• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 6.6°C / 9.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.8°C
  0 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.8°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξέρεις από βέσπα; Ναι, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου

 • A-
 • A+
Αύριο η συζήτηση στην Ολομέλεια. ● Οποιος έχει δίπλωμα Β επί 6 χρόνια και είναι τουλάχιστον 27 ετών, θα μπορεί να οδηγεί μηχανάκι έως 50 κ.εκ. χωρίς άλλες προϋποθέσεις και έως 125 κ.εκ. εάν παρακολουθήσει τρία μαθήματα αλλά χωρίς εξετάσεις. ● Ποιοι φορείς είναι αντίθετοι και ποιοι υπέρμαχοι.

Mπορεί έτσι απλά, όποιος έχει δίπλωμα για Ι.Χ. αυτοκίνητο, να οδηγεί και μηχανάκι χωρίς να περάσει πρόσθετες εξετάσεις; «Ναι» απαντά το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα, αλλά οι φορείς που μίλησαν στην Επιτροπή της Βουλής χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και ο υφυπουργός Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννης πήρε σαφώς το μέρος των εμπόρων μοτοσικλετών που ζητούν διακαώς να ανοίξει αυτή η αγορά.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια αύριο, ασχολείται κυρίως με τα ηλεκτρικά πατίνια και τα μέσα που θα επιτρέψουν στις πόλεις να εφαρμόσουν Σχέδια Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Δεν αγγίζει γενικότερα θέματα οδικής ασφάλειας, όπως αυτά που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση με τη μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις στα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα (από 50 σήμερα), καθώς αυτά θα έρθουν με άλλο νομοσχέδιο.

Ομως, το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά την ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) με εκείνα των δικύκλων (κατηγορίες ΑΜ και Α1) μπήκε με επιμονή και παραμένει, παρά τις ενστάσεις που ακούγονται.

Αυτό που προβλέπεται είναι ότι όποιος έχει δίπλωμα Β επί 6 χρόνια και είναι τουλάχιστον 27 ετών, θα μπορεί να οδηγεί μηχανάκι έως 50 κ.εκ. (ΑΜ) χωρίς άλλες προϋποθέσεις και έως 125 κ.εκ. εάν παρακολουθήσει τρία μαθήματα αλλά χωρίς εξετάσεις. Στην Επιτροπή της Βουλής που συζήτησε το θέμα τοποθετήθηκαν αρνητικά έναντι αυτής της ρύθμισης σειρά φορέων:

● Εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο αντιπρόεδρος Ν. Γρέντζελος τόνισε ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι μοτοσικλέτες κατέχουν την πρώτη θέση σε θανατηφόρα δυστυχήματα με ποσοστό 33,7%, ενώ σημειώθηκε και αύξηση 22,9% μεταξύ των ετών 2018 και 2019. Ζήτησε λοιπόν να υπάρχει μια υποτυπώδης εξέταση ή τουλάχιστον μεγαλύτερος αριθμός από τα 3 μαθήματα που απαιτούνται.

● Ο Διαμαντής Ηλιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, ανέφερε ότι λόγω κλίματος στην Ελλάδα κυκλοφορούν ήδη πάρα πολλές μοτοσικλέτες.

Τόνισε τις διαφορές σε σχέση με το αυτοκίνητο στην οδήγηση ενός δικύκλου και τις απαιτήσεις για έναν αναβάτη που είναι εκτεθειμένος στον καιρό και στους ελιγμούς με το σώμα. Λόγω των παραπάνω ζήτησε αυξημένα όρια ηλικίας στα 30 έτη και κατοχή άδειας οδήγησης επί 8 έτη μαζί με πρακτική εξέταση. Πρόσθεσε ότι στη Γερμανία ισχύει ισοδυναμία με 9 μαθήματα.

● Ο Γεώργιος Χριστοδούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Ελλάδας, ζήτησε από το υπουργείο να αποσύρει τη διάταξη αυτή και να προκαλέσει νέα διαβούλευση χωρίς «μικροπολιτικές και μικροεπιχειρηματικές σκοπιμότητες».

● Με αναλυτική πρόταση ήρθε στη συζήτηση ο Αρης Ζωγράφος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, προκειμένου οι νέοι όχι να αποκτούν νωρίτερα δίπλωμα αλλά να αποκτούν οδηγική συνείδηση. Αποκάλυψε επίσης ότι το 20-30% των ανθρώπων που έρχονται τώρα για μαθήματα σε δίκυκλο δεν ξέρουν καν ισορροπία, οπότε η αυτόματη ισοδυναμία δημιουργεί μεγάλο ζήτημα ασφάλειας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση τοποθετήθηκαν ο Σωτήρης Χατζίκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσικλετών (ΣΕΜ), και ο Αρης Γκοργκόλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Επισκευαστών Δικύκλων (ΠΑΣΕΕΔ). Ο κ. Χατζίκος δήλωσε πολύ χαρούμενος για το νομοσχέδιο, ζήτησε όμως η χρήση κράνους να γίνει υποχρεωτική στα ηλεκτρικά πατίνια.

Για την ισοδυναμία των διπλωμάτων τόνισε πως έχει εφαρμοστεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών και ότι η Ελλάδα βάζει τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις. «Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που να προβλέπει εξετάσεις», είπε ο κ. Χατζίκος, «καμία χώρα δεν ανακάλεσε το μέτρο», πρόσθεσε. Για τα ατυχήματα, είπε στα 2/3 αυτών η ευθύνη ανήκει στον οδηγό του εμπλεκόμενου αυτοκινήτου και στο 1/3 σε εκείνον του δικύκλου, ενώ έρευνες δείχνουν ότι όσοι οδηγούν και τα δύο μέσα προκαλούν λιγότερα ατυχήματα.

Ακόμη πιο πανηγυρικά, ο κ. Γκοργκόλης μίλησε για «διαχρονικό λαϊκό αίτημα», για την «ατομική ευθύνη» που δεν επιτρέπει σε κάποιον να οδηγήσει δίκυκλο αν δεν μπορεί. Ζήτησε για τα μοτοποδήλατα (ΑΜ) να μην ισχύουν καν ηλικιακές προϋποθέσεις και για τα έως 125 κ.εκ. να μειωθούν στα 24 έτη, χωρίς καν όριο στα χρόνια κατοχής διπλώματος εάν πρόκειται για δίκυκλο αυτόματο χωρίς ταχύτητες.

Για τη νέα κατηγορία των μοτοποδηλάτων με ανώτατη ταχύτητα τα 25 χλμ./ώρα που δεν απαιτεί δίπλωμα, ζήτησε και η χρήση κράνους να είναι συνιστώμενη και όχι υποχρεωτική όπως στα ποδήλατα.

Επιφυλάξεις για το θέμα της ισοδυναμίας εξέφρασαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χρ. Γκόκας, αλλά κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης επανέλαβε τα επιχειρήματα των εμπόρων δικύκλων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία του 2006 που εφαρμόζεται με τις υψηλότερες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
Μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ των ιδιοκτητών λεωφορείων ΚΤΕΛ καταλογίζει στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο η ΟΣΜΕ, σχετικά με το όριο ηλικίας των οδηγών.
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιάβλητο με... 250 ευρώ μηνιαίως
Μηνιαία αποζημίωση θα λαμβάνουν οι ιδιώτες που θέλει η κυβέρνηση να εντάξει ως εξεταστές για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, εφόσον δεν έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα.
Αδιάβλητο με... 250 ευρώ μηνιαίως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δίκαια διόδια» μόνο στο Ελευσίνα-Πάτρα, οι άλλοι ας περιμένουν
Σε εφαρμογή θα τεθεί από την Πρωτοχρονιά το πολυαναμενόμενο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης που θα λειτουργεί μόνο στην Ολυμπία Οδό.
«Δίκαια διόδια» μόνο στο Ελευσίνα-Πάτρα, οι άλλοι ας περιμένουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασωληνώθηκε εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών
Εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών, που είχε δηλώσει μαθητές του για να περάσουν την πρακτική δοκιμασία χθες και τις επόμενες ημέρες, ασθένησε από κορονοϊό και διασωληνώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Διασωληνώθηκε εκπαιδευτής σε Σχολή Οδηγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτάμηνη παράταση των αδειών οδήγησης
Την παράταση των αδειών οδήγησης για 7 μήνες από την ημερομηνία λήξης τους σύμφωνα με Κανονισμό της Ε.Ε., ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Επτάμηνη παράταση των αδειών οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης
Η κυβέρνηση επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τις εξετάσεις χορήγησης αδειών οδήγησης (για έξι έως και εννέα μήνες) και φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προβλέπει...
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας