• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.6°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 11.0°C / 18.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 4.4°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
Σκληρή σύγκρουση για τη βίλα Πετρίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληρή σύγκρουση για τη βίλα Πετρίδη

 • A-
 • A+
Το σχέδιο του Κωνσταντίνου Ζέρβα για παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου στο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας ξεσηκώνει αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ακόμη και από συμβούλους της Δεξιάς. ● Παρεμβάσεις και από οργανώσεις που διαφυλάσσουν την ιστορική μνήμη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για να μην εγκριθεί η παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Αναγεννήσεως 10, γνωστού ως «Βίλα Πετρίδη», στο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας για έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

Οι προειδοποιητικές ριπές είχαν ριχτεί πριν από περίπου ένα μήνα εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο εποπτικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόεδρος του οποίου είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως («Στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος», «Εφ.Συν.» 18/3/2021).

Στην πράξη παραχώρησης αντιδρούν παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και παρατάξεις και σύμβουλοι από τα δεξιά, γεγονός που μετατρέπει σε μίνι θρίλερ την έγκριση της πρότασης, απέναντι στην οποία θα σταθούν με παρεμβάσεις τους το Εθνικό Συμβούλιο για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) αλλά και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940 – 1945, στο οποίο συμμετέχει η Θεσσαλονίκη.

Στο αίτημά του προς τον δήμο το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ – Deutsch-Griechische Jugendwerk - DGJW) αναφέρει ότι «στόχος του (ΕΓΙΝ) είναι η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και στη Γερμανία μέσω εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα σε τόπους μνήμης του εθνικοσοσιαλιστικού Ολοκαυτώματος στη Γερμανία».

Με ανακοίνωσή του όμως το ΕΣΔΟΓΕ κάνει λόγο για «δούρειο ίππο» καθώς «επιδιώκουν απροκάλυπτα την παραχάραξη της Ιστορίας δυσφημίζοντας την Εθνική Αντίσταση ως υπεύθυνη, δήθεν, για τα φρικτά ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα!» ενώ στο ίδιο κλίμα το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών από τον Ιούλιο του 2020 κατέθετε την άρνησή του στην παραχώρηση της βίλας Πετρίδη, σε ένα από τα πιο ιστορικά φορτισμένα σημεία της Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό από τον οποίο στάλθηκαν στον αφανισμό 45.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Οπως έλεγαν «παραμένουμε στις επάλξεις του ιερού μας αγώνα και δεν επιτρέπουμε μεθοδεύσεις, που στρέφονται εναντίον των εθνικών μας δικαίων αλλά και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Παλεύουμε σταθερά και ανυποχώρητα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε!».

Δήλωση Ζαριανόπουλου

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταγγέλλει ότι το «διαβόητο», όπως το χαρακτηρίζει, Ιδρυμα είναι «παράρτημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας» που προωθεί : «την “κινητικότητα” (βλ. μετανάστευση) ανέργων ως φθηνών εργαζόμενων.

Την αναθεώρηση της πραγματικής ιστορίας της ναζιστικής κατοχής βάζοντας μια ακόμα ταφόπλακα στην ιστορική μνήμη αλλά και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων» και κάνει λόγο για «ένα ακόμα έγκλημα με υπογραφές Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ), ΣΥΡΙΖΑ που σαν κυβερνήσεις νομοθέτησαν το “Ιδρυμα”, το οποίο ολοκληρώνεται από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Στέφανος Βλαστός, φανέρωσε τις προθέσεις για... αξιοποίησή του «με όρους απόλυτης διαφάνειας μέσω της διενέργειας δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού» ●...
Ετοιμάζουν για ξεπούλημα και το «Παλατάκι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος
Σφοδρές επικρίσεις από τα αριστερά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για την αποδοχή του να μετάσχει στο εποπτικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόεδρος του οποίου είναι η...
Στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ο Πέτρος Λεκάκης εξελέγη τελικά χθες νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παρά τις αντιδράσεις παρατάξεων της μειοψηφίας και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας