• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.1°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 29.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Διαύγεια»... καίει την Πολιτική Προστασία

 • A-
 • A+
Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του σχεδίου «Βορέας» και η Πολιτική Προστασία δεν έχει προβλέψει διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης ● Αδριανός Γκουρμπάτσης: «Η Ν.Δ. ίδρυσε Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων αλλά στη «Μήδεια» εφάρμοσε το σχέδιο για το... Μάτι»

Το χάος που επικρατεί στην Πολιτική Προστασία, με συνέπεια να υπάρχουν δραματικές, εάν όχι τραγικές, επιπτώσεις στις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, αναδεικνύεται μέσω της «Διαύγειας», όπου πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής παρέπεμψαν την «Εφ.Συν.» να ερευνήσει. Συμπερασματικά, οι περισσότεροι δήμοι, παρά τη σχετική εγκύκλιο, δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του σχεδίου «Βορέας».

Η αναζήτηση, λοιπόν, στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» για να εντοπίσουμε τους Δήμους που ανήρτησαν τις σχετικές αποφάσεις απέφερε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, όπου θρηνήσαμε δύο νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», προέκυψε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 26 Ιανουαρίου, στον διπλανό Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων εγκρίθηκε μόλις προχθές Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ενώ ο Δήμος Διονύσου στην Αττική, όπου σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα και φορείς και υπηρεσίες ερίζουν για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, διαπιστώθηκε πως ακόμη δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο.

Ολα τα ανωτέρω συμβαίνουν, όπως μας ανέφεραν τα πρώην στελέχη, επειδή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) δεν έχει προβλέψει διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να μην έχουν έτοιμο το σχέδιο επέμβασης στις περιπτώσεις χιονοπτώσεων. Η ΓΓΠΠ έστειλε στις 18 Δεκεμβρίου το προσχέδιο και στην εγκύκλιο που εξέδωσε έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία στις περιφέρειες και στους δήμους για τη σύνταξη του σχεδίου τη 15η Ιανουαρίου. Ομως στους δήμους οι οποίοι κατέθεσαν το σχέδιό τους κατόπιν εορτής δεν επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, με συνέπεια η ασυνέπεια να θεωρείται επιτρεπτή.

Εκτός όμως από τις διοικητικές επιπτώσεις, οι δήμοι εμφανίζονται να αδιαφορούν και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να αναζητηθούν στο μέλλον, διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» για τις παραλείψεις τους. Οι δήμοι, όπως προβλέπει το σχέδιο, είναι αρμόδιοι για να ανοίξει ο δρόμος σε περίπτωση που ένα ασθενοφόρο ή συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ θέλει να κινηθεί στα όριά τους και γι’ αυτό τούς δίνεται η δυνατότητα είτε να έχουν τα κατάλληλα οχήματα και μηχανήματα είτε να προβούν απευθείας στη μίσθωση ιδιωτικών. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο προηγούμενα, όπως αναφέρουν τα στελέχη, οφείλουν να ενημερώσουν την Πολιτική Προστασία, που θεωρητικά συντονίζει τους επιχειρησιακούς φορείς και πρέπει να έχει έτοιμο μηχανισμό επέμβασης, χωρίς να καταφεύγει στη συνήθη, όπως αποδεικνύεται, λύση του Στρατού.

Χαρακτηριστική για την όλη κατάσταση είναι η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν νομικού και ειδικού πραγματογνώμονα Αδριανού Γκουρμπάτση: «Προεκλογικά η Ν.Δ. είχε σε πρώτη προτεραιότητα την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Με τον νόμο 4662/2020, που ισχύει από 7 Φεβρουαρίου του 2020, ιδρύθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, που εδώ και έναν χρόνο είναι σε απραξία γιατί δεν εκδόθηκαν οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις. Ως εκ τούτου, σήμερα έχει αναβιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε στην τραγωδία στο Μάτι και είχε δαιμονοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι ευθύνεται. Γι’ αυτό το χάος που επικρατεί σήμερα, υπάρχουν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της Π.Π., γιατί δεν εφαρμόστηκε η σχετική εγκύκλιός της με τον κωδικό ”Βορέας” από τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόρες χιονιού τις επόμενες ώρες στην Αττική - Σαρώνει τη χώρα ο «Φίλιππος»
Μετά την επικαιροποίηση των μετεωρολογικών προβλέψεων, παραμένει ενεργή η ισχυρή σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό κάθε μη απαραίτητης μετακίνησης.
Μπόρες χιονιού τις επόμενες ώρες στην Αττική - Σαρώνει τη χώρα ο «Φίλιππος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό
«Καήκαν» στην κακοκαιρία της «Ελπίδας» και χθες οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, αντιδρώντας για άλλη μία φορά σπασμωδικά, έκλεισαν την Αθηνών-Λαμίας για τα φορτηγά.
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις σε δημότες για καταστροφές σε οχήματα
Προϋπόθεση για τις αποζημιώσεις είναι τα χτυπημένα οχήματα να βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας σταθμευμένα σε κοινόχρηστο χώρο ή σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου.
Αποζημιώσεις σε δημότες για καταστροφές σε οχήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάσταση απόψεων για τον αποχιονισμό
Πολλοί δήμαρχοι της Αττικής θεωρούν ασύμφορη την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού ● Διαφωνίες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τις συνέπειες του χιονιά.
Διάσταση απόψεων για τον αποχιονισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική Προστασία... γραμμένη στο χιόνι
Κλειστοί δρόμοι ή κίνηση σημειωτόν, διακοπές ρεύματος, κλείσιμο σχολείων και εμβολιαστικών κέντρων και πολλές αρρυθμίες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Πολιτική Προστασία... γραμμένη στο χιόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πνίγηκαν Αθήνα, Κέρκυρα και έκλεισαν Δημόσιο και Κηφισό
Παρά τη σωρεία προβλημάτων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που φαίνεται πως εγκλιματίστηκε γρήγορα στα επικοινωνιακά ήθη της κυβέρνησης, παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα.
Πνίγηκαν Αθήνα, Κέρκυρα και έκλεισαν Δημόσιο και Κηφισό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας