• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.1°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.1°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.0°C / 28.2°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.3°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.4°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 21.5°C / 30.1°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 27.8°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμος Αθηναίων: προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

 • A-
 • A+

Υποβάθμιση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή του μέτρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και εκπροσώπους εκπαιδευτικών συλλόγων.

Το σχέδιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας προβλέπει τη δημιουργία έως 84 αιθουσών για τις ανάγκες της δίχρονης εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 42 θα είναι σε μεταλλικά κοντέινερ σε αδόμητα οικόπεδα, οι 16 σε κοντέινερ σε προαύλια σχολείων και οι 26 σε αίθουσες υφιστάμενων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες. «Προκάτ-τσίγκινα κουτιά και επιτάξεις» ήταν συνοπτικά το σχόλιο εκπαιδευτικών.

● Η Αθήνα είναι ανάμεσα στους λιγοστούς δήμους της χώρας που έπειτα από 3 χρόνια δεν έχει εφαρμόσει το μέτρο τής (κατά τα άλλα υποχρεωτικής) δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις απέδωσαν ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για «καθολική απραξία» στο θέμα και σύσσωμη η αντιπολίτευση καταλόγισε ευθύνες και στη νυν δημοτική αρχή, του Κ. Μπακογιάννη, για «1,5 χρόνο απραξίας» και «έλλειψη σχεδιασμού». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμη, η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων απαιτεί χρόνια, η μίσθωση σχολικών μονάδων απέβη άγονη, επομένως απέμειναν τρεις λύσεις:

● Τοποθέτηση κοντέινερ ελαφρού τύπου σε 9 αδόμητα οικόπεδα του δημοσίου, σε 6 από τις 7 δημοτικές κοινότητες (εξαιρείται η 1η κοινότητα, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας). Τουλάχιστον οι μισές αίθουσες (δηλαδή 42) θα στεγαστούν σε αυτούς τους προκάτ οικίσκους, σε μια «λύση που πρότεινε το υπουργείο Παιδείας και την εφαρμόζουν κι άλλοι δήμοι», σημείωσε ο κ. Τσιατσιάμης.

● Τοποθέτηση κοντέινερ σε προαύλια σχολείων. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ανάγκες για 16 αίθουσες. Οι 13 προβλέπεται να τοποθετηθούν σε σχολεία της 6ης δημοτικής κοινότητας (Κυψέλη), οι 2 στην 1η κοινότητα και 1 στην 3η κοινότητα (Πετράλωνα, Ελαιώνας).

● Χρησιμοποίηση 26 αιθουσών σχολικών μονάδων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε «σχέδιο βάσης κι όχι το τελικό», όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιατσιάμης, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός αιθουσών που έχει ανάγκη ο δήμος να προσθέσει στις 254 αίθουσες των 143 νηπιαγωγείων του. Η προθεσμία εγγραφής στη δίχρονη εκπαίδευση έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Με βάση τον εκτιμώμενο αριθμό νηπίων, σύμφωνα με τον κ. Τσιατσιάμη, οι αίθουσες που θέλει να προσθέσει ο δήμος υπολογίζονται αρχικά σε 69, ωστόσο προκειμένου να τηρηθούν μέτρα ασφαλείας και να μην ξεπερνούν οι μαθητές του νηπιαγωγείου τούς 20 ανά αίθουσα, επανυπολογίζονται σε 81, με τον δήμο να εκτιμά ότι μπορεί να εντοπίσει έως 84 συνολικά αίθουσες. Τον περασμένο Φλεβάρη, ωστόσο, η δημοτική αρχή υπολόγιζε σε 102 τις προς αναζήτηση αίθουσες.

Ουκ ολίγες αντιδράσεις υπήρξαν στο δημοτικό συμβούλιο απέναντι στο σχέδιο. «Θα εφαρμόσετε τη δίχρονη με όρους βαθιάς υποβάθμισής της», τόνισε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», εξηγώντας ότι πολλές από τις αίθουσες των υφιστάμενων σχολικών δομών είναι ακατάλληλες για τη στέγαση νηπιαγωγείων, ενώ σχετικά με τα κοντέινερ «υπάρχει πικρή εμπειρία από Βύρωνα και Καισαριανή. Είναι τσίγκινα κουτιά που δεν χωράνε ούτε 10 ή 12 μαθητές, πόσω μάλλον 20 που λέτε».

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και αντιπολιτευόμενους δημοτικούς συμβούλους, πολλές από τις αίθουσες σχολικών μονάδων που θέλει να χρησιμοποιήσει ο δήμος για τη δίχρονη αξιοποιούνται ήδη από τα σχολεία ως αίθουσες εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής) ή βιβλιοθήκες. Για «επιτάξεις αιθουσών» μίλησε η Βούλα Ζαραϊδώνη, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», προειδοποιώντας για «ζητήματα ασφαλείας από τα κοινά ωράρια μαθητών νηπιαγωγείου και μεγαλύτερων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σε δύο από τα οικόπεδα που θέλει να τοποθετήσει ο δήμος κοντέινερ (ένα στο Πολύγωνο και ένα στην περιοχή του Γηροκομείου) «υπάρχει άμεση ανάγκη να ανεγερθούν το 24ο Γενικό Λύκειο και στην οδό Λάμψα το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Α΄ Αθήνας», τόνισε η πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ, Ιφιγένεια Γανιάρη.

Νέο κάλεσμα κάνει η «Ανοιχτή Πόλη» προς τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα, θυμίζοντας ότι υπάρχουν χώροι που ανήκουν στον δήμο κι είναι χαρακτηρισμένοι για χρήση σχολικής στέγης, όπως το πρώην εργοστάσιο «Βότρυς» και η «Εριουργία». «Καλύπτετε τις ανάγκες του εργαζόμενου κόσμου και των παιδιών στη λογική του μικρότερου κόστους. Για δράσεις που αφορούν επιχειρηματικά συμφέροντα είστε ταχύτατοι, όπως στον Μεγάλο Περίπατο», τόνισε προς τη δημοτική αρχή ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χ. Βουρδουμπάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί...
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Νέες κοπές δέντρων στο πάρκο της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. O κόσμος άρχισε να βιντεοσκοπεί τις εργασίες του συνεργείου με αποτέλεσμα να σταματήσουν.
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγή και την τοποθέτηση κοντέινερ-προκάτ σε σημεία που χρησιμοποιούνται από τις γειτονιές ως χώροι...
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα
Περίπου 200 κάτοικοι ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα και έμειναν στο σημείο επί ώρες, ενώ όταν κινήθηκαν προς το εργοτάξιο δέχτηκαν χημικά και σπρωξιές από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας