• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.7°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.5°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 13.9°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.3°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 12.6°C / 20.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.8°C / 22.1°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 21.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.7°C / 18.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Διαύγεια»... καίει την Πολιτική Προστασία

 • A-
 • A+
Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του σχεδίου «Βορέας» και η Πολιτική Προστασία δεν έχει προβλέψει διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης ● Αδριανός Γκουρμπάτσης: «Η Ν.Δ. ίδρυσε Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων αλλά στη «Μήδεια» εφάρμοσε το σχέδιο για το... Μάτι»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το χάος που επικρατεί στην Πολιτική Προστασία, με συνέπεια να υπάρχουν δραματικές, εάν όχι τραγικές, επιπτώσεις στις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, αναδεικνύεται μέσω της «Διαύγειας», όπου πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής παρέπεμψαν την «Εφ.Συν.» να ερευνήσει. Συμπερασματικά, οι περισσότεροι δήμοι, παρά τη σχετική εγκύκλιο, δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του σχεδίου «Βορέας».

Η αναζήτηση, λοιπόν, στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» για να εντοπίσουμε τους Δήμους που ανήρτησαν τις σχετικές αποφάσεις απέφερε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, όπου θρηνήσαμε δύο νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», προέκυψε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 26 Ιανουαρίου, στον διπλανό Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων εγκρίθηκε μόλις προχθές Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ενώ ο Δήμος Διονύσου στην Αττική, όπου σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα και φορείς και υπηρεσίες ερίζουν για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, διαπιστώθηκε πως ακόμη δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο.

Ολα τα ανωτέρω συμβαίνουν, όπως μας ανέφεραν τα πρώην στελέχη, επειδή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) δεν έχει προβλέψει διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να μην έχουν έτοιμο το σχέδιο επέμβασης στις περιπτώσεις χιονοπτώσεων. Η ΓΓΠΠ έστειλε στις 18 Δεκεμβρίου το προσχέδιο και στην εγκύκλιο που εξέδωσε έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία στις περιφέρειες και στους δήμους για τη σύνταξη του σχεδίου τη 15η Ιανουαρίου. Ομως στους δήμους οι οποίοι κατέθεσαν το σχέδιό τους κατόπιν εορτής δεν επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, με συνέπεια η ασυνέπεια να θεωρείται επιτρεπτή.

Εκτός όμως από τις διοικητικές επιπτώσεις, οι δήμοι εμφανίζονται να αδιαφορούν και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να αναζητηθούν στο μέλλον, διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» για τις παραλείψεις τους. Οι δήμοι, όπως προβλέπει το σχέδιο, είναι αρμόδιοι για να ανοίξει ο δρόμος σε περίπτωση που ένα ασθενοφόρο ή συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ θέλει να κινηθεί στα όριά τους και γι’ αυτό τούς δίνεται η δυνατότητα είτε να έχουν τα κατάλληλα οχήματα και μηχανήματα είτε να προβούν απευθείας στη μίσθωση ιδιωτικών. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο προηγούμενα, όπως αναφέρουν τα στελέχη, οφείλουν να ενημερώσουν την Πολιτική Προστασία, που θεωρητικά συντονίζει τους επιχειρησιακούς φορείς και πρέπει να έχει έτοιμο μηχανισμό επέμβασης, χωρίς να καταφεύγει στη συνήθη, όπως αποδεικνύεται, λύση του Στρατού.

Χαρακτηριστική για την όλη κατάσταση είναι η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν νομικού και ειδικού πραγματογνώμονα Αδριανού Γκουρμπάτση: «Προεκλογικά η Ν.Δ. είχε σε πρώτη προτεραιότητα την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Με τον νόμο 4662/2020, που ισχύει από 7 Φεβρουαρίου του 2020, ιδρύθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, που εδώ και έναν χρόνο είναι σε απραξία γιατί δεν εκδόθηκαν οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις. Ως εκ τούτου, σήμερα έχει αναβιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε στην τραγωδία στο Μάτι και είχε δαιμονοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι ευθύνεται. Γι’ αυτό το χάος που επικρατεί σήμερα, υπάρχουν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της Π.Π., γιατί δεν εφαρμόστηκε η σχετική εγκύκλιός της με τον κωδικό ”Βορέας” από τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδες κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Διόνυσο, Αχαρνές και Ωρωπό, καθώς αναζητούν πόρους και τρόπους για την απομάκρυνση των καμένων και...
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτη σύσκεψη για τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Αττική
Σύσκεψη με αντικείμενο τις εργασίες πρόληψης από πλευράς των δήμων της Αττικής για τις πυρκαγιές πραγματοποιείται το μεσημέρι του Σαββάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Αφορά τις 18...
Έκτακτη σύσκεψη για τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικα από δήμους προς τον ΔΕΔΔΗΕ
Μετά το πινγκ πονγκ των αρμοδιοτήτων που ενόχλησε την ανεμελιά του πρωθυπουργού, σειρά τώρα παίρνουν τα νομικά μέτρα από τους φορείς.
Εξώδικα από δήμους προς τον ΔΕΔΔΗΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανέτοιμος για τον χιονιά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας»
Αποδόμηση των πανηγυρικών ανακοινώσεων για την υποτιθέμενη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας λόγω χιονοπτώσεων αποτελεί πρόσφατο άρθρο του αντιστράτηγου ε.α., πρώην...
«Ανέτοιμος για τον χιονιά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Η περιφέρεια και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Δήμο Ηρακλείου που υπέστη μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές τόσο στο φυσικό...
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας