• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 6.7°C / 10.1°C
    3 BF
    81%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 7.1°C / 10.7°C
    8 BF
    31%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.6°C / 12.1°C
    4 BF
    44%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 7.2°C
    5 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 6.3°C
    3 BF
    87%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.0°C / 8.2°C
    2 BF
    38%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    3°C 3.4°C / 4.5°C
    4 BF
    30%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    60%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.4°C / 15.8°C
    5 BF
    55%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 11.2°C / 12.9°C
    2 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.8°C
    4 BF
    93%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.2°C / 6.2°C
    8 BF
    48%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    5 BF
    47%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.7°C / 6.8°C
    1 BF
    70%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 7.5°C / 9.0°C
    2 BF
    70%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.1°C
    5 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 6.9°C / 8.8°C
    4 BF
    78%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 6.3°C / 8.3°C
    3 BF
    55%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.7°C
    4 BF
    32%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    2°C 1.7°C / 1.7°C
    2 BF
    79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδύσσεια χωρίς τέλος

  • A-
  • A+
Οικογένειες με μικρά παιδιά, με τα μπαγκάζια τους, περιπλανώμενες στο κέντρο της Αθήνας. ● Οσοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν δικαιούνται στέγαση και χρηματική ενίσχυση, σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο από το καλοκαίρι, προκειμένου να εμφανίζει μειωμένα στοιχεία για τον προσφυγικό πληθυσμό των δομών.

Στην πλατεία Ομόνοιας κατέληξαν χτες το μεσημέρι περίπου 40-50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους περίπου 130 που εκδιώχθηκαν την Τρίτη από τα Σφαγεία της Ρόδου, ύστερα από μήνυση του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη.

Μια οικογένεια Παλαιστινίων με τρία μικρά παιδιά, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σε αναμονή για ταξιδιωτικά έγγραφα, προσπαθούσε να βρει τρόπο να μεταφερθεί στον σταθμό Λαρίσης για να πάρει το υπεραστικό λεωφορείο για τη Μαλακάσα, όπου περίμεναν γνωστοί της.

Υστερα από ώρα διαπραγματεύσεων με τα ταξί της Ομόνοιας, ένας θα ανέβαινε σε ταξί μαζί με τις αποσκευές και οι υπόλοιποι θα αναζητούσαν το λεωφορείο για τον σταθμό. Αλλοι περίμεναν πάνω στην πλατεία να γυρίσουν οι δικοί τους που είχαν απομακρυνθεί προς αναζήτηση καταλύματος για το βράδυ και άλλοι είχαν ήδη φύγει για κάποια προσφυγική δομή της Αττικής, όπου θα έστηναν μια πρόχειρη σκηνή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως εκατοντάδες άλλοι άστεγοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πριν από αυτούς.

Οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί από τα Σφαγεία της Ρόδου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, με την έλευσή τους να αποτελεί αφορμή για να ανταλλάξουν κατηγορίες ο πρώην δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, γνωστός για την ακραία αντιπροσφυγική στάση του το καλοκαίρι του 2015, και ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρόσφυγες θα οδηγούνταν σε δομές στην ενδοχώρα, εκτός από όσους είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν δικαιούνται στέγαση και χρηματική ενίσχυση, σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο από το καλοκαίρι, προκειμένου να εμφανίζει μειωμένα στοιχεία για τον προσφυγικό πληθυσμό των δομών.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άστεγοι πρόσφυγες καταλήγουν σε δομές της Αττικής, σε αυτοσχέδιες σκηνές, όπου καταγράφονται ως άτυπος πληθυσμός, δημιουργώντας ωστόσο επικίνδυνες συνθήκες υπερσυνωστισμού.

Κόβουν τη χρηματική βοήθεια στους εκτός δομών

Από τον Ιούλιο, η χρηματική ενίσχυση όσων ζητούν άσυλο περιορίζεται μόνο σε όσους μένουν σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή συνεργαζόμενων φορέων και όχι σε όσους επιλέγουν να μείνουν εκτός αυτών των δομών.

Πρόκειται για κίνηση που περιορίζει σημαντικά την ελευθερία και αυτονομία όσων ζητούν άσυλο και τους εξαναγκάζει να μένουν σε κρατικές δομές, προκειμένου να παίρνουν τη μικρή χρηματική ενίσχυση που εξασφαλίζεται εξολοκλήρου με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η κίνηση του υπουργείου εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 25.000 ανθρώπους που βρίσκονταν τον Μάρτιο εκτός δομών, σύμφωνα με πηγές της Υπατης Αρμοστείας (ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Η διαχείριση του προγράμματος παροχής χρηματικής ενίσχυσης περνά από την Υπατη Αρμοστεία στο υπουργείο το καλοκαίρι. «Οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα παρέχονται συνολικά μαζί με τη στέγαση και εφόσον η παρουσία των ωφελούμενων επιβεβαιώνεται αυτοπρόσωπα κάθε μήνα από τον φορέα στέγασης», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης προς εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, επεμβαίνοντας στους όρους υλοποίησης άλλου ενός επιτυχημένου μέχρι στιγμής προγράμματος, προξενώντας ανησυχία για τον στόχο και τις συνέπειες της επέμβασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τα Σφαγεία της Ρόδου, άστεγοι στην Ομόνοια
Περιφερόμενοι και άστεγοι στην πλατεία Ομονοίας κατέληξαν το μεσημέρι της Πέμπτης τουλάχιστον 40 με 50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, που απομακρύνθηκαν με αστυνομική επέμβαση από τα...
Από τα Σφαγεία της Ρόδου, άστεγοι στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξήλωσαν τα παγκάκια στη Βικτώρια για να διώξουν τους πρόσφυγες»
Καταγγελίες κατά του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, κάνουν οι δημοτικές παρατάξεις «Ανταρσία στις γειτονιές» και «Ανοιχτή Πόλη» που τονίζουν ότι αφαιρέθηκαν τα παγκάκια στην πλατεία Βικτωρίας για να...
«Ξήλωσαν τα παγκάκια στη Βικτώρια για να διώξουν τους πρόσφυγες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σόου δημάρχου με σπρωξιές και βρισιές
Συμπεριφορά που ταιριάζει σε τραμπούκους επέδειξε ο δημοτικός άρχοντας Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, αντικαθιστώντας την αστυνομία και υιοθετώντας τη ρητορική της αυτοδικίας.
Σόου δημάρχου με σπρωξιές και βρισιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας