• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 27.9°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.3°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 24.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 16.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 28.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΒΖ: Η αποτυχία της επένδυσης βαραίνει το δημόσιο ταμείο

 • A-
 • A+
Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρ. Κέλλας ζητάει να αποζημιωθούν οι τευτλοπαραγωγοί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή ο ιδιώτης επενδυτής δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ποιος πληρώνει μια αποτυχημένη «επένδυση»; Μα, το δημόσιο ταμείο. Αυτές είναι οι «λύσεις» των «άριστων» επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και στον αγροτικό τομέα. Εξόχως αποκαλυπτικά όσα δημοσίως λέγονται και γράφονται για τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, τη φετινή τους σοδειά και το άδηλο, δυστυχώς, μέλλον τους.

Κι όμως, κανένας και σε αυτό το ζήτημα δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, πολύ δε περισσότερο κανένας δεν αντιδρά, δείχνοντας έτσι ότι όλοι αποδέχονται στωικά το οριστικό τέλος της καλλιέργειας στη χώρα.

Στις 31 Μαρτίου μαθαίναμε από δημοσιεύματα (onlarissa.gr) ότι ο βουλευτής Λάρισας του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Κέλλας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, στον οποίο επισήμανε «την αναγκαιότητα αύξησης στο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας, που σύμφωνα με τους παραγωγούς ανέρχονται στα 240 ευρώ/στρέμμα».

Ο βουλευτής υπενθύμισε παράλληλα στον υφυπουργό δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα και ερμηνεύουν μάλιστα το ανωτέρω αίτημά του: α) «πέρυσι οι τευτλοπαραγωγοί έλαβαν πέραν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που ανερχόταν στα 187 ευρώ/στρέμμα, και αποζημίωση μέσω de minimis» και β) «ότι δεν λειτούργησε το εργοστάσιο ζαχαρότευτλων των Σερρών, με τον επενδυτή να μην τηρεί τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα τα ζαχαρότευτλα να διατεθούν προς άλλες μεταποιητικές μονάδες, όπως βιοαέριο και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, 0,20 ευρώ/κιλό, που με την αφαίρεση ξένων υλών και μεταφορικών έφτανε τα 0,15 ευρώ/κιλό. Κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, επωμίστηκαν τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής, ευελπιστώντας στη συνδεδεμένη ενίσχυση»!

Οσο εντυπωσιακή είναι η καταγγελία του κ. Κέλλα άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι ότι κανείς απολύτως δεν συγκινήθηκε, ίσως γιατί κάποιοι ακόμη πιστεύουν ότι «η σιωπή είναι χρυσός» οπότε κάποιο ρίνισμα θα περισσέψει και γι’ αυτούς.

Ο κ. Κέλλας υπενθυμίζει μεν την αδιαφορία του υφυπουργού, αλλά ήταν ο ίδιος που στις 3/10/2019 -κι ενώ οι τευτλοπαραγωγοί Λάρισας εξέφραζαν την αγωνία τους για την απορρόφηση της σοδειάς- επικοινωνούσε με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και, όπως μας πληροφορούσαν τότε τα αδιάψευστα δημοσιεύματα, εξέφραζε με στεντόρεια φωνή «την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη μίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ από Σερραίο επενδυτή, ώστε να απορροφηθεί κανονικά η φετινή τευτλοπαραγωγή».

Σήμερα, όμως, κι ενώ ο κ. Κέλλας και η κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι ο επενδυτής δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αντί να του ζητήσουν εξηγήσεις, ο βουλευτής θέλει να στείλει τον λογαριασμό στο υπουργείο (δηλαδή στο δημόσιο ταμείο).

Τευτλοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» βρήκαν πιο λογικό «να στείλουμε τον λογαριασμό στον βουλευτή που ήταν τόσο πολύ ευχαριστημένος το 2019 αλλά τόσο απογοητευμένος το 2021 για τις επιλογές τού 2019». Είναι να απορεί κανείς πότε και ποιος εισαγγελέας θα ασχοληθεί με την καταστροφή της ΕΒΖ που κάποιοι την ονοματίζουν «επένδυση» και οι περισσότεροι πλέον «λεηλασία» μιας δημόσιας εταιρείας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τευτλοπαραγωγοί σε απόγνωση
Διαμαρτυρίες από τους τευτλοπαραγωγούς των Σερρών και της Ημαθίας για την καθυστέρηση παραλαβής της σοδειάς τους από τον ιδιώτη επενδυτή.
Τευτλοπαραγωγοί σε απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη
Οργισμένοι από το ολικό λοκντάουν οι επαγγελματίες της πόλης ζητούν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ● Οργή από φορείς για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της λαϊκής αγοράς μία ώρα πριν το άνοιγμά της.
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης με κούρεμα χρεών ● Ερώτημα παραμένει το μέλλον των τευτλοπαραγωγών και το αν ισχύσει η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες
Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των τραπεζών, της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Royal Sugar ΑΒΕΕ του Χρήστου Καραθανάση, που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2019 και...
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
Ακαρπη η συνάντηση κορυφής για το εργοστάσιο στο Πλατύ που παραμένει κλειστό Ο υπενοικιαστής των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ και Σέρρες Χρήστος Καραθανάσης, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα.
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας