Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια μεγάλη... Αγκαλιά αλληλεγγύης

Μια μεγάλη... Αγκαλιά αλληλεγγύης

  • A-
  • A+

Η ασχήμια ίσως να πουλά περισσότερο από την αλληλεγγύη», σχολιάζει το μέλος της ΜΚΟ «Αγκαλιά», Γιώργος Τυρίκος- Εργάς, αναφορικά με δημοσιεύματα που έτυχαν ευρείας αποδοχής και φέρουν τουρίστες να δυσανασχετούν με την ένταση των αφίξεων των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Γιώργος είναι ένας από τα τέσσερα ενεργά μέλη της «Αγκαλιάς», με επικεφαλής τον παπα-Στρατή, που εδώ και δέκα μέρες έχουν «αναλάβει», όπως λένε, το βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου.

Με άλλα λόγια, και με την πρωτοφανή αυθόρμητη ανταπόκριση των ντόπιων της Καλλονής και των γύρω χωριών έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν κατάλυμα και φαγητό σε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά στις ακτές του νησιού και περπατούν στη συνέχεια έως και 12 ώρες μέχρι να βρουν τόπο να ξαποστάσουν.

«Η πολιτική και κοινωνική μεταστροφή του κόσμου στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη είναι πρωτόγνωρη στα δέκα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε. Και δεν είναι μόνον οι ντόπιοι, αλλά και τουρίστες. Σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Λέσβου φτάνουν επισκέπτες από την Ευρώπη και με το που αντικρίζουν τα προβλήματα μετατρέπονται σε εθελοντές.

«Τους το χρωστώ»

»Μαζί με τους ανθρώπους από τα γύρω χωριά, εκτός από ρουχισμό και φαγητό, κάθονται και συνομιλούν με τους πρόσφυγες, μαθαίνουν τις ιστορίες που έχουν να τους διηγηθούν και δίνουν ακόμα και τις πρώτες ιατρικές βοήθειες», εξηγεί ο Γιώργος.

Η γιαγιά, πια, Ελένη Παύλου έσπευσε να συνδράμει τους Σύρους πρόσφυγες.

«Οι δικοί μου, πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Συρία, έζησαν γιατί επί έξι χρόνια βρήκαν ένα πιάτο φαΐ. Είμαι ζωντανή χάρη στην αλληλεγγύη τους. Δεν ξεχνώ, τους το χρωστώ και είμαι εδώ για να βοηθήσω», εξομολογείται.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη. Εκατοντάδες πρόσφυγες περιμένουν καθημερινά γύρω από τον χώρο του λιμανιού να συλληφθούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Η διαδικασία καθυστερεί ώρες, αφού το προσωπικό Λιμενικού και Αστυνομίας δεν επαρκεί, ενώ έχει φουλάρει και το Κέντρο Κράτησης, με αποτέλεσμα να περιμένουν ακόμα και μέρες.

«Δυστυχώς ο Δήμος Λέσβου έχει αφεθεί μόνος του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό», λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «παραχωρούμε παράτυπα το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου. Θα γίνει καθαρισμός, τοποθέτηση σκηνών, έλεγχος ύδρευσης και ρευματοδότησης, ώστε να τηρούνται κανόνες υγιεινής και να μην ξεροσταλιάζουν οι άνθρωποι στον ήλιο».

Η έκκληση

Παράλληλα, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, επισημαίνει την προοπτική ναύλωσης πλοίου για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο προς την Αθήνα.

«Επειτα από προφορική συνεννόηση με ναυτιλιακές εταιρείες, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 500 παράνομων μεταναστών και προσφύγων ανά δρομολόγιο», υποστηρίζει.

«Παιδιά πνιγόμαστε, βοηθήστε. Οσοι δεν είστε στη Λέσβο και δεν μπορείτε να βοηθήσετε σε είδος, στείλτε κανένα φράγκο. Υπολογίστε πως με 50 ευρώ έχουμε βρει τον τρόπο να δίνουμε ένα γεύμα σε 100 άτομα. Ειλικρινά δεν έχουμε κάνει ποτέ τόσο επείγουσα έκκληση, αλλά είμαστε στα όριά μας, έχουμε εκατοντάδες κόσμο από Συρία και Αφγανιστάν, κατά κύριο λόγο οικογένειες και παιδιά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και 5 ευρώ βοηθούν. GR 5401405990599002101026620 Αlpha Bank, ΜΚΟ “Αγκαλιά”»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και...
ΚΕΘΕΑ: 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα απεργία στην Εγνατία Οδό
Να σταματήσουν το «θέατρο του παραλόγου» θέλουν με ακόμη μια εικοσιτετράωρη απεργία την οποία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό...
Νέα απεργία στην Εγνατία Οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
Δριμεία επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, η δεύτερη συνεχόμενη μέσα σε λίγες μέρες, για στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της...
Επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή
Αδιάπτωτο παραμένει το ενδιαφέρον στην υπόθεση του 12χρονου μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, την ώρα που αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα...
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό...
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
Η αθρόα και δυναμική εισροή νέων μελών οδήγησε στην αναβολή της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών. Ορισμένοι από τους υποψηφίους, ωστόσο, κάνουν...
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές