• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  5 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.1°C / 17.5°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 20.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.6°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  46%

Από τα αντιπλημμυρικά στον ποταμό Αγιαμονιώτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ-ΡΟΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στα Τρίκαλα

 • A-
 • A+
Για αποψίλωση βλάστησης, κοπή εκατοντάδων δέντρων και αντιπλημμυρικά χωρίς σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη κατηγορούν τον Δήμο Τρικκαίων η περιβαλλοντική οργάνωση «Ροή», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης.

Τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων, ακόμα και ερώτηση στη Βουλή προκάλεσαν τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα στους ποταμούς Αγιαμονιώτη και Ληθαίο στα Τρίκαλα. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή», τα έργα, που εκτελούνται από τον Δήμο Τρικκαίων, προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή με την κοπή εκατοντάδων δέντρων στις όχθες των ποταμών, ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται και για την εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη.

Για τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών και ύπαρξη των σχετικών αδειών μιλά ο δήμαρχος, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον οποίο ο σύλλογος «Ροή» απέστειλε εξώδικο καλώντας τον να διακόψει αμέσως τις συγκεκριμένες εργασίες.

Μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία, ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνθηκε στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και εξασφάλισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την εκτέλεση διάφορων αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Οπως αναφέρει ο Δήμος Τρικκαίων, τα έργα στα χωριά Μεγάλα Καλύβια και Αγία Κυριακή, όπως και εκείνα στον ποταμό Αγιαμονιώτη εντάσσονται στο πλαίσιο όλων των απαραίτητων εργασιών καθαρισμού της κοίτης καναλιών και ποταμών μετά από χρόνια, ώστε να μπορούν να «υποδέχονται» μεγάλες ποσότητες νερού και να μην κινδυνεύουν άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες.

Σύμφωνα όμως με τον σύλλογο «Ροή», οι εικόνες από τον ποταμό Αγιαμονιώτη είναι θλιβερές και εξοργιστικές, καθώς αποψιλώθηκαν η κοίτη, τα πρανή και αυτοφυής βλάστηση σε μήκος 2 χιλιομέτρων, γεγονός που δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία, αλλά ενδεχομένως και να επιδεινώνει την κατάσταση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ-ΡΟΗ

«Ποια μελέτη μηχανικού πρότεινε την αποψίλωση 2 χιλιομέτρων αυτοφυούς βλάστησης για να εξασφαλίσει αντιπλημμυρική προστασία και όχι το αντίθετο; Ποιος υπέγραψε και με τίνος υπεύθυνου μηχανικού την επίβλεψη έγινε αυτή η επέμβαση στο ποτάμι; Υπάρχει άδεια του Δασαρχείου για κοπή 400 δένδρων και με ποια αιτιολογία;», ρωτά μεταξύ άλλων ο σύλλογος που έχει ζητήσει σειρά εγγράφων από την τοπική δημοτική αρχή.

Ανάλογη εικόνα με την κοπή εκατοντάδων δέντρων προκύπτει και από τα αντιπλημμυρικά στον ποταμό Ληθαίο. Ο σύλλογος «Ροή» απευθύνει έκκληση στον Δήμο Τρικκαίων και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης να σταματήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ένα συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ανακοίνωση για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη, τους δύο από τους τέσσερις ποταμούς των Τρικάλων, εξέδωσε επίσης η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να γίνεται με επιστημονική τεκμηρίωση, με τήρηση των διαδικασιών και της νομοθεσίας, με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι με ισοπέδωση της βλάστησης σε μήκος χιλιομέτρων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο Δήμος Τρικκαίων επενέβη στο ποτάμι, ενώ σύμφωνα με τον Ν. 4555/2018 ο καθαρισμός των υδατορεμάτων αποτελεί εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα των περιφερειών της χώρας. Ο βουλευτής θέτει επιπλέον ερωτήματα παρόμοια με εκείνα του συλλόγου «Ροή».

Μιλώντας στον τοπικό σταθμό «Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6», ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου υπερασπίστηκε τα έργα περνώντας στην αντεπίθεση έναντι του συλλόγου «Ροή» και του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, στους οποίους αποδίδει ελλιπή ενημέρωση και επιλεκτική ευαισθησία. Οπως επισήμανε, η παρέμβαση στον Αγιαμονιώτη έχει άδεια υλοτομίας, εξαιρείται από περιβαλλοντικά και τηρεί όλη τη διαδικασία που απαιτείται.

«Δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να ρωτάει με ποιο έρεισμα ο δήμος επενέβη στο ποτάμι και να μην ξέρει ότι τα ποτάμια μέσα σε αστικές περιοχές είναι αρμοδιότητα του δήμου, είναι παιδαριώδη αυτά», ανέφερε, τονίζοντας ότι εάν σημειωθούν νέες πλημμύρες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα επιρρίψουν στη συνέχεια την ευθύνη στον δήμο επειδή δεν καθάρισε.

Μετά την τοποθέτηση Παπαστεργίου, ο σύλλογος «Ροή» προέβη σε νέα μακροσκελή τοποθέτηση όπου, αφού εξηγεί ότι οι ολοκληρωτικοί καθαρισμοί των ρεμάτων δεν αποτελούν στοιχείο αντιπλημμυρικής προστασίας, απαντά στον δήμαρχο Τρικκαίων κατηγορώντας τον για λαϊκισμό με σκοπό να καλύψει αστοχίες και κακές επιλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απροετοίμαστος και πάλι ο κρατικός μηχανισμός
Tρεις νεκρούς στη Θεσσαλία άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στα Επτάνησα, όπως και στην Καρδίτσα, τα Φάρσαλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Απροετοίμαστος και πάλι ο κρατικός μηχανισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα
Σε αναμονή της απόφασης του ΥΠΕΝ για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, υποτίθεται σαν αυτόνομου ενεργειακού έργου, οργανώνεται διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα, 3-4...
Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξασθενεί σήμερα η κακοκαιρία
​Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, ακολούθησαν οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, όμως από σήμερα αναμένεται να αρχίσει εξασθένηση της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, με τις χαμηλές...
Εξασθενεί σήμερα η κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή στη Νέα Φιλαδέλφεια για τα ψέματα της Ν.Δ.
Νέα κόντρα ξέσπασε χθες για το πλημμυρισμένο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας μετά την προκλητική ανάρτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο επεξεργασμένης φωτογραφίας από τον Γρηγόρη Ψαριανό, που είναι συνεργάτης του...
Οργή στη Νέα Φιλαδέλφεια για τα ψέματα της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρύπα στην Παπανικολή: ταλαιπωρία μιας βδομάδας για τους οδηγούς στο Χαλάνδρι
Τουλάχιστον για όλη αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί στο Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές μετά την τρύπα που άνοιξε στο οδόστρωμα της Παπανικολή, μιας από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες...
Τρύπα στην Παπανικολή: ταλαιπωρία μιας βδομάδας για τους οδηγούς στο Χαλάνδρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Μπάλλος» εξέθεσε την κυβέρνηση
Για δεύτερη μέρα δοκιμάστηκε, χθες, μεγάλο τμήμα της χώρας από την κακοκαιρία του «Μπάλλου» που αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σοβαρά προβλήματα στην Αττική, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική...
Ο «Μπάλλος» εξέθεσε την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας