• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.3°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές

 • A-
 • A+
Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αν. υπουργός Εξωτερικών συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Jumbo Council για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. ● Η κυβέρνηση φαίνεται ότι υιοθετεί τη λογική να δοθούν μελλοντικά περισσότερα χρήματα στην Τουρκία, αλλά να εξασφαλιστούν λιγότερες ροές, ενώ ο υπουργός υποστήριξε πως η διαδικασία ελέγχου στα σύνορα (screening) δεν δημιουργεί γκρίζες ζώνες και έκανε λόγο για παρερμηνεία ως προς το θέμα.

Εμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων και στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ακόμα και αναγκαστικών, όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, δίνει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εντεινόμενης συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οπως υπογράμμισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση προσβλέπει «σε έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με την παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις χώρες προέλευσης, ανάλογα με τη συνεργασία τους στο θέμα των επιστροφών. Οι αναγκαστικές επιστροφές πρέπει να τεθούν ως προϋπόθεση αυτής της εταιρικής σχέσης γιατί είναι και προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των εθελοντικών επιστροφών».

Τηλεδιάσκεψη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Jumbo Council Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, με θέμα την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως θα προβλέπεται στο νέο Σύμφωνο.

Στις προτάσεις για το νέο Σύμφωνο, πάντως, όπως υπογράμμισε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση, δεν δημιουργείται ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης, υποχρεωτικός και με κριτήρια αναλογικότητας για κάθε χώρα, που θα απέτρεπε εξαρχής τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι υιοθετεί τη λογική να δοθούν μελλοντικά περισσότερα χρήματα στην Τουρκία, αλλά να εξασφαλιστούν λιγότερες ροές (more for less). Η ευρωπαϊκή συζήτηση κινείται περισσότερο προς μια κατεύθυνση «εθελοντικής ή επιλεκτικής αλληλεγγύης» για τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς υποχρεωτικότητα υποδοχής και κυρώσεις. Ως προς την Τουρκία, ο Νότης Μηταράκης τη χαρακτήρισε χθες «ασφαλή τρίτη χώρα για πολλές εθνικότητες», προσθέτοντας πάντως πως «πιθανώς δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για όλους».

Με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων, πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε μεσογειακών χωρών πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας) με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Οι πέντε χώρες, υποστήριξε ο Ν. Μηταράκης, έχουν «ταύτιση απόψεων στις βασικές αρχές των συζητήσεων για το νέο σύμφωνο και αναγνωρίζουν ως εξαιρετικής σημασίας την αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ζητώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, που είναι σήμερα το μόνο λειτουργικό εργαλείο».

Ο Ν. Μηταράκης ζήτησε να υπάρξουν «βασικές βελτιώσεις» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο, ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά εκκρεμή ερωτήματα από τα κράτη-μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νομική υπηρεσία της». Ο ίδιος υποστήριξε πως η διαδικασία ελέγχου στα σύνορα (screening) δεν δημιουργεί γκρίζες ζώνες και έκανε λόγο για παρερμηνεία ως προς το θέμα. Υποστήριξε πως η διαδικασία θέτει «ειδικούς περιορισμούς ως προς τα δικαιώματα των παράτυπα εισελθόντων στο ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του screening».

Ωστόσο ο υπουργός είχε δώσει άλλη εικόνα στη Βουλή στις 5 Μαρτίου στη συζήτηση της ειδικής διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, παρουσία του επιτρόπου Μ. Σχοινά, λέγοντας: «Παρακολουθούμε με επιφυλακτικότητα και τον νέο κανονισμό για τη διαλογή των παράνομα εισελθόντων προσώπων στα εξωτερικά σύνορα, που βρίσκεται στη διαπραγμάτευση, γιατί επιφορτίζει δυσανάλογα τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ατόμων σε εγκαταστάσεις που καταλήγουν, κατά πλάσμα δικαίου, να μη θεωρούνται εθνικό ή ευρωπαϊκό έδαφος».

Ο ρόλος της Frontex

Σχετικά με τον ρόλο της Frontex, για την οποία δημοσίευμα του EU Observer ανέφερε σχέδιο οπλισμού των συνοροφυλάκων μέχρι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση σε αυτό και ότι «υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός για τον ρόλο της Frontex και είναι πλέον το ένοπλο σώμα ασφαλείας το οποίο προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κατά συνέπεια, είναι δεδομένο και έχει δικαίωμα η Frontex να φέρει όπλα».

Καθυστερήσεις καταγράφονται στο θέμα των νέων κέντρων υποδοχής στα νησιά καθώς, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στο ΚΥΤ της Λέσβου, αυτό δεν θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και όπως είχε αναφέρει στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς. Ο υπουργός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα λειτουργήσει το ΚΥΤ στη Σάμο, ένα τρίμηνο μετά τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο, ωστόσο για Λέσβο και Χίο οι διαδικασίες καθυστερούν αφού «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε πως η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί εδώ και έναν μήνα το αίτημα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τη Frontex για τις επιστροφές 1.450 αιτούντων άσυλο στη γειτονική χώρα, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων συνοροφυλάκων στον Εβρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Στόχος του εθελοντικού προγράμματος είναι να αποσυμφορηθούν κυρίως τα ελληνικά νησιά. Εξάλλου, θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ε.Ε.
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αφετηρία η Ελλάδα μίας νέας οδού προσφύγων»
Αξιωματούχοι από τη Γερμανία και τη Frontex υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την αφετηρία νέων προσφυγικών ροών που καταλήγουν στα σύνορα της Γερμανίας. Ζήτημα χρόνου η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα,...
«Αφετηρία η Ελλάδα μίας νέας οδού προσφύγων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Τους αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
Οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής.
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας