• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  100%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  6 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  7 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σκόνη
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 16.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 20.8°C
  5 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  82%

Διαδικτυακή εκδήλωση: Ανήλικοι, βία και κακοποίηση 

 • A-
 • A+

Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Ανήλικοι, βία και κακοποίηση» διοργανώνει το Culture through Politics με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό «MeToo» στις 3/3/2020. Στην εκδήλωση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρης Αγγελίδης, συμμετέχουν οι παρακάτω:

 • Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα
 • Όλγα Θεμελή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας παν/μίου Κρήτης
 • Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής Σημείου για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς
 • Γιώργος Νικολαίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
 • Ευτύχης Φυτράκης, νομικός, τ. Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής υπουργείου Δικαιοσύνης

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και σωματικής κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων, που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας, προκαλούν εντύπωση και αποτροπιασμό αλλά, δυστυχώς, εύκολα ξεχνιούνται. Τα στόματα ανοίγουν δύσκολα, καθώς συχνά τα θύματα βρίσκονται σε θέση απολογούμενου, μπροστά σε αδιάκριτες ερωτήσεις, στη σκιά της δυσπιστίας, και χρειάζεται να απολογούνται γι’ αυτό που τους συνέβη σαν να έφταιγαν οι ίδιοι. Αλλά αυτό τον καιρό, μετά από καταγγελίες που άνοιξαν το δρόμο στη δημοσιότητα, ξεκίνησε πρόσφατα η φάση του ελληνικού “MeToo” και τα θύματα μίλησαν για περιστατικά βιασμού στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο»

Και προσθέτουν πως «τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη και σύνθετη εικόνα. Το bulling στο σχολείο ή τη γειτονιά, αλλά και γενικότερα η κρίση στο οικογενειακό περιβάλλον, η έκθεση ανηλίκων σε επισφαλείς συνθήκες, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, τα παιδιά σε ιδρύματα και καταστήματα κράτησης, είναι μερικές μόνο από τις πιο χαρακτηριστικές συνθήκες που πρέπει να μας αφυπνίζουν. Κάθε περίπτωση έχει ασφαλώς διαφορετική βαρύτητα αλλά ένα περιβάλλον που επιτρέπει τις παραβιάσεις, δημιουργεί ένα κλίμα ανοχής, ευνοώντας την επιδείνωση των συμπεριφορών, καθώς και τα βαρύτερα ποινικά αδικήματα.

»Προκειμένου να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πεδίο που καλύπτεται συνήθως από πολλά μυστικά και ένοχη σιωπή, θα συζητήσουμε τους όρους και τις συνθήκες, οι οποίες διευκολύνουν τις κοινωνικά κατακριτέες και τις ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ηθική και ψυχολογική τους διάσταση βαραίνει ιδιαίτερα πάνω σε παιδιά και νεαρά άτομα μετεφηβικής ηλικίας, καθορίζοντας το μέλλον και την πορεία τους στη ζωή, το ζήτημα αυτό αποκτάει μεγάλη κοινωνική σημασία.
Τα ερωτήματα που τίθενται, συνεπώς, αφορούν τα διαφορετικά περιβάλλοντα μέσα στα οποία η βία και η κακοποίηση προκύπτει, από τα οριακά και επικίνδυνα έως και τα περιβάλλοντα υπεράνω υποψίας. Θα ρίξουμε φως στην ψυχολογική, ηθική και πολιτισμική διάσταση των φαινομένων αυτών, καθώς και σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν: τη θεσμική διάσταση, την πρόληψη, τα δικαιώματα των θυμάτων, την εφαρμογή των κανόνων απονομής δικαιοσύνης, τη δημοσιότητα. Ας σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν φορές κατά τις οποίες οι ρόλοι θύτη-θύματος εναλλάσσονται, αλλά και εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς των ίδιων των ανηλίκων που τους οδηγούν σε σύγκρουση με τον ποινικό νόμο.

»Όλα αυτά είναι σημαντικά, προκειμένου να διαμορφώσουμε άποψη για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ως κοινωνία, την επίγνωση που οφείλουμε να διαθέτουμε αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του κράτους, για την αντιμετώπιση όχι μόνο μεμονωμένων περιστατικών αλλά, κυρίως, των βαθύτερων αλλαγών για την αποτροπή τους» καταλήγουν οι διοργανωτές.

► Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε σε αυτό το link και κάνετε αποδεκτή τη φόρμα συμμετοχής 
Θα λάβετε με email πρόσκληση για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μισή ώρα νωρίτερα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί επίσης και μέσω Facebook Live στη σελίδα Culture through Politics

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να δώσουμε φωνή στα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας
Την ανάγκη σύστασης ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τονίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού», που εξηγεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών-θυμάτων δεν αναφέρουν...
Να δώσουμε φωνή στα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
Μόλις πριν από λίγες μέρες η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με μια φρικιαστική περίπτωση κακοποίησης ανηλίκου. Ενα 14χρονο κορίτσι στην Κρήτη κακοποιήθηκε σωματικά με γροθιές και κλοτσιές σε όλο του το σώμα...
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτέλους και στην Ελλάδα το «σπίτι του παιδιού»
Το οριστικό τέλος σε ένα νομικό καθεστώς το οποίο υπέβαλλε τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης σε εξαιρετικά επώδυνες διαδικασίες -όπως το να αναγκάζονται να περιγράψουν τα τραυματικά βιώματά τους ώς...
Επιτέλους και στην Ελλάδα το «σπίτι του παιδιού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»: Αέναη αναζήτηση σε τάχα ευήμερη κοινωνία…
Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών-Νοητικά Υστερούντων: Παρουσίαση έκδοσης-αντίστασης στην πανδημία ,τονισμός του Γολγοθά συμπολιτών με νοητική υστέρηση.
«ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»: Αέναη αναζήτηση σε τάχα ευήμερη κοινωνία…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση-αντίσταση στην κατήφεια από την «ΠΕΓΚΑΠ»!
Τετάρτη (11.30π.μ.) στην Άνοιξη, δημιουργίες που ξεπερνούν τα εμπόδια. «Δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Προάσπιση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας» με τη συμμετοχή παιδιών που πάσχουν από νοητική υστέρηση.
Εκδήλωση-αντίσταση στην κατήφεια από την «ΠΕΓΚΑΠ»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας