• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.5°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.5°C / 32.1°C
  0 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.7°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.3°C / 33.3°C
  3 BF
  26%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 32.8°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι

 • A-
 • A+
Στο Λόφο Κόκκου, σε μια έκταση 7 στρεμμάτων δασική και αναδασωτέα, κοντά σε κατοικίες, βλέπει κανείς πεταμένα στρώματα, κλαδέματα, μπάζα, παλιά οχήματα και βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων ● Μάλιστα στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, γεγονός πάντως που το αρνείται ο δήμαρχος Γ. Μαρκόπουλος

«Δεν έχουμε μια χωματερή που θα φτιαχτεί εάν γίνει ΣΜΑ [Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων]. Εχουμε μια χωματερή τώρα. Με υλικά τοξικά και εύφλεκτα, σε δασική και αναδασωτέα περιοχή και εγγύτατα σε σπίτια». Η περιγραφή του δημοτικού συμβούλου Γαλατσίου, Σπ. Παναγιώτου, αφορά τον Λόφο Κόκκου, ο οποίος βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Αλσους Βεΐκου.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, με ένα άρθρο στο χωροταξικό νομοσχέδιο (άρθρο 142, ν. 4759/2020), εγκρίθηκε η προσωρινή λειτουργία ΣΜΑ σε 8 δήμους, σε «σημεία όπου ήδη λειτουργούν» αντίστοιχοι Σταθμοί, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη. Στο Γαλάτσι, ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργούσε γκαράζ στάθμευσης απορριμματοφόρων (παράνομα και επί δεκαετίες) και όχι σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Σήμερα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στην «Εφ.Συν.», στον Λόφο Κόκκου επικρατεί μια κατάσταση που παραπέμπει σε σκουπιδότοπο: πεταμένα στρώματα, κλαδέματα, μπάζα, παλιά οχήματα, διαβρωμένα βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων που στάζουν στο έδαφος. Ολα αυτά σε μια έκταση περίπου 7 στρεμμάτων, δασική και αναδασωτέα, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από κατοικίες κι ένα σχολικό συγκρότημα με δύο γυμνάσια κι ένα δημοτικό.

Δημοτικές διοικήσεις παλαιότερων δεκαετιών αξιοποιούσαν τον Λόφο Κόκκου για τη στάθμευση απορριμματοφόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο από το Δασαρχείο στον δήμο, ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο, το οποίο «κληρονόμησε» με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014 και «μετά από επίμονες διαδικασίες καταφέραμε και τακτοποιήσαμε», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση–ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο χώρος εντάχθηκε στη λίστα των ΣΜΑ του κυβερνητικού νομοσχεδίου «αιφνιδιαστικά και κατόπιν των πολιτικών διασυνδέσεων του δημάρχου», σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους δημοτικούς συμβούλους, αλλά χωρίς να ληφθεί υπόψη «κανενός είδους επιστημονικό-τεχνικό κριτήριο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων. Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή αυτή, υπήρξε η προσπάθεια νομιμοποίησης του γκαράζ των απορριμματοφόρων, το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε χωματερή με ευθύνη της δημοτικής αρχής, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με παλιότερες διοικήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου». «Πηγαίνουμε συχνά στον χώρο. Στην τελευταία μας επίσκεψη είδαμε μια κόλαση», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Σπ. Παναγιώτου, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου».

«Σκουπίδι στο σημείο δεν υπάρχει», αντιτείνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος. «Υπήρχαν πολλά προβλήματα με κλαδέματα, λόγω της θεομηνίας, και αντί να τα αφήσουμε στις γειτονιές, στην πόρτα του δημότη, τα συγκεντρώσαμε εκεί. Πολλά από τα κλαδέματα είναι από το Αλσος. Σιγά σιγά τα απομακρύνουμε και σύντομα θα φύγουν όλα και θα πάνε στο ΕΜΑΚ [Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης] Λιοσίων. Οσον αφορά τα στρώματα, τα αποθηκεύσαμε εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τη διαχείρισή τους», ενημερώνει ο κ. Μαρκόπουλος δεσμευόμενος ότι οι εν λόγω όγκοι θα έχουν απομακρυνθεί από τον Λόφο «το αργότερο σε έναν μήνα, μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», την 1η Μαΐου.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι «ποτέ δεν θα γίνει στο σημείο μεταφόρτωση απορριμμάτων» και αποκαλύπτει στην «Εφ.Συν.» ότι «έχουμε βρει ήδη άλλο χώρο για ΣΜΑ, σε έκταση που δεν είναι δασική ή αναδασωτέα και προχωράμε ήδη στην απαιτούμενη μελέτη». Τονίζει ότι ένας ΣΜΑ είναι απαραίτητος στην πόλη «για λόγους οικονομικής ωφέλειας. Γλιτώνουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει μπει σε πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας για το Αλσος Βεΐκου, οπότε είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα δασικής προστασίας και περιβάλλοντος», σπεύδει να προσθέσει απαντώντας στην κριτική που δέχεται.

Η εύρεση νέου χώρου για τη λειτουργία ΣΜΑ «δεν μας εφησυχάζει, καθώς αμφισβητούμε την αναγκαιότητα λειτουργίας ΣΜΑ στο Γαλάτσι και καλούμε τη δημοτική αρχή να την τεκμηριώσει με συγκεκριμένα στοιχεία και βάσει του συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, προσανατολισμένου στην ουσιαστική ανακύκλωση», τονίζουν σε κοινό τους ψήφισμα οκτώ επιτροπές και συλλογικότητες του Γαλατσίου, ενώ λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν δηλώσει «ιδιαίτερα καχύποπτοι» για το «πώς ακριβώς θα γίνει η επιλογή του νέου χώρου, τον οποίο εξήγγειλε ο κ. δήμαρχος».

Οσον αφορά την παγίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον Λόφο Κόκκου, ο κ. Παναγιώτου ξεκαθαρίζει: «Στην πρώτη παράνομη πράξη του δήμου θα προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
Υπότροπος για τρίτη φορά συνελήφθη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης για την παράνομη χωματερή της οδού Μεσογείων 116 και Ωκεανιδών ● Η Περιφέρεια Αττικής καταλόγισε πρόστιμο 15.000 ευρώ, που μαζί με τα...
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα
Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι κάτοικοι της Αττικής προαναγγέλλει η απόφαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική) να αυξήσει την...
Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
Απέκρυπτε για 2,5 χρόνια τις μελέτες με τις τρομακτικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και έσπευσε κατόπιν εορτής να συμμορφωθεί στην πρόταση των μελετητών, αλλά με γνώμονα την......
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας