοδίως» διενέργησε τη διαδικασία.

Αποκλειστικά αρμόδιοι για τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και βιοαποβλήτων «και, επομένως, και για την προμήθεια των κατάλληλων μέσων (απορριμματοφόρων οχημάτων, κάδων κ.λπ.), είναι οι οικείοι Δήμοι», τόνισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ωστόσο κατέληξε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΕΔΣΝΑ και προμηθευτών, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου/ων και ΕΔΣΝΑ, για τη διάθεση της προμήθειας (δηλαδή του εξοπλισμού) στον αντισυμβαλλόμενο/ους δήμο/ους.

Ετσι, ο ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια «πόρτα πόρτα» να συγκεντρώσει υπογραφές για τις προαναφερθείσες προγραμματικές συμβάσεις από 47 δήμους (που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό μέχρι πριν από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Ομως η συγκεκριμένη διαδικασία επιχειρείται να γίνει χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ (και δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης) Γρ. Κωνσταντέλλος.

Με επιστολή που έστειλε στις 16 Απριλίου στον πρόεδρο της Ενωσης, Γ. Μαρκόπουλο, και τους δημάρχους της Αττικής, εκθέτει «σοβαρούς προβληματισμούς για τη νομιμότητα» και «επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα» της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων που προτείνει ο ΕΔΣΝΑ, προειδοποιώντας παράλληλα τους δήμους για «ενδεχόμενες μελλοντικές δημοσιονομικές συνέπειες».

Οπως εξηγεί, παραθέτοντας και τη σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αποφάσεις 1355/2018, 44/2018, 135/2013), οι προτεινόμενες συμβάσεις είναι μη σύννομες αν δεν προηγηθεί απόφαση της οικονομικής επιτροπής από κάθε έναν δήμο, όπου θα τεκμηριώνεται με στοιχεία η αντικειμενική αδυναμία του να ασκήσει την αρμοδιότητα που καλείται να αναθέσει στον ΕΔΣΝΑ.

Στην ίδια απόφαση της οικονομικής επιτροπής θα πρέπει να αναγράφονται και οι ακριβείς ποσότητες του υπό προμήθεια εξοπλισμού, ενώ το προσχέδιο των προγραμματικών συμβάσεων που έχει στείλει ο ΕΔΣΝΑ στους δήμους είναι αόριστο, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Κωνσταντέλλου.

Λόγοι μη νομιμότητας

Ακόμη και αν κάποιος δήμος επιθυμεί να συμβληθεί με τον ΕΔΣΝΑ λόγω τεκμηριωμένης αντικειμενικής αδυναμίας να προμηθευτεί τον εξοπλισμό, η προτεινόμενη σύμβαση και πάλι «παρίσταται μη νόμιμη», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, για συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων:

● Δεν έχει εγκριθεί το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

● Παραβιάζονται οι αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης καθώς δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν οι πόροι με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η προμήθεια

● Απουσιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης.

Παράλληλα, «απαγορεύεται ο ΕΔΣΝΑ με την ετήσια εισφορά των Δήμων να χρηματοδοτεί και να καλύπτει αρμοδιότητες οι οποίες έχουν ανατεθεί βάσει σύμβασης κι όχι απευθείας από τον Νόμο», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ο δήμαρχος έστειλε την επιστολή-νομική ανάλυση με σκοπό την ενημέρωση των δημάρχων ενόψει των σχετικών αποφάσεών τους. Ο ΕΔΣΝΑ απάντησε εν είδει... αφορισμού στον κ. Κωνσταντέλλο, κατηγορώντας τον ότι βάζει «τρικλοποδιές» στην ανακύκλωση θέτοντας «ανύπαρκτα ζητήματα δήθεν νομικών πλημμελειών».

Ο ΕΔΣΝΑ χαρακτηρίζει «αβάσιμα» όσα αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή του, αν και με τον ισχυρισμό του ότι «επιδιώκεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ» η προμήθεια-μαμούθ, ο Σύνδεσμος επιβεβαιώνει αφενός τις αναφορές του κ. Κωνσταντέλλου για ασαφείς ως προς την προέλευσή τους πόρους, αφετέρου την ανησυχία των δημάρχων για την πιθανότητα να μην ενταχθεί η προμήθεια στο ΕΣΠΑ, οπότε θα κληθούν οι ίδιοι οι δήμοι -μέσω δημοτικών τελών και άρα των δημοτών τους- να πληρώσουν τον... λογαριασμό.

Ακόμη, με την απαντητική ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ υποστηρίζει ότι οι προγραμματικές συμβάσεις που απαίτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο «ήδη συνήφθησαν με τους δήμους που έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Αντιθέτως, αυτοδιοικητικές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» αμφισβητούν τη συγκέντρωση 47 υπογραφών «παρά τις διάφορες μεθόδους που μετέρχεται ο ΕΔΣΝΑ να πείσει τους δήμους». Οπως μας περιγράφηκε, σε προφορικές συζητήσεις με δημάρχους ο ΕΔΣΝΑ εμφανίζει να έχουν υπογράψει συμβάσεις ονόματα που στην πραγματικότητα είτε αντιδρούν ευθέως στην προμήθεια είτε διατηρούν επιφυλάξεις.

«Στον ΕΔΣΝΑ λειτουργούν σαν μην υπάρχει αύριο. Δεν ενδιαφέρομαι να αντιπολιτευθώ τον περιφερειάρχη, αλλά επειδή είμαι βαθιά αυτοδιοικητικός ανησυχώ και φωνάζω γιατί δεν θα λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων και θα καταφεσώσουν το ταμείο», δηλώνει ο κ. Κωνσταντέλλος στην «Εφ.Συν.».

Εξαρχής ο διαγωνισμός είχε δεχτεί καταγγελίες για «φωτογραφικά» χαρακτηριστικά. Αναμφισβήτητο είναι ότι για κάθε μία από τις 10 ομάδες προμηθειών εξοπλισμού, υπήρξε μόλις ένας υποψήφιος μειοδότης (βλ. αναλυτικότερα «Εφ.Συν.» 7/11/2020: «“Δυσοσμία” στον διαγωνισμό για τον εξοπλισμό της ανακύκλωσης»). Στις αναφορές της επιστολής του κ. Κωνσταντέλλου για «ανελαστικές» τεχνικές προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος της προμήθειας, ο ΕΔΣΝΑ δεν είχε ίχνος απάντησης στη χθεσινή ανακοίνωσή του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
Σε μια έκταση 7 στρεμμάτων δασική και αναδασωτέα, κοντά σε κατοικίες, βλέπει κανείς πεταμένα στρώματα, κλαδέματα, μπάζα, παλιά οχήματα και βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων ● Στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται και η...
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την προμήθεια-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ
Νέο σημείο τριβής μεταξύ δήμων και Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής αποτελεί η διά περιφοράς απόφαση της διοίκησης να προκηρύξει διαγωνισμό για εξασφάλιση εξοπλισμού διαλογής απορριμμάτων στην...
Αντιδράσεις για την προμήθεια-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
Υπότροπος για τρίτη φορά συνελήφθη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης για την παράνομη χωματερή της οδού Μεσογείων 116 και Ωκεανιδών ● Η Περιφέρεια Αττικής καταλόγισε πρόστιμο 15.000 ευρώ, που μαζί με τα...
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα
Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι κάτοικοι της Αττικής προαναγγέλλει η απόφαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική) να αυξήσει την...
Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας