• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.8°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.2°C
  2 BF
  28%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 27.0°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.3°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  23%
Προτάσεις για το οικογενειακό δίκαιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προτάσεις για το οικογενειακό δίκαιο

 • A-
 • A+
Δικαστές και εισαγγελείς ανησυχούν και απευθύνουν επισημάνσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας ότι αγνοείται ακόμα το επίσημο πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κείμενο προτάσεων και επισημάνσεων για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται το νομικό πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου απέστειλε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στον υπουργό Δικαιοσύνης και στα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι αγνοείται ακόμα το επίσημο πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ το νομοσχέδιο συντάχτηκε από παράγοντες του υπουργείου.

Ειδικότερα, η ΕνΔΕ:

● Προτάσσει (όπως κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, ενώσεις και οργανώσεις) την ανάγκη συγκρότησης ειδικής υπηρεσίας από παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα συνεπικουρούν τους δικαστές σε περιπτώσεις αντιδικίας.

● Εντοπίζει το πρόβλημα της διάταξης που ορίζει πώς και πού θα επιδίδονται δικαστικά έγγραφα και προτείνει «να επιδίδεται το έγγραφο στον γονέα με τον οποίο διαμένει το παιδί κι εκείνος να είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο να ενημερώσει άμεσα και την άλλη πλευρά.

● Τονίζει ότι το συμφέρον του τέκνου πρέπει να αξιολογείται από το δικαστήριο εξατομικευμένα μετά από στάθμιση και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων […] και να μην τίθενται κριτήρια ιεράρχησης από τον νομοθέτη, όπως προκύπτει από τη χρήση της λέξης «πρωτίστως».

Εξάλλου, «πάντα η γνώμη του παιδιού (εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του) συνεκτιμάται από τον δικαστή, ο οποίος βεβαίως πάντοτε προσπαθεί να διαγνώσει εάν είναι προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής». Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος να υπάρξει παρόμοια διάταξη;

● Ανησυχεί για τις ρυθμίσεις που αφορούν την παραπομπή σε ιδιώτες διαμεσολαβητές χωρίς τις προϋποθέσεις επιστημονικής εξειδίκευσης στον τομέα της ψυχικής υγείας. «Πρόκειται για διατάξεις που σκοπούν στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων».

● Επισημαίνει την απουσία αναφοράς σε περίπτωση διάστασης των μερών του συμφώνου συμβίωσης.

● Σημειώνει ότι «αρχικώς ορίζεται πως η επικοινωνία περιλαμβάνει τόσο τη φυσική παρουσία και την επαφή του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει όσο και τη διαμονή του τέκνου στην οικία του γονέα αυτού.

Στη συνέχεια τίθεται υποχρέωση στον γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο να διευκολύνει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Προφανώς τα δύο εδάφια βρίσκονται σε λογική αντίφαση αφού δεν είναι δυνατή η καθημερινή φυσική παρουσία του τέκνου στην οικία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει».

● Αντιτίθεται στον οριζόντιο καθορισμό (1/3) του χρόνου επικοινωνίας. «Η μνεία αυτή είναι ασαφής. Θα πρέπει να ορισθεί πως ο προτεινόμενος τρόπος κατανομής του χρόνου του τέκνου με έκαστο γονέα αποτελεί κατευθυντήρια νομοθετική οδηγία, ώστε αφενός το δικαστήριο να μην προβαίνει σε μαθηματικούς υπολογισμούς, αφετέρου να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης».

● Θεωρεί πως η προϋπόθεση της αμετάκλητης καταδίκης του γονέα για ποινικά αδικήματα (βία, σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση του παιδιού ή της μητέρας) δεν διασφαλίζει το τέκνο που θα εξακολουθήσει να διαμένει ή να επικοινωνεί για μεγάλο διάστημα με έναν γονέα που έχει την ανωτέρω εγκληματική συμπεριφορά.

«Προτείνουμε ο αποκλεισμός ή ο περιορισμός της επικοινωνίας να λαμβάνει χώρα μετά από εμπεριστατωμένη έκθεση κοινωνικών λειτουργών και παιδοψυχολόγων δημοσίου φορέα περί της ακαταλληλότητας του γονέα να ασκήσει το δικαίωμα της επιμέλειας ή της επικοινωνίας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσχηματική απάντηση Τσιάρα
Με ελλιπή επιχειρήματα προσπαθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει στην επικριτική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών σχετικά με τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων.
Προσχηματική απάντηση Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληρώνουν ξανά για τις δομές ανηλίκων
Σε υπογραφή σύμβασης 100.000 ευρώ με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για τον εκσυγχρονισμό των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων που αφορούν την παραβατικότητα προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πληρώνουν ξανά για τις δομές ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για το Οικογενειακό Δίκαιο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ● Πού έγιναν βελτιώσεις και πού εστιάζουν τις αντιρρήσεις τους οι γυναικείες οργανώσεις.
Οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για το Οικογενειακό Δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τείχος απέναντι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Η αντίθεση στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ρύθμιση του οικογενειακού δικαίου εκφράστηκε σε διαδικτυακή συζήτηση.
Τείχος απέναντι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη
Νέα συμφωνία για τον ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη υπογράφτηκε μέσα στον Ιανουάριο.
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας