• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 33.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 30.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.5°C
  4 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 35.0°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  45%

Ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής στη συνέντευξη Τύπου διεμήνυσε ότι «αυτή η κυβέρνηση στο φάρμακο είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω»

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Φάρμακο φτηνό και προσβάσιμο σε όλους»

 • A-
 • A+

Σε κλίμα προγραμματικών δηλώσεων, εξειδικευμένων στον χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε χθες από την Αριστοτέλους όλα όσα σχεδιάζει. Αφού κατήγγειλε επανειλημμένως την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική της στο φάρμακο, ο Π. Κουρουμπλής διατύπωσε καλές προθέσεις και ευχές ως προς το τι σκοπεύει να κάνει η νέα ηγεσία, χωρίς να είναι αρκετά σαφής για τις αλλαγές και το χρονοδιάγραμμά τους.

«Επεξεργαστήκαμε ουσιαστικά την πολιτική όσον αφορά το φάρμακο. Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με τη βιομηχανία. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης. Βρέθηκε κοινός τόπος. Υπάρχει γκρίνια», προλόγισε, προσθέτοντας ότι «επί πέντε χρόνια με έναν ύπουλο τρόπο φαινόταν ότι ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά υπήρχε επιβάρυνση στη συμμετοχή του πολίτη, που από 12% έφτασε 30% και πλέον, δηλαδή 622 εκατ. ευρώ».

Επομένως, είπε, οι στόχοι της φαρμακευτικής πολιτικής είναι δύο:

•Προσβάσιμο σε όλους, φτηνό και ποιοτικό φάρμακο. Εδώ «χρειάζεται γενναιόδωρη πολιτική απόφαση - από το υστέρημα της οικονομίας», ανέφερε.

•Νέα τιμολόγηση, για την οποία θα υπάρξει ενημέρωση στα μέσα Ιουνίου.

Η διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, συνεχίζεται προκειμένου:

•Να διορθωθούν λάθη στους μέσους όρους των τριών χαμηλότερων ευρωπαϊκών τιμών, διότι άλλα φάρμακα πωλούνται πιο φτηνά και άλλα πιο ακριβά από τους μέσους όρους.

•Να μειωθούν οι τιμές πολλών φαρμάκων.

•Να γίνεται ετήσια τιμολόγηση (και όχι εξάμηνη, όπως είναι σήμερα).

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι «ένα όπλο», τόνισε. «Αν αποφασίσει να μειώσει τις τιμές, επηρεάζονται και άλλες χώρες. Δεν είναι επομένως η Ελλάδα σε αδύναμη θέση».

Στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκ νέου και στον κεντρικό στόχο παραγωγής φαρμάκου στη χώρα μας. «Ο στόχος μας είναι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, επιστημονικά κέντρα και τεχνογνωσία». Εξήγησε ότι αναζητούνται τρόποι για να προχωρήσει η υλοποίηση της ιδέας.

Επιπλέον μίλησε για εγκύκλιο που ετοιμάζεται, η οποία, βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία, θα διευκολύνει την εισαγωγή των γενοσήμων στην αγορά της χώρας μας, αλλά και για αύξηση της χρήσης κυρίως των ελληνικών, με γνώμονα τη στήριξη της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα.

Ο Π. Κουρουμπλής στο σημείο αυτό εξύμνησε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την αξιοπιστία της αφού τα προϊόντα της, όπως είπε, εξάγονται σε 70 χώρες, και για το ότι «δεν απέλυσε κανέναν και δεν μείωσε μισθούς». Τέλος, αναφέρθηκε σε συνάντηση με τις πολυεθνικές από τις οποίες ζήτησε να παράγονται 2-3 φάρμακά τους στη χώρα μας, σχολιάζοντας ότι η κίνηση αυτή «ήδη έχει αποτελέσματα», χωρίς να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Οσον αφορά το rebate (υποχρεωτική έκπτωση ανάλογα με τις πωλήσεις) εταιρειών και φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας μίλησε για ύπαρξη διάσπαρτων μέτρων, οκτώ τον αριθμό, τα οποία θα γίνουν ένα με γνώμονα τον όγκο, ο οποίος όπως είπε θα καθιερώσει τη «δίκαιη κατανομή». Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το rebate γινόταν βάσει του τζίρου και όχι της ποσότητας των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Εξοικονόμηση

Η αλλαγή του μηχανισμού αυτού θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος εκτίμησε ότι θα αποδώσει ετησίως επιπλέον εξοικονόμηση 160 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το rebate στα 610 εκατ. ευρώ (ήταν 450 μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση).

Περισσότερη εξοικονόμηση, υπογράμμισε, αναμένεται να φέρει η υπό σύσταση Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, για την οποία αναζητείται πρόεδρος.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών με 30-35 καινοτόμα φάρμακα, των οποίων θα παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα. Επιπλέον σημείωσε ότι μόλις συσταθεί η επιτροπή θα εισαχθούν «κριτήρια», για τα οποία έχει ήδη, όπως είπε, ζητηθεί βοήθεια από χώρες του εξωτερικού που διαθέτουν τεχνογνωσία, προκειμένου να επιτευχθεί «εξοικονόμηση στη σπατάλη που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει».

Για την υψηλή συμμετοχή των ανθρώπων στην αγορά των απαραίτητων για την υγεία τους φαρμάκων ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι «θα κλείσει η αυλαία της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών. Θα αρχίσει η διαδικασία μείωσης των τιμών με προτεραιότητα τους αδύναμους πολίτες».

Για την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφέρει στον ΕΟΠΥΥ 60 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ο υπουργός Υγείας δεν είπε κουβέντα στη διάρκεια της ομιλία του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «είναι μέσα στις δεσμεύσεις, δεν το ξεχνάμε. Θα υπάρξει απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Οσον αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ για το φάρμακο, που είναι 6,5%, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε την αιφνίδια πρόταση των δανειστών για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα».

Το πλαφόν

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου διεμήνυσε ότι «αυτή η κυβέρνηση στο φάρμακο είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω» και πρόσθεσε ότι «από αυτή τη διαπραγμάτευση τέλη Ιουνίου θα έχουμε και μείωση της τιμής σε πολλά φάρμακα και τα χρήματα που θα έχουν εξοικονομηθεί θα επιστραφούν στην κοινωνία, δεν θα πάνε στους δανειστές».

•Ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε και νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ με σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η νομοθεσία δεν αλλάζει, ανέφερε η αρμόδια διευθύντρια του Οργανισμού Παναγιώτα Λίτσα, αλλά αναμορφώνεται σε ορισμένες κατηγορίες, όπου υπήρχαν υπερβάσεις στη δαπάνη. Ο γιατρός θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται, ενώ για τον ασθενή δεν αλλάζει κάτι. Ο έλεγχος της δαπάνης είναι κρίσιμος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

•Στο θέμα της αντικατάστασης των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, την οποία έχει ζητήσει και εγγράφως ο υπουργός από τον Απρίλιο χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση, τόνισε ότι προωθείται διάταξη η οποία, όπως είπε -αφού ξεκαθάρισε ότι «μπορεί κάποιοι να μείνουν»-, «θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Υγείας να τους αλλάξει αν δεν τους θεωρεί ικανούς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμα στελέχη», πρόσθεσε, απαντώντας ίσως και στην εσωκομματική κριτική που δέχεται για την έως τώρα στάση του στο θέμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχορήγηση 43 εκατ. ευρώ πήραν τα νοσοκομεία
Με το ποσό των 43 εκ. ευρώ επιχορηγήθηκαν τα νοσοκομεία για την πληρωμή οφειλών τους προς τους προμηθευτές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης, πιστώσεις ύψους 7 εκ. ευρώ χορηγήθηκαν στις υγειονομικές...
Επιχορήγηση 43 εκατ. ευρώ πήραν τα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχει επάρκεια σε ογκολογικά φάρμακα
Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα στα νοσοκομεία, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Υπάρχει επάρκεια ακόμα και για τους εξωτερικούς ασθενείς, για παράδειγμα του «Αγίου Σάββα»,...
Υπάρχει επάρκεια σε ογκολογικά φάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι...
Σταγόνα στον ωκεανό των χαρατσιών και των επιβαρύνσεων των πολιτών η χθεσινή κατάργηση της επιπλέον συμμετοχής των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας, από τον υπουργό Υγείας Π....
Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιβεβαιώνει τα παζάρια για τα ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, αφότου έγινε γνωστό ότι συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές η απελευθέρωση των...
Επιβεβαιώνει τα παζάρια για τα ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας