• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 16.5°C
  5 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 24.8°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

 • A-
 • A+
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.

Ελάχιστες διορθώσεις, συγκριτικά με την αρχική του εκδοχή, αλλά και μια απαράδεκτη κατάργηση σημαντικών συλλογικών οργάνων των δήμων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και το υπουργείο οπισθοχώρησε στο ζήτημα των τοπικών κοινοτήτων, κατεβάζοντας σε 300 κατοίκους (από 500 αρχικά) το πληθυσμιακό όριο διάκρισής τους, την ίδια στιγμή με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 καταργούνται όλα τα διαμερισματικά συμβούλια στην Αττική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (νησιά του Αργοσαρωνικού, Δήμοι Ωρωπού, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας). Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων καταργούνται και τα επτά διαμερισματικά συμβούλια της Αθήνας, κρίσιμα συλλογικά όργανα για την έκφραση των αθηναϊκών γειτονιών.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε στελέχη της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη, που τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης. Διαφωνία για την κατάργηση των εν λόγω οργάνων εκφράστηκε και στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά τη διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων στους αττικούς δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Περαιτέρω διορθώσεις στο νομοσχέδιο (θα παραμείνει αναρτημένο στο opengov.gr μέχρι τις 18 Μαρτίου) ζητά η ΚΕΔΕ σχετικά με:

■ Τη μεγάλη (μεσοσταθμικά άνω του 20%) μείωση των εδρών των δημοτικών συμβούλων. Η ΚΕΔΕ ζητά να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός αιρετών και, αν το υπουργείο επιμείνει, η μείωση να είναι μικρή (περίπου 10%) και να αφορά μόνο τους μεγάλους δήμους και σε καμία περίπτωση τους μικρούς.

■ Τη μείωση των παραβόλων υποψηφίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει παράβολα ύψους 200 ευρώ για έναν υποψήφιο δήμαρχο, 80 ευρώ για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και 50 ευρώ για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Η ΚΕΔΕ ζητά τα παράβολα να μειωθούν σε 100 ευρώ, 50 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα υψηλά παράβολα του νομοσχεδίου, θα αποτελέσουν έναν «απαγορευτικό» παράγοντα για την κάθοδο λαϊκών παρατάξεων στις εκλογές.

Πάντως, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν ανοιχτοί στην «Εφ.Συν.» και για περαιτέρω διορθώσεις στο νομοσχέδιο, στη βάση της συζήτησης που θα αναπτυχθεί στη Βουλή μεταξύ πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών φορέων. Οι μέχρι στιγμής διορθωτικές αλλαγές αφορούν:

■ Τη διατήρηση του προέδρου σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων (αρχικά καταγραφόταν ως «εκπρόσωπος»).

■ Τη διατήρηση της ποσόστωσης ανά φύλο στο 40% (αντί 33%).

■ Τη μετακύλιση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις 31/8/2023 (αντί 30/6/2023).

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο διαμορφώνει ισχυρές (έως και ανεξέλεγκτες) δημοτικές και περιφερειακές αρχές μειοψηφίας και αποδυναμωμένες αντιπολιτεύσεις:

■ Δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα εκλέγεται με 43% από την πρώτη Κυριακή, καταλαμβάνοντας το 60% των εδρών.

■ Μπαίνει διπλός «κόφτης» για αντιπολιτευόμενες παρατάξεις: α) το κατώτατο εκλογικό όριο εισόδου 3% θα αφήσει εκτός αυτοδιοικητικών οργάνων παρατάξεις με συναπτές θητείες, β) η μείωση των εδρών στα αυτοδιοικητικά συμβούλια θα αυξήσει περαιτέρω το εκλογικό μέτρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης,...
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
«Θέλετε να πάμε στην απλή αναλογική με έναν μόνο γύρο; Να το δουλέψουμε. Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει δεύτερο γύρο, καταθέστε...
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απλή αναλογική στο απόσπασμα
Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση όλες οι τάσεις της ΚΕΔΕ –πλην ΣΥΡΙΖΑ– τάχθηκαν κατά του εκλογικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ζητούν διαβούλευση δύο μηνών για το υπό κατάθεση...
Η απλή αναλογική στο απόσπασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη
Σε μαζικό αγώνα με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων, καλούν δημοτικές παρατάξεις από όλη την...
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας