• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 9.0°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 6.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.8°C / 9.6°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.1°C / 6.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  6 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.6°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 7.3°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 9.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 9.2°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  68%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσχηματική απάντηση Τσιάρα

 • A-
 • A+
Μετά την επικριτική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών για αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται τον διάλογο με καθυστέρηση και επιχειρήματα που δεν πείθουν.

Κάπως παράξενα μας τα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην άκρως αυστηρή και επικριτική επιστολή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών σχετικά με τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για μεταβολές που αφορούν το δικαστικό λειτούργημα.

Ο Κώστας Τσιάρας ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αποκλεισμού, καθώς οι δικαστικές ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία», μόνο που στην απάντησή του αναφέρεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (2017) που κατάρτισε το σχέδιο του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και την ακρόαση των Ενώσεων, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στη συνέχεια σε όλες τις Ενώσεις για τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Προφανώς όμως τα σχέδια του σημερινού υπουργού αποκλίνουν θεαματικά από εκείνο το πόρισμα της Επιτροπής και, εφόσον δεν το υιοθετεί, θα όφειλε είτε να συγκροτήσει νέα Νομοπαρασκευαστική είτε να καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων πριν καν ξεκινήσει η νέα επεξεργασία. Αυτή ήταν άλλωστε και η περί πλήρους αποκλεισμού διαμαρτυρία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τον υπουργό.

Η αφορμή για τη διαμαρτυρία της Ενωσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών αλλά και προς τους αρχηγούς των κομμάτων ήταν «το πρόβλημα του συστηματικού αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από όλες τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολούνται με κορυφαία θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, των δικαστηρίων και της υπηρεσιακής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών».

Είχε μάλιστα προηγηθεί κοινό αίτημα προς τον Κ. Τσιάρα από όλες τις Δικαστικές Ενώσεις στις 25 Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να συμμετάσχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), που ο κ. υπουργός είχε εξαγγείλει τον Οκτώβριο του 2020!

Στη συνέχεια όμως ο Κ. Τσιάρας προτίμησε το «στρίβειν» με την απόφαση να μη συστήσει καν Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Σημειώνεται ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν καταρτιστεί Κώδικες χωρίς να προηγηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Το ότι η απάντηση του Κ. Τσιάρα είναι απολύτως προσχηματική προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν κάλεσε ούτε προχθές τις Δικαστικές Ενώσεις κατά τη σύσκεψη για το άνοιγμα των δικαστηρίων, ενώ είχε καλέσει δικηγόρους και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων.

Επίσης, δεν κάλεσε τις Δικαστικές Ενώσεις ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ούτε στη νέα επιτροπή που συγκροτείται για την Εθνική Σχολή Δικαστών. Η απέχθεια σε πάσης φύσεως συνδικαλιστικά όργανα και η αποφυγή διαλόγου είναι, εξάλλου, κοινό χαρακτηριστικό του επιτελικού κράτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα δικαίου στον Κ. Τσιάρα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών Jose Manuel Igreja Matos απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Τσιάρα σχετικά με τον συστηματικό αποκλεισμό των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων από τις επιτροπές του...
Μάθημα δικαίου στον Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να έχει απέναντι το δικαστικό σώμα, πήρε πίσω τις διατάξεις για τη βαθμολογία των έμπειρων εν ενεργεία δικαστών και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις επιδόσεις των νέων...
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
Οι δικαστικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή του υπουργού να καταρτίζει νομοσχέδια που αφορούν το δικαστικό σώμα με συνθέσεις νομοπαρασκευαστικών από τις οποίες αποκλείονται οι εκπρόσωποί τους.
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα να απαλείψει τον όρο «χωρίς τη συναίνεση του θύματος» σε περιπτώσεις εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη.
Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών εξαπέλυσαν οι συνομιλητές του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάρτιση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου για τη συνεπιμέλεια.
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληρώνουν ξανά για τις δομές ανηλίκων
Σε υπογραφή σύμβασης 100.000 ευρώ με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για τον εκσυγχρονισμό των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων που αφορούν την παραβατικότητα προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πληρώνουν ξανά για τις δομές ανηλίκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας