• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.1°C / 14.7°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 9.3°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 13.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 13.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.0°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  42%
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υπέρ του δικαιώματος στη διαδήλωση, και μέσα στην πανδημία, 7 στους 10

 • A-
 • A+

Ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα όπως οι διαμαρτυρίες για κάποιο σημαντικό ζήτημα εφ' όσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων στη νέα ετήσια έρευνα «Νεολαία. Συνήθειες, αντιλήψεις και πολιτική συμπεριφορά» από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Prorata.

Ειδικότερα, το 45% εμφανίζεται διατεθειμένο να κατέβει σε διαδήλωση ή συγκέντρωση, το 15% (έναντι 16% πέρυσι) σε κατάληψη, το 60% σε περιβαλλοντικές δράσεις, το 42% σε συγκέντρωση υπογραφών, το 35% σε μποϊκοτάζ προϊόντων.

Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στην έρευνα απορρίπτουν την κατηγορία περί «ανευθυνότητάς» τους, ενώ σημειώνουν πως η πανδημία έπληξε περισσότερο την ψυχολογία τους.

Για 1 στους 5 οι οικονομικές συνέπειες θεωρούνται σημαντικότερες στην υγειονομική κρίση, ενώ αυτή συντέλεσε σε μία τάση «επιστροφής στο σπίτι» επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο της επί μακρόν παραμονής των νέων στην πατρική/μητρική εστία ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, «η κατάσταση της αγοράς εργασίας, και συγκεκριμένα οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας αφ’ ενός και η ανεργία αφ’ ετέρου αποτελούν με διαφορά τις δύο σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για το μέλλον μεταξύ των νέων σε ποσοστό 62% και 42% αντίστοιχα. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά είναι αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με το 2020 (κατά 9 και 10 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα), γεγονός που δείχνει και την επίπτωση της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων στο πεδίο της εργασίας».

Επίσης, «τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι, με διαφορά, η απογοήτευση, την οποία επέλεξε το 49% των ερωτώμενων, και ο θυμός, τον οποίο επέλεξε το 41%, ενώ το σύνολο των πέντε πρώτων θέσεων καταλαμβάνουν αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα (την αηδία επέλεξε το 27%, την απελπισία το 25% και τον φόβο το 19%)».

Το 31% δήλωσε χαμηλή ή καθόλου εμπιστοσύνη στο σύνολο των θεσμών για τους οποίους ρωτήθηκαν, ενώ οι θεσμοί που χαίρουν της (σχετικά) υψηλότερης – αλλά πάντοτε μειοψηφικής – εμπιστοσύνης των νέων είναι κατά σειρά η Δικαιοσύνη (38%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (28%) και η Αστυνομία (27%) – αν και η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε πριν τα τελευταία γεγονότα αστυνομικής
αυθαιρεσίας και βίας.

Περισσότεροι στην Αριστερά

Τη χαμηλότερη αντίθετα εμπιστοσύνη εκφράζουν οι νέοι και οι νέες προς τα πολιτικά κόμματα (μόνο 11% δηλώνει ότι τα εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά») και κυρίως προς τα ΜΜΕ (6%), που σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Οι ερωτηθέντες τοποθετούνται περισσότερο προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος , την ώρα που περίπου 1 στους 3 υποστηρίζει πως δεν έχει νόημα η διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς.

«Πολύ κοντά» ή «κοντά» στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 25% των ερωτώμενων, στο Μέρα25 το 19%, στη ΝΔ το 17%, στο ΚΚΕ το 13%, στο Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ το 10% και στην Ελληνική Λύση το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9% δηλώνει πολύ μακρυά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ σε άλλη ερώτηση το 25% απαντούν πως συμμετέχουν ή θα συμμετείχαν σε πολιτικό κόμμα ή οργάνωση.

Τέλος, με αφορμή το ελληνικό Me too, το 35% δήλωσε ότι έχει υποστεί παρενόχληση και το 8% κακοποίηση με τα ποσοστά των γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί κάτι από τα δύο να είναι σαφώς μεγαλύτερα.

* Η συλλογή δεδομένων της έρευνας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου 2021, σε πανελλαδικό δείγμα 537 ατόμων, ηλικίας 17 έως και 34 ετών σε όλη την επικράτεια, μέσω ερωτηματολογίου.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελέας: Ενοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι για τον φόνο του Μένη Κουμανταρέα
Ενοχοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Eφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.
Εισαγγελέας: Ενοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι για τον φόνο του Μένη Κουμανταρέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αμετανόητα ρατσιστής και ομοφοβικός
Χλευάζει το διαδίκτυο τις δηλώσεις Κούγια περί «επαγγελματιών ομοφυλόφιλων», ενώ δεν λείπουν και οι οργισμένες αντιδράσεις ● Ο ίδιος προσπάθησε να συνδέσει την υπόθεση με τη δίκη για τη δολοφονία του Μένη...
Αμετανόητα ρατσιστής και ομοφοβικός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στους δρόμους
Τη δική τους ενημέρωση στον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας έδωσαν χθες ομοσπονδίες και συνδικάτα που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Υγείας.
Βγήκαν στους δρόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις κόντρα στον προϋπολογισμό
Συγκεντρώσεις από συνδικάτα, σωματεία και φοιτητές ενάντια στον προϋπολογισμό που δεν προβλέπει ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στην...
Συγκεντρώσεις κόντρα στον προϋπολογισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά την πανδημία δείχνει νέα έρευνα
Η πανδημία οδήγησε το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα.
Αύξηση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά την πανδημία δείχνει νέα έρευνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας