• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.9°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 16.1°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 15.6°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
Ρελάνς Σκρέκα... «επί ασπαλάθων»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρελάνς Σκρέκα... «επί ασπαλάθων»

 • A-
 • A+
Δεν είναι δασικές οι εκτάσεις που καλύπτονται με ασπάλαθους και φρύγανα, αποφάνθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, γεγονός που ανακουφίζει την κυβέρνηση στην περιπετειώδη κατάρτιση των δασικών χαρτών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αφού η κυβέρνηση τα βρήκε... μπαστούνια με τους δασικούς χάρτες και άκουσε τα εξ αμάξης από χιλιάδες οικοπεδούχους, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, επιχειρεί τώρα ρελάνς με τους ασπάλαθους. Οι ασπάλαθοι είναι οι μεγάλοι θάμνοι με τα αγκάθια που την άνοιξη βγάζουν κίτρινα λουλούδια και χρωματίζουν μεγάλες εκτάσεις της ελληνικής υπαίθρου, στις οποίες επικρατεί ξηρασία και δεν φυτρώνουν άλλης μορφής φυτά.

Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι έχει στα χέρια του γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, βάσει της οποίας οι εκτάσεις που καλύπτονται από ασπάλαθους αλλά και φρύγανα «δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα». Η ανακοίνωση συνοδεύθηκε με δηλώσεις ενθουσιασμού από τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα και Γ. Αμυρά, ότι έτσι «αντιμετωπίζονται με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει» με τους δασικούς χάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες αναρτήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας οι δασικοί χάρτες που δείχνουν εάν οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία. Οπως έχουμε δημοσιεύσει, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στους χάρτες κυριαρχούσε το πράσινο χρώμα, δηλαδή η πλειονότητα των εκτάσεων χαρακτηριζόταν «δάσος» ή «δασική» και αυτό δεν επέτρεπε ούτε την αγροτική καλλιέργεια ούτε τη βόσκηση και φυσικά ούτε τη δόμηση.

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε οξύτατα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου έβγαινε το 60% και το 70% δασικό, με συνέπεια να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. και το περασμένο Σαββατοκύριακο να βρεθούν επί τόπου οι Κ. Σκρέκας και Γ. Αμυράς για να συναντηθούν με όλους τους τοπικούς φορείς και να υποσχεθούν ότι τα λάθη θα διορθωθούν και κανείς δικαιούχος δεν πρέπει να ανησυχεί για την περιουσία του.

Προφανώς, το πρόβλημα δεν ξεκίνησε με τις υποσχέσεις της Ν.Δ. το 2019 ότι θα βρει τρόπους να τακτοποιήσει τα δασικά αυθαίρετα και να αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις. Ερχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν καθώς οι δασικοί χάρτες θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί 40 χρόνια νωρίτερα, από τη στιγμή που το Ελληνικό Σύνταγμα προέβλεψε την απόλυτη προστασία των δασών. Η δουλειά αυτή ξεκίνησε με πολλά προβλήματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατάφερε να τους κυρώσει σε ποσοστό 45%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε εκείνη την εργασία, νομοθέτησε τρόπους ώστε να αποχαρακτηρίζονται ευκολότερα δασικές εκτάσεις και ξεκίνησε με καθυστέρηση νέες αναρτήσεις. Ομως, οι αποψιλωμένες από προσωπικό Δασικές Υπηρεσίες φαίνεται πως δεν έλαβαν υπόψη τις νέες διατάξεις και παρήγαγαν εκ νέου δασικούς χάρτες με κυρίαρχο το «πράσινο χρώμα».

Τοπικά κινήματα άρχισαν να φουντώνουν και για να αποφύγει την έκρηξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικώς ότι δίνει εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων. Οι αντιρρήσεις είναι μια διαδικασία που απαιτεί κόπο και χρήμα από ανθρώπους οι οποίοι συχνότατα ελάχιστη σχέση έχουν με τις ψηφιακές ευκολίες και θα πρέπει να αποδείξουν ότι κακώς οι εκτάσεις που διεκδικούν χαρακτηρίζονται δασικές.

Ετσι, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ακόμη μία εξαγγελία: Τα «πρόδηλα λάθη» θα εντοπιστούν από τις ίδιες τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα διορθωθούν αυτεπαγγέλτως, άρα οι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να περιμένουν τις διορθώσεις και μετά να υποβάλουν αντιρρήσεις. Και επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να μην προλάβουν, ο υπουργός πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα εργαστούν και ιδιώτες μελετητές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι εξαγγελίες για τις εκτάσεις με ασπάλαθους και φρύγανα. Η ύπαρξη αυτών των φυτών οδηγούσε τις υπηρεσίες να αποφαίνονται ότι οι εκτάσεις είναι δασικές και όχι χορτολιβαδικές-καλλιεργήσιμες. Ομως, ειδικά για τις φρυγανικές, υπήρξε αντίστοιχη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν επέφερε την προσδοκώμενη αυτόματη λύση για όσους διεκδικούν αποχαρακτηρισμό εκτάσεων. Θα επιτευχθεί άραγε τώρα ή και πάλι χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν να περιμένουν ρυθμίσεις επί (προεκλογικών) ρυθμίσεων; Θα δώσουν τη λύση οι ιδιώτες μελετητές όταν η τελική υπογραφή πρέπει να μπει από τις Διευθύνσεις Δασών;

Το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση στους δασικούς χάρτες φέρνουν στη Βουλή με επίκαιρη επερώτηση 72 βουλευτές με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, καταγγέλλοντας την «ακύρωση κυρωμένων χαρτών που δεν είχαν αντιρρήσεις, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, φωτογραφικές εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, αποδυνάμωση υπηρεσιών, ελλιπή πολιτική βούληση, άγνοια και επιφανειακή διαχείριση του θέματος και φυσικά παραπληροφόρηση και επικοινωνιακό περιτύλιγμα». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως πλέον η κύρωση των δασικών χαρτών πάει για μετά το 2022 και αυτό συμπαρασύρει και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος το «χάρισμα» δασικών εκτάσεων στους καταπατητές
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η διάταξη του νόμου 4061/2012 που προέβλεπε τη δυνατότητα εξαγοράς δασικών εκτάσεων στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας και σε δόσεις, καθώς...
Τέλος το «χάρισμα» δασικών εκτάσεων στους καταπατητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή ασυρμάτου από Σκρέκα για την Eldorado
Παρά τα ερωτήματα από βουλευτές για τη σύμβαση με την Eldorado Gold ο Κ. Σκρέκας τοποθετήθηκε στη Βουλή μετά την αναφορά στην εμπλοκή της οικογενείας του στη χρεοκοπημένη μεταλλουργία ΛΑΡΚΟ.
Σιγή ασυρμάτου από Σκρέκα για την Eldorado
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσεισμικός έλεγχος στα χαλάσματα δεν γίνεται...
Ειδικοί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τα χιλιάδες κτίρια-παγίδες σε ολόκληρη την επικράτεια και προτείνουν κάποιες λύσεις, που όμως δεν έχουν καμία τύχη, αν δεν αναμορφωθεί εκ βάθρων το σαθρό νομικό πλαίσιο.
Προσεισμικός έλεγχος στα χαλάσματα δεν γίνεται...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας