• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 27.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.1°C
  0 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  80%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!

 • A-
 • A+
Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας, τα ακίνητα-φιλέτο συνολικής έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη ● Η Εκκλησία εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως «φερόμενος ιδιοκτήτης» διότι ο δήμος δεν απαλλοτρίωσε ποτέ τις εκτάσεις λόγω υψηλού κόστους ● Η υπόθεση έχει μακρά δικαστική «ουρά», την οποία η Εκκλησία θέλει να «φορτώσει» στον όποιο επενδυτή.

«Θέλουν να κάνουν μπίζνες at no cost. Αποστολή της Εκκλησίας όμως δεν είναι οι μπίζνες. Εκτός αν η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γίνει Βατικανό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι…». Με αυτό το δηκτικό σχόλιο, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, αναφέρεται στην πρόσφατη κίνηση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος να βγάλει «στο σφυρί» ακίνητα-φιλέτο έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος η ΕΚΥΟ καλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν τις κατάφυτες εκτάσεις που είναι πολεοδομικά αρρύθμιστες, δηλαδή δεν έχουν καθοριστεί οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όροι δόμησης. Πρόκειται για τις τελευταίες ελεύθερες και πράσινες εκτάσεις της πόλης και η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει ότι είναι «αποφασισμένη να ασκήσει όλα τα ένδικα, τεχνικά και πολεοδομικά μέσα για να στηρίξει τη φυσιογνωμία και την ομορφιά της πόλης. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να τα καταστρέψουμε όλα», μας λέει εμφατικά ο δήμαρχος.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενες δεκαετίες από τον δήμο. Δεν απαλλοτριώθηκαν όμως λόγω υψηλού κόστους. Οι δεσμεύσεις ανακλήθηκαν το 2004. Στο Κτηματολόγιο οι εκτάσεις είναι καταχωρισμένες στην Εκκλησία. «Δεν πιστεύω ότι ποτέ η Εκκλησία απέκτησε νόμιμα τους τίτλους», λέει ο δήμαρχος κάνοντας λόγο για εκτάσεις «φερόμενης ιδιοκτησίας» της Εκκλησίας, η οποία από την πλευρά της έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του δήμου ζητώντας να δοθούν πολεοδομικοί όροι. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντέλλος θεωρεί ότι η πρόσκληση της Εκκλησίας προς τους επενδυτές «αποτελεί έναν ελιγμό, μια μόχλευση της διαδικασίας από την Εκκλησία, που ξεκινάει από ψηλά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο». Η λογική του «ελιγμού», σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι «δίνω τα ακίνητα για να καθαρίσουν την μπουγάδα οι επενδυτές, θεωρώντας [η Εκκλησία] ότι έχουν περισσότερη εξουσία και περισσότερο χρήμα».

Θα... μπλέξετε!

O δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος για την υπόθεση απευθύνεται και στους επενδυτές, τους οποίους λίγο-πολύ προειδοποιεί ότι… θα μπλέξουν σε περιπέτειες. Αναφέρεται σε έναν υποχρεωτικό όρο της πρόσκλησης της Εκκλησίας, απέναντι στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν όσοι αξιοποιήσουν τα ακίνητα: με δικά τους έξοδα και επιμέλεια να προβούν «αμελλητί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. [Οικοδομικό Τετράγωνο] προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης…».

«Πρακτικά», εξηγεί ο δήμος, η Εκκλησία «καλεί τους επενδυτές να δεσμευτούν για τη διεκπεραίωση διαδικασιών οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς ο πρώτος φορέας που πρέπει να συναινέσει στη διαδικασία είναι ο οικείος δήμος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται ακόμα και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε ύστερα από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές. Καλούμε τους πιθανούς ενδιαφερομένους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν», τονίζει η δημοτική ανακοίνωση, η έκδοση της οποίας είναι μια πρώτη αντίδραση από πλευράς δήμου.

«Εχουμε φτιάξει μια πολύ ισχυρή νομική εργαλειοθήκη και είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε. Προχωρά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μπαίνουν ρήτρες προστασίας των κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων και πολεοδομικά ισοζύγια. Και, βεβαίως, όπου χρειαστεί θα κάνουμε προσφυγές στα δικαστήρια», ενημερώνει ο δήμαρχος, που θεωρεί ότι «η Εκκλησία έχει πάρει περισσότερα από όσα δικαιούται από την πόλη μας».

Για τον δήμο οι εν λόγω εκτάσεις έχουν δασικό χαρακτήρα και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι «σε κάθε απόπειρα καταστροφής ή περιορισμού του πρασίνου της πόλης μας, γεγονός που θα αλλοιώσει τον μοναδικό χαρακτήρα της». Αλλωστε, «η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι το κυρίαρχο θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», θυμίζει η δημοτική ανακοίνωση.

«Σέβομαι την Εκκλησία ως θεσμό και της αναγνωρίζω όσα πρέπει να της αναγνωρίσω. Αλλά το “να τα τσιμεντάρουμε όλα” δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, τουλάχιστον αμαχητί», ξεκαθαρίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιερή... λυπητερή για το πάρκο στην Ασκληπιού
Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καλεί τον Δήμο Αθηναίων και 56 ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 867.075 ευρώ στην Εκκλησία. Η απαλλοτρίωση έγινε το 1983 και επιχείρημα...
Ιερή... λυπητερή για το πάρκο στην Ασκληπιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» Καμίνη στο αίτημα να μείνουν άλλους 6 μήνες στο Γηροκομείο οι «11 καμικάζι»
Την άρνηση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, συνάντησε το αίτημα για παράταση της θητείας της Προσωρινής Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής που όρισε ο δήμος για το Γηροκομείο Αθηνών. Το εξάμηνο της...
«Οχι» Καμίνη στο αίτημα να μείνουν άλλους 6 μήνες στο Γηροκομείο οι «11 καμικάζι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κ. Μπακογιάννης - Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφωνούν... συμφωνώντας για την αστυνόμευση στην Αθήνα
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, ήγειρε δημοσίως θέμα ελλιπούς αστυνόμευσης και παραβατικότητας στην πόλη χαρακτηρίζοντας εν ολίγοις ανεύθυνο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Κ. Μπακογιάννης - Τ. Θεοδωρικάκος: Διαφωνούν... συμφωνώντας για την αστυνόμευση στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
Ελήφθη απόφαση για εξασφάλιση της χρήσης του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου και για διεκδίκησή του από τον Δήμο Αθηναίων.
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα
Ο Κ. Μπακογιάννης επαναφέρει το «κομμένο» από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρότζεκτ μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τις προτάσεις του σχεδίου να κοστολογούνται στα περίπου 400.000.000 ευρώ.
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας