Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητείται επειγόντως πολιτική λύση

Να σταματήσει την εκκαθάριση της εταιρείας ζητούν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, ώστε να μπει η επιχείρηση σε αναπτυξιακή τροχιά και να μη χαθούν δουλειές εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν

MotionTeam/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ζητείται επειγόντως πολιτική λύση

  • A-
  • A+

Το... μετέωρο βήμα της ΕΛΒΟ ταλανίζει το μέλλον των 350 εργαζομένων της, την αξιοπιστία της κυβέρνησης, την οικονομία της Θεσσαλονίκης και οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της ίδιας της επιχείρησης, που λόγω της εκκαθάρισης έχει -στην ουσία- βγει από την αγορά.

Κι ενώ η γνωστή πολυεθνική εταιρεία συμβούλων Ernst & Young περιμένει οδηγίες από την κυβέρνηση για το πού να κατευθύνει τα πράγματα, οι εργαζόμενοι ζητούν αγωνιωδώς πολιτική λύση, διότι χάνονται δουλειές εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας.

Ο χρόνος έχει παγώσει

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος για την ΕΛΒΟ μοιάζει σήμερα να έχει παγώσει. Η εταιρεία έχει βγει προς πώληση από τον ειδικό εκκαθαριστή τής Ernst & Young, σε τέσσερα κομμάτια:

● Το ακίνητο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

● Το εργοστάσιο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

● 11 στρατιωτικά φορτηγά που είχαν κατασκευαστεί για τις κυπριακές δυνάμεις και τα αποθέματα ανταλλακτικών που ενδιαφέρουν τον ελληνικό στρατό.

● Δύο οικόπεδα της εταιρείας στη περιοχή του Καλοχωρίου.

Στην όλη υπόθεση της πώλησης, εκείνο που είχε προκαλέσει εντύπωση τον περασμένο Νοέμβρη, ήταν ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους περίπου 350 εργαζομένους, που ακόμη και σήμερα, παρότι η κυβέρνηση άλλαξε, προσπαθούν να βρουν άκρη με τις πολιτικές ηγεσίες στα υπουργεία Οικονομικών (βλ. Μάρδας) και Αμυνας (βλ. Ησυχος), προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον της εταιρείας και φυσικά το δικό τους.

«Το θέμα των εργαζομένων είναι πολιτικό...», ανέφεραν κύκλοι του εκκαθαριστή.

«Πράγματι, το θέμα της ΕΛΒΟ συνολικά είναι πολιτικό», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Θόδωρος Αλιόγκας.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται μια εκκαθάριση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας. Η εκκαθάριση αυτή όμως, αντί να επιλύσει προβλήματα και να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική, δημιούργησε άλλα μεγαλύτερα. Μας έχει βγάλει εκτός ανταγωνισμού, για παράδειγμα. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε διαγωνισμούς εδώ κι έναν χρόνο, ενώ υπάρχουν δουλειές που θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την εκκαθάριση, όχι σήμερα αλλά χθες...», υποστηρίζει.

«Φυτοζωούμε. Την περασμένη εβδομάδα ήλθε αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο για μια παραγγελία για άρματα μάχης. Υπεγράφη κι ένα προσύμφωνο, αλλά είναι στον αέρα, γιατί το υπουργείο Οικονομικών λέει τα δικά του... Οτι δηλαδή, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τέτοιες ενέργειες. Τότε, γιατί επελέγη η εν λειτουργία εκκαθάριση; Αν θέλει η πολιτική ηγεσία να δώσει λύση, όπως λέει, τότε γιατί δεν τη δίνει;», αναρωτιέται ο κ. Αλιόγκας.

Τα 15 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην ΕΛΒΟ και κάποια χρήματα από προγράμματα, το πολύ σε δύο μήνες τελειώνουν, οπότε θα ανακύψει θέμα μισθοδοσίας. Ενδιαφερόμενοι για δουλειές και συνέργειες φαίνεται πως υπάρχουν. Ενώ όμως η εκκαθάριση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2015, οι πληροφορίες λένε ότι θα καθυστερήσει.

«Η εταιρεία βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν λέει τι θέλει να κάνει. Ο μεν κ. Μάρδας καλοβλέπει την ιδιωτικοποίηση καθώς έχει εκδηλωθεί γερμανικό ενδιαφέρον από τον κολοσσό του είδους «Κράους Μάφεϊ», ενώ ο κ. Ησυχος προτιμά να την πάρει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για συντήρηση στρατιωτικών οχημάτων κυρίως.

Στο μεταξύ ο χρόνος κυλάει. Η επιχείρηση είναι ανενεργή και εκείνο που επείγει είναι μια απόφαση με κύριο γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων. Αλλωστε η ΕΛΒΟ ποτέ δεν ήταν μια ζημιογόνα επιχείρηση», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ. Αλλος ένας πλειστηριασμός του νέου γύρου κηρύχθηκε άγονος χθες, αλλά στις 27 Ιουνίου η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί επί τέσσερις μήνες, θέτει σε κίνδυνο το φιλόδοξο σχέδιο Αμερικανών για τη Hellenic Steel, που αναμένεται να φέρει 400 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
«Ανάσταση» για τη Hellenic Steel και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! Η βορειοελλαδίτικη χαλυβουργία, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015, πέρασε τις Συμπληγάδες των πιστωτών, στους οποίους...
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη των τευτλοπαραγωγών στα γραφεία της ΕΒΖ
Επ’ αόριστον κατάληψη τευτλοπαραγωγών από χθες το απόγευμα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται στην ουσία για το τελευταίο επεισόδιο σε μια αδιέξοδη κατάσταση που...
Κατάληψη των τευτλοπαραγωγών στα γραφεία της ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας