• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.6°C
  0 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 7.8°C / 16.6°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 14.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι» στο ξεπούλημα

 • A-
 • A+
Διαμαρτυρίες από συλλόγους και ομάδες πολιτών ώστε να μη μετατραπεί σε οικιστική ζώνη για εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες το παραλιακό μέτωπο

«Σήμερα, κατά τη 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, είναι θλιβερό να εκλιπαρούμε τον ξένο δυνάστη να μας λυπηθεί για να μας αφήσει να γλείψουμε κανένα κοκαλάκι (...) από τη δική μας περιουσία».

Η φράση-σπονδή στη χθεσινή επέτειο περιέχεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» και έρχεται αφ’ ενός να τιμήσει τους προ 200 ετών αγώνες, αφ’ ετέρου να υπενθυμίσει ότι στον Δήμο Καλαμαριάς οι πολίτες είναι έτοιμοι να δώσουν νέους αγώνες προκειμένου να αποτραπούν τόσο τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου όσο και συνολικά το ξεπούλημα –άλλως πώς ιδιωτικοποίηση– της μαρίνας.

Εχει προηγηθεί στις 22/3 μαραθώνια τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, παρόντων των βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης ενημέρωσε για τις εξελίξεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που ουσιαστικά μετατρέπει σε οικιστική ζώνη για εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες την παραλιακή ζώνη.

Αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διακοπεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης με αντιπροσωπεία του δήμου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με αίτημα να παρέμβει στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αλλάξει ο σχεδιασμός της μαρίνας και να αναπροσαρμοστεί η μελέτη.

Πολυπληθείς σύλλογοι και ομάδες πολιτών, όπως ο Σύλλογος Κατιρλιωτών, δεν θέλουν, πάντως, να ακούσουν τίποτα για ιδιωτικοποίηση, ενθυμούμενοι ότι τα «τσαμούρια», η χέρσα γη που έδωσε στους πρόσφυγες ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετατράπηκε «με τις άοκνες προσπάθειές τους» σε μια παραθαλάσσια ζώνη, «όχι μόνο πηγή πλούτου αλλά και ένα από τα ωραιότερα και ισχυρότερα τοπόσημα ολόκληρης της Ελλάδας, μετατρέποντας την κόλαση σε παράδεισο».

Τώρα διαπιστώνουν ότι «από αυτόν τον δικό μας παράδεισο προσπαθεί να μας εκδιώξει ένας ουσιαστικά παράνομος και ξενοκίνητος μηχανισμός ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, με την ψευδεπίγραφη δικαιολογία αποπληρωμής ενός τεχνητά διογκωμένου δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με τον σύλλογο, «με την επιδιωκόμενη «επένδυση» υφαρπάζεται δημόσιος χώρος και αποδίδεται (έναντι πινακίου φακής) προς «αξιοποίηση» σε ιδιώτες, που επιδιώκουν τη ριζική αλλοίωση του τοπίου με αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους», καθώς «ο προτεινόμενος νέος οικισμός –μικρός ή μεγάλος– στην παραλία ανατρέπει άρδην τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας και τις προβλέψεις του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου».

Αναφερόμενοι σε «μνημονιακές πρακτικές που εξευτελίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα» ζητούν «αναίρεση της προηγούμενης απόφασης συναίνεσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνοντας ανεπιφύλακτα ότι η ιδιωτικοποίηση και πολύ περισσότερο η ανέγερση κατασκευών πέραν των απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία της μαρίνας δεν είναι αποδεκτές και θα βρουν αντιμέτωπο τον λαό της Καλαμαριάς», να προσβληθούν οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει παρέμβαση στο ΣτΕ για να μην αποχαρακτηριστούν τα πρανή από δασική έκταση και να γίνει «ενδελεχής έρευνα νομιμότητας όλων των παραχωρήσεων της παραλιακής ζώνης στους διάφορους κατά καιρούς οργανισμούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικρή νίκη στην Καλαμαριά
Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς με το κίνημα πολιτών να συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Μικρή νίκη στην Καλαμαριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
Ο δικηγόρος των 304 πολιτών που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου μίλησε για διχασμό και παραταξιακή αντιπαράθεση στη διάρκεια της δίκης.
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων
Kλιμακώνεται ο αγώνας για τη διατήρηση in situ των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες που αντιδρούν στην αποξήλωση τους να μην κάμπτονται από το οριακά αρνητικό γι’...
Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας