• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 17.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 4.4°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.6°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα

Από την αυτοκινητοπορία διαμαρτυρίας εκπαιδευτών οδήγησης στην Θεσσαλονίκη

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κενά και σημαντικές ελλείψεις στις κυβερνητικές αποφάσεις για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα Δευτέρα, μετά το εξάμηνο λουκέτο, εντοπίζουν οι εκπαιδευτές.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΣΕΟ), Αρης Ζωγράφος, μεγάλος αριθμός σχολών οδήγησης κινδυνεύει να μην καταφέρει να επαναλειτουργήσει λόγω οικονομικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το διάστημα που έμεναν κλειστές ενώ, μέχρι και χθες, δεν είχε διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι θα προμηθεύονται τα υποχρεωτικά self-tests από τα φαρμακεία.

Δύο σημαντικά κενά αφορούν το πώς θα εξετάζονται θεωρητικά οι υποψήφιοι για αυτοκίνητα και δίκυκλα αλλά και πώς θα γίνονται εξ αποστάσεως τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα. Η επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης προβλέπεται στην ΚΥΑ 1558 που εκδόθηκε το Σάββατο, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τους εκπαιδευτές, όπως αναφέρει ο κ. Ζωγράφος.

Στην απόφαση, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

■ Τα μαθήματα θεωρητικής εκπαίδευσης επιτρέπεται να γίνονται εξ αποστάσεως.

■ Τα πρακτικά μαθήματα «στο τιμόνι» επιτρέπονται εφόσον προηγουμένως: α) απολυμαίνονται τα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι, β) γίνεται χρήση μάσκας, γ) κάθε εκπαιδευόμενος έχει κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ έως και 24 ώρες πριν από το μάθημα, δ) κάθε εκπαιδευτής κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

■ Οι θεωρητικές εξετάσεις («σήματα») για αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν αναφέρεται πώς θα διεξάγονται.

■ Οι θεωρητικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, επιτρέπονται με τις εξής προϋποθέσεις: α) αυτοδιαγνωστικά τεστ έως και 24 ώρες πριν για κάθε εξεταζόμενο και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές, β) πλήρωση της αίθουσας εξέτασης έως το 50% της χωρητικότητάς της, γ) τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, δ) σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος-έξοδος υποψηφίων, ε) αερισμός 30 λεπτών μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων, ε) απολύμανση υπολογιστών και θέσεων των υποψηφίων μεταξύ των διαδοχικών εξετάσεων.

■ Οι πρακτικές εξετάσεις για όλες τις κατηγορίες θα γίνονται με την προϋπόθεση ότι α) η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο εξέτασης θα γίνεται με τήρηση των περιοριστικών μέτρων και με ευθύνη του εκπαιδευτή, β) οι υποψήφιοι θα έχουν κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ 24 ώρες πριν και οι εξεταστές δύο φορές την εβδομάδα, γ) ο έλεγχος των δικαιολογητικών και οι ερωτήσεις θα διενεργούνται έξω από το εκπαιδευτικό όχημα, δ) θα απολυμαίνονται τα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών (σ.σ. η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναφέρεται εδώ).

-Για τα δίκυκλα, κάθε υποψήφιος θα εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.

«Οι σχολές οδήγησης θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν αν και αρχικά, όταν ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, νομίσαμε ότι μας τρολάρουν» αναφέρει ο Αρης Ζωγράφος. Ο πρόεδρος του ΠΣΕΟ χαρακτηρίζει αόριστη τη διαδικασία θεωρητικών μαθημάτων μέσω διαδικτύου και ζητά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου «να είναι σύννομη».

Τονίζει, επίσης, ότι το άνοιγμα γίνεται πρόχειρα, «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες νομοθεσίες για την έκδοση άδειας οδήγησης και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κραυγή απόγνωσης των εκπαιδευτών για άμεσα μέτρα ενίσχυσης», καθώς πολλές σχολές έχουν εδώ και μήνες καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και έχουν διακόψει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Οι εκπαιδευτές ζητούν επίδομα ειδικού σκοπού όπως έλαβαν και άλλοι κλάδοι για να αντιμετωπιστούν τα έξοδα επανεκκίνησης και άλλα μέτρα ελάφρυνσης, όπως απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότηση της ασφάλειας των εκπαιδευτικών οχημάτων, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστολή ρυθμίσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.ά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασωληνώθηκε εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών
Εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών, που είχε δηλώσει μαθητές του για να περάσουν την πρακτική δοκιμασία χθες και τις επόμενες ημέρες, ασθένησε από κορονοϊό και διασωληνώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Διασωληνώθηκε εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον διορισμό... δεν κολλάει
Πού κολλάει, πού δεν κολλάει; Δεν κολλάει όταν αφορά διορισμό στο Δημόσιο! Ο λόγος για την περίεργη, σε περίοδο μαζικών απαγορεύσεων, απόφαση να μη διακοπούν οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών μόνο για φορτηγά και...
Στον διορισμό... δεν κολλάει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι ισχύει με τις άδειες οδήγησης μετά τη βλάβη στο σύστημα του Υπουργείου
Με εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει ότι επιτρέπεται ως προσωρινό μέτρο, η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς την έκδοση του εντύπου άδειας κυκλοφορίας.
Τι ισχύει με τις άδειες οδήγησης μετά τη βλάβη στο σύστημα του Υπουργείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΚΥΑ για την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης από αύριο
Ανοίγουν από αύριο, Δευτέρα, οι σχολές οδηγών με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας έναντι του νέο κορονοϊού για τη διενέργεια θεωρητικών όσο και πρακτικών μαθημάτων.
H ΚΥΑ για την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης από αύριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσούσε και τον καλούσαν για δρομολόγια
Νοσηλευόταν επί 18 ημέρες με κορονοϊό, αλλά η ΟΣΥ τον καλούσε καθημερινά να κάνει δρομολόγια ως οδηγός λεωφορείου. Αυτό και άλλα πολλά και αδιανόητα αναφέρει σε επιστολή της η αδελφή του 53χρονου οδηγού...
Νοσούσε και τον καλούσαν για δρομολόγια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας