• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΒΖ: Η αποτυχία της επένδυσης βαραίνει το δημόσιο ταμείο

 • A-
 • A+
Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρ. Κέλλας ζητάει να αποζημιωθούν οι τευτλοπαραγωγοί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή ο ιδιώτης επενδυτής δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Ποιος πληρώνει μια αποτυχημένη «επένδυση»; Μα, το δημόσιο ταμείο. Αυτές είναι οι «λύσεις» των «άριστων» επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και στον αγροτικό τομέα. Εξόχως αποκαλυπτικά όσα δημοσίως λέγονται και γράφονται για τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, τη φετινή τους σοδειά και το άδηλο, δυστυχώς, μέλλον τους.

Κι όμως, κανένας και σε αυτό το ζήτημα δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, πολύ δε περισσότερο κανένας δεν αντιδρά, δείχνοντας έτσι ότι όλοι αποδέχονται στωικά το οριστικό τέλος της καλλιέργειας στη χώρα.

Στις 31 Μαρτίου μαθαίναμε από δημοσιεύματα (onlarissa.gr) ότι ο βουλευτής Λάρισας του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Κέλλας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, στον οποίο επισήμανε «την αναγκαιότητα αύξησης στο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας, που σύμφωνα με τους παραγωγούς ανέρχονται στα 240 ευρώ/στρέμμα».

Ο βουλευτής υπενθύμισε παράλληλα στον υφυπουργό δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα και ερμηνεύουν μάλιστα το ανωτέρω αίτημά του: α) «πέρυσι οι τευτλοπαραγωγοί έλαβαν πέραν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που ανερχόταν στα 187 ευρώ/στρέμμα, και αποζημίωση μέσω de minimis» και β) «ότι δεν λειτούργησε το εργοστάσιο ζαχαρότευτλων των Σερρών, με τον επενδυτή να μην τηρεί τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα τα ζαχαρότευτλα να διατεθούν προς άλλες μεταποιητικές μονάδες, όπως βιοαέριο και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, 0,20 ευρώ/κιλό, που με την αφαίρεση ξένων υλών και μεταφορικών έφτανε τα 0,15 ευρώ/κιλό. Κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, επωμίστηκαν τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής, ευελπιστώντας στη συνδεδεμένη ενίσχυση»!

Οσο εντυπωσιακή είναι η καταγγελία του κ. Κέλλα άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι ότι κανείς απολύτως δεν συγκινήθηκε, ίσως γιατί κάποιοι ακόμη πιστεύουν ότι «η σιωπή είναι χρυσός» οπότε κάποιο ρίνισμα θα περισσέψει και γι’ αυτούς.

Ο κ. Κέλλας υπενθυμίζει μεν την αδιαφορία του υφυπουργού, αλλά ήταν ο ίδιος που στις 3/10/2019 -κι ενώ οι τευτλοπαραγωγοί Λάρισας εξέφραζαν την αγωνία τους για την απορρόφηση της σοδειάς- επικοινωνούσε με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και, όπως μας πληροφορούσαν τότε τα αδιάψευστα δημοσιεύματα, εξέφραζε με στεντόρεια φωνή «την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη μίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ από Σερραίο επενδυτή, ώστε να απορροφηθεί κανονικά η φετινή τευτλοπαραγωγή».

Σήμερα, όμως, κι ενώ ο κ. Κέλλας και η κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι ο επενδυτής δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αντί να του ζητήσουν εξηγήσεις, ο βουλευτής θέλει να στείλει τον λογαριασμό στο υπουργείο (δηλαδή στο δημόσιο ταμείο).

Τευτλοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» βρήκαν πιο λογικό «να στείλουμε τον λογαριασμό στον βουλευτή που ήταν τόσο πολύ ευχαριστημένος το 2019 αλλά τόσο απογοητευμένος το 2021 για τις επιλογές τού 2019». Είναι να απορεί κανείς πότε και ποιος εισαγγελέας θα ασχοληθεί με την καταστροφή της ΕΒΖ που κάποιοι την ονοματίζουν «επένδυση» και οι περισσότεροι πλέον «λεηλασία» μιας δημόσιας εταιρείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η καταστροφή πέτυχε και γι’ αυτό επαναλαμβάνεται
Η πολλαπλώς λεηλατημένη ΕΒΖ επιστρέφει στην ιδιότυπη ανυπαρξία, αφού κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το σχέδιο ενοικίασης δύο εργοστασίων (Πλατύ, Σέρρες).
Η καταστροφή πέτυχε και γι’ αυτό επαναλαμβάνεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ στη... γαλαρία του Επικρατείας
Ο Νίκος Παπαϊωάννου βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. σε μη εκλόγιμη θέση, κάτω από την 31χρονη και σχετικά άγνωστη διαχειρίστρια κυλικείων του ίδιου πανεπιστημίου, Μ.-Ν. Χατζηιωαννίδου.
Ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ στη... γαλαρία του Επικρατείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαίνε οι τευτλοπαραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία
Μόλις έξι χρόνια πριν η ΕΒΖ λειτουργούσε 6 εργοστάσια (4 στην Ελλάδα και δύο στη Σερβία) και είχε γράψει κέρδη, ενώ σήμερα τα ερείπια της ΕΒΖ δεν αξιώθηκαν κάποια δικαιολογία από τους κατά τα άλλα λαλίστατους...
Κλαίνε οι τευτλοπαραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιανόητη καταστροφή των σταφυλοπαραγωγών της Πιερίας
Απελπισμένοι «ξεριζώνουν» τα αμπέλια τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο εξωφρενικό κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα είναι έρμαιο στα χέρια των εμπόρων.
Αδιανόητη καταστροφή των σταφυλοπαραγωγών της Πιερίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους τα τρακτέρ
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις και σύντομα θα συνεδριάσει για το πώς θα συνεχίσουν τον πολύμορφο αγώνα τους.
Στους δρόμους τα τρακτέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις-ρεκόρ και για τη γραμμή Μετρό της Καλαμαριάς
Ο αρχικός σχεδιασμός για την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου το 2021, ενώ το χρονοδιάγραμμα έχει επεκταθεί ήδη για μετά τα μέσα του 2024.
Αποζημιώσεις-ρεκόρ και για τη γραμμή Μετρό της Καλαμαριάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας