• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.6°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 24.0°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.5°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρύθμιση οφειλών σε δήμους με... άγνωστα κριτήρια

 • A-
 • A+
Η έναρξη υποβολής ψηφιακών αιτήσεων προβλέπεται για την 1η Μάρτη, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση. ● Εκκρεμεί η υπογραφή της ΚΥΑ, εξαιτίας της διαφωνίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν.

Πρεμιέρα με... αδιευκρίνιστους δικαιούχους αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους. Αν και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη προβλέπει για την 1η Μαρτίου την έναρξη της υποβολής ψηφιακών αιτήσεων από πλευράς δικαιούχων, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιοι θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ).

Ο νόμος προβλέπει μεν δικαίωμα υπαγωγής σε «φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού», αλλά παραπέμπει σε νεότερη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών τον καθορισμό τόσο των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δικαιούχων νομικών προσώπων όσο και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε τον περασμένο Ιανουάριο προσχέδιο της ΚΥΑ, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη συνυπογράψει.

Αφορμή για μια νέα ενδοκυβερνητική... διελκυστίνδα γύρω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Εφ.Συν.», τα κριτήρια των φυσικών προσώπων, τα οποία προσεγγίζονται με διαφορετικές οπτικές από τα συναρμόδια υπουργεία. Το μεν υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ ελαστικών κριτηρίων, το δε υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται την προσθήκη κριτηρίων που, ως εκ του αποτελέσματος, θα περιορίζουν την περίμετρο των δικαιούχων. Η περίπτωση των επαγγελματικών ΚΑΔ κρίνεται μια εύκολη υπόθεση· θα συμπεριληφθούν όσοι κλάδοι επλήγησαν από τα μέτρα αποτροπής του κορονοϊού.

Η σχετική ΚΥΑ εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων. Εφόσον εκδοθεί, θα δοθεί ανάλογη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Αίτημα για παράταση των προθεσμιών αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, όπως ανέφεραν στελέχη του στην «Εφ.Συν.», ώστε αφενός να υπάρξει επαρκής χρόνος για τις υπηρεσίες του να ολοκληρώσουν εκκρεμότητες βεβαίωσης οφειλών, αφετέρου να έχουν περιθώρια ένταξης στη ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες και οφειλές που θα βεβαιωθούν και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» ότι δέχονται τις τελευταίες ημέρες κατά δεκάδες τα τηλεφωνήματα από δήμους της χώρας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη ρύθμιση. Αντίστοιχες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν ευνόησαν τόσο τους οφειλέτες όσο και τη ρευστότητα των δημοτικών ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές των δήμων της χώρας υπολογίζονται σε 3,16 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το 1/3 του συνόλου των βεβαιωμένων οφειλών.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη ρύθμιση ανακοινώθηκε με «γενναίο» περιεχόμενο από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Αρχικά προέβλεπε εξόφληση σε έως 120 δόσεις και έδινε δικαίωμα υπαγωγής σε όλες τις οφειλές που βεβαιώθηκαν ή επρόκειτο να βεβαιωθούν μέχρι 28/2/2021. Ομως, έπειτα από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, συρρικνώθηκαν δραστικά οι δυνητικοί δικαιούχοι. Δυνατότητα ρύθμισης -σε έως 100 δόσεις- έχουν πλέον όσες οφειλές βεβαιώθηκαν μεταξύ 15/2/2020 και 28/2/2021. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ έχει οδηγήσει υπηρεσιακά στελέχη του Δημοσίου στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Οικονομικών «δεν θέλει να ευοδωθεί η διαδικασία»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία ισχύει η προθεσμία για μια «χρυσή» ευκαιρία διαγραφής προσαυξήσεων και τόκων από βεβαιωμένα χρέη προς τους δήμους, από πηγές πάσης φύσεως έχουν οι οφειλέτες.
Λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενόψει κατάρρευσης ο Δήμος Χαϊδαρίου
Η οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του, με τον δήμο να βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης στάσης πληρωμών.
Ενόψει κατάρρευσης ο Δήμος Χαϊδαρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους
Παράταση δύο μηνών, ώς το τέλος του έτους, παίρνει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε έως και 100 δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων ● Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα.
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στους δήμους
Γενναίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους επαναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών ● Προσφέρεται σε οφειλέτες η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους, αλλά και πλήρους...
Νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρωστάνε στον δήμο ακόμα και τα δέντρα
Βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δ.Αθηναίων έχουν 1.150.000 πολίτες, όταν οι εγγεγραμμένοι σ’ αυτόν είναι 664.000. Οι υπηρεσίες του καταθέτουν 3+1 προτάσεις για τους πλειστηριασμούς, καθώς οι υφιστάμενες διατάξεις...
Χρωστάνε στον δήμο ακόμα και τα δέντρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας