Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 22.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ψιχάλες
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  0 BF
  67%
Ρουσφέτια, πρόστιμα και ζωή... πατίνι
EUROKINISSI /ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρουσφέτια, πρόστιμα και ζωή... πατίνι

 • A-
 • A+
Διογκωμένο με 65 άρθρα κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα, που ευνοεί τις εταιρείες εισαγωγής μοτοσικλετών μικρού κυβισμού με την ισοδυναμία διπλωμάτων και τους περιορισμούς στα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρόστιμα επί παντός επιστητού και... κινούμενου αλλά και «ρουσφέτι» στις εταιρείες εισαγωγής μοτοσικλετών μικρού κυβισμού, που έβλεπαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται από την εισβολή των ηλεκτρικών πατινιών, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο είχε παρουσιαστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον περασμένο Οκτώβριο, τέθηκε σε διαβούλευση αργότερα και φτάνει τώρα προς συζήτηση διογκωμένο και με συνολικά 65 άρθρα. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ: Οποιος έχει δίπλωμα για να οδηγεί αυτοκίνητο θα μπορεί να οδηγεί και μοτοσικλέτα με κυβισμό έως 125 κυβικά εκατοστά. Το μέτρο υιοθετήθηκε παρά την κριτική που έχει ασκηθεί καθώς οι απαιτήσεις οδήγησης ενός δικύκλου είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες της κατηγορίας Β.

Τίθενται όμως προϋποθέσεις, ο οδηγός να είναι τουλάχιστον 27 ετών, να κατέχει δίπλωμα αυτοκινήτου για τουλάχιστον 6 έτη και να παρακολουθήσει τρία πρακτικά μαθήματα χωρίς όμως να περάσει σχετικές εξετάσεις. Δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα.

ΠΑΤΙΝΙΑ: Στα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (ΕΠΗΟ, πατίνια, τροχοπέδιλα, τροχοσανίδες, αυτοεξισορροπούμενα κ.λπ.) μπαίνουν κανόνες ανάλογα με την ταχύτητα που αναπτύσσουν. Οσα αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 6 χλμ./ώρα κυκλοφορούν όπου και οι πεζοί και όσα μεταξύ 6 και 25 χλμ./ώρα όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα. Απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε οδούς όπου επιτρέπονται ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Σειρά προστίμων προβλέπονται για διάφορους λόγους: 200 ευρώ για όποιον θέτει σε κυκλοφορία όχημα που δεν περιγράφεται στον νόμο, 40-200 ευρώ για όποιον οδηγεί ΕΠΗΟ και παραβιάζει τα όρια ταχύτητας, 20 έως 75 ευρώ για όποιον σταθμεύει ΕΠΗΟ σε μέρη όπου δεν προβλέπεται, 300 ευρώ για τις εταιρείες ενοικίασης ΕΠΗΟ που τα αποθέτουν κάπου μαζικά.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ: Μεγάλη γκάμα προστίμων μεταξύ 80 και 150 ευρώ προβλέπονται για όσους οδηγούν ποδήλατα, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες και τρίτροχα οχήματα χωρίς να τηρούν τους ειδικούς κανόνες (κράνος, ρούχα με ανακλαστικά, όριο ταχύτητας κ.λπ.).

ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΙ: Παιδιά άνω των 12 ετών που οδηγούν ποδήλατο ή ΕΠΗΟ πρέπει να έχουν μαζί τους «έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου», διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο 20 ευρώ.

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΑ ποδήλατα: Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται για τα ποδήλατα με υποβοήθηση από ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία επίσης εμφανίζονται όλο και συχνότερα στους δρόμους. Τα οχήματα αυτά πρέπει να είναι εγκεκριμένου τύπου, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ σε αυτόν που τα πουλά λέγοντας ότι είναι νόμιμα και 10.000 ευρώ εάν «έχουν υποστεί μετατροπές που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ: Προβλέπεται ότι η παρακράτηση κυριότητας που ισχύει για όσα οχήματα αγοράστηκαν με γραμμάτια ή τραπεζικό δανεισμό θα αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επταετίας από την αγορά. Το θέμα αφορά όντως χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που μπορεί να έχουν ξεπληρώσει εδώ και χρόνια τα χρέη τους αλλά πιθανότατα οι επιχειρήσεις από τις οποίες τα απέκτησαν έχουν κλείσει.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταρτίζεται και τηρείται Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ) για την εποπτεία της τήρησης των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμησή τους στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων στοιχεία όπως: ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, ο κατασκευαστικός του οίκος, το μοντέλο, ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοσή του, ο κυβισμός του κινητήρα του, το μέγιστο μικτό βάρος του ή οι θέσεις καθημένων του, η εκ κατασκευής αντιρρυπαντική του τεχνολογία, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του στο εξωτερικό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καταπατητές του Σαρωνικού έχουν θράσος
Με ύβρεις και προπηλακισμούς υποδέχθηκαν oι καταπατητές σε ακτές του Σαρωνικού δημοτικούς συμβούλους που πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία Πεύκο στο Λαγονήσι.
Οι καταπατητές του Σαρωνικού έχουν θράσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα
Κενά και σημαντικές ελλείψεις στις κυβερνητικές αποφάσεις για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα Δευτέρα, μετά το εξάμηνο λουκέτο, εντοπίζουν οι εκπαιδευτές.
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη λειτουργίας των σχολών οδήγησης από σήμερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η καντίνα που... έφαγε μια ολόκληρη παραλία
Το διαχρονικό καθεστώς της ασυδοσίας και της εκμετάλλευσης χωρίς όρια που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής γνωρίζει μια από τις πιο χαρακτηριστικές του εκφάνσεις στην παραλία...
Η καντίνα που... έφαγε μια ολόκληρη παραλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας