• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 27.5°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 27.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.7°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  56%

Στο διάστημα που ήταν συνεργάτης ο Βλ. Λαχανάς (πρώτος από αριστερά) και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 10205 του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας. Η Σοφία Νικολάου (στο κέντρο)κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας περιζήτητος ψυχολόγος

 • A-
 • A+
Ο Βλάσιος Λαχανάς, ψυχολόγος ειδικευμένος στην αθλητική ψυχολογία, είναι ταυτόχρονα επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, καθηγητής σε κολέγια, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Σοφίας Νικολάου στο υπΠροΠο και μόλις έληξε η σύμβαση, υπέγραψε νέα σύμβαση με το υπ. Δικαιοσύνης για την «υποστήριξη στον σχεδιασμό δράσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικού ποσού 24.800€»

Αν αναρωτιέται κανείς τι κοινό έχουν ένας ψυχολόγος ειδικευμένος σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας, ο επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, ένας καθηγητής σε κολέγια, ένας επιστημονικός συνεργάτης στο υπουργείο ΠροΠο και συγκεκριμένα στο γραφείο της Σοφίας Νικολάου και ένας οικονομικός φορέας συμβεβλημένος με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η απάντηση βρίσκεται στο ότι όλα τα παραπάνω αφορούν το ίδιο πρόσωπο!

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα πεπραγμένα. Οπως προκύπτει, ο συγκεκριμένος ψυχολόγος είναι εξαιρετικά περιζήτητος συνεργάτης, του οποίου τη βοήθεια ζητούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης. Από τους αρσιβαρίστες, τα κολέγια, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους μέχρι και τις δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Β. Λαχανάς είναι βέβαιο ότι τρέχει και δεν φτάνει!

Ο άριστος -σύμφωνα με το βιογραφικό του- ψυχολόγος με την πλούσια εμπειρία ορίστηκε με σύμβαση τον Ιανουάριο του 2020 ως επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών: «Η Ομοσπονδία, σε εκτέλεση της από 15ης Δεκεμβρίου 2019 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, αναθέτει στον συνεργάτη αμισθί τα καθήκοντα επιστημονικού συνεργάτη ψυχολογίας και αθλητικών επιδόσεων της εθνικής ομάδας. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του είναι να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογίας στους αθλητές της εθνικής και προεθνικής ομάδας στους χώρους προπόνησης αλλά και στους αγώνες [...]».

Η σύμβαση είχε διάρκεια ενός έτους. Βέβαια και πάλι, σύμφωνα με το βιογραφικό του όπως ο ίδιος το παραθέτει στην ιστοσελίδα του, «Aπό το 2018 ο Βλάσιος Λαχανάς είναι ο επίσημος επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ - Εθνική Ομάδα) στους τομείς της ψυχολογίας και της βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων, ενώ παράλληλα, αποτελεί ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC). Επίσης, ο Βλάσιος Λαχανάς διδάσκει μαθήματα ψυχολογίας σε ιδιωτικά κολέγια που σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια, προσφέρουν αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών».

Ο διορισμός

Πέρα όμως από τις πολλές αυτές δραστηριότητές του ο κ. Λαχανάς τον Σεπτέμβριο του 2019 διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) στο ιδιαίτερο γραφείο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Ο διορισμός αυτός έληξε τον περασμένο Οκτώβριο με απόφαση της κ. Νικολάου για άγνωστο λόγο.

Στο διάστημα αυτό και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 10205 του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας.

«Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Το «παρών» στην τελετή έναρξης έδωσαν ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και ο σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Βλάσιος Λαχανάς».

Θυμίζουμε ότι στον πολύπαθο και ταλανιζόμενο διαχρονικά από οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με τις αμφιλεγόμενες εγγραφές όπως και αποκλεισμούς μελών, επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο κ. Αυγερινός (εκλεκτός του Αδ. Γεωργιάδη επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας) τον Απρίλιο του 2019.

Ο Β. Λαχανάς εκπροσώπησε τη Σοφία Νικολάου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα στη συνεδρίαση του περασμένου Σεπτεμβρίου με θέμα τις «Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις στα Καταστήματα Κράτησης». Εκεί εξέθεσε τα μεγάλα σχέδια της υπηρεσίας για την αύξηση των εκπαιδευτικών μονάδων στις φυλακές, τη δημιουργία δραστηριοτήτων που θα βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση μετά την επανένταξη και παρόμοια μέτρα που «έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη του σωφρονισμού», όπως σημείωνε ο ίδιος.

Τα υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και των μονάδων που λειτουργούν στις φυλακές μόνο και μόνο χάρη στην αυτοθυσία κάποιων εκπαιδευτικών μάλλον απέχουν πολύ από τα φιλόδοξα σχέδια του ειδικού συμβούλου. Δυστυχώς δε την περίοδο εκείνη, όπως και τώρα, οι κρατούμενοι απολαμβάνουν μόνο το μέτρο του απόλυτου εγκλεισμού και παρά τις διαβεβαιώσεις τότε του κ. Λαχανά ότι «πραγματοποιούνται όλες οι διά ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας, ήτοι χρήση μάσκας και απολυμαντικών, θερμομέτρηση, τήρηση αποστάσεων και διαρκής και καλός αερισμός των εκπαιδευτικών χώρων», κρατούμενοι και σωφρονιστικοί είχαν και έχουν εντελώς άλλη εικόνα. Τα μεγαλόπνοα σχέδια βρίσκονται δυστυχώς στο στάδιο της «μακέτας».

Η σύμβαση

Επειδή όμως κανένας, όσο πολυάσχολος κι αν είναι, δεν χάνεται στο επιτελικό κράτος, μετά τη λήξη της σύμβασής του ως μετακλητού στο γραφείο της Σοφίας Νικολάου, ο έτερος υπουργός του αδελφού υπουργείου, δηλαδή του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε στις 23 Μαρτίου με απευθείας ανάθεση τη σύναψη σύμβασης με τον Β. Λαχανά.

Αντικείμενό της, η «υποστήριξη στον σχεδιασμό δράσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικού ποσού είκοσι τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (24.800,00€), συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οικονομικός φορέας στον οποίο ανατίθεται η σύμβαση είναι ο Βλάσιος Λαχανάς [...]». Προφανώς και για τον συγκεκριμένο υπουργό οι εξωτερικές αναθέσεις αποτελούν βασική επιλογή και συνήθως αφορούν πολύ μεγαλύτερα ποσά (π.χ. 300.000 στον οργανισμό Φλογαΐτη, 100.000 στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για μελέτες σχετικά με έναν καθ’ όλα έτοιμο να λειτουργήσει θεσμό, το Σπίτι του Παιδιού, 14.000 ευρώ για καθεμία από περίφημες πύλες «απολύμανσης» κ.λπ.). Τώρα προσφεύγει και ο Κ. Τσιάρας στον καταξιωμένο ψυχολόγο για τον σχεδιασμό δράσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μακριά από τους τηλεοπτικούς φακούς και τον Νόμο του Λιντς
Όσο πιο βάρβαρη είναι μια κοινωνία που κρύβει αλήθειες και προβλήματα κάτω από το χαλί, τόσο θα υπάρχουν ανάλογα περιστατικά που πολύ αργά θα διαπιστώνονται.
Μακριά από τους τηλεοπτικούς φακούς και τον Νόμο του Λιντς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας