• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χιονο...μπαλάκι ευθυνών για τις επιπτώσεις της «Μήδειας»

 • A-
 • A+
Σημαντικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου απροσπέλαστες για τα οχήματα ● Ταλαιπωρία από τις διακοπές δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς ● Δήμοι και συνοικίες τους έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό (ή και τα δύο) για ώρες ή και για δεύτερη ημέρα ● Ελλείψεις σε αλάτι και μηχανήματα.

Φταίει ο κακός μας ο καιρός και τα... ψηλά μας δένδρα; Η αίσθηση ότι ο μηχανισμός κάθε κρατικής βαθμίδας ήταν απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας κακοκαιρίας, της οποίας μάλιστα ήταν εξαρχής γνωστό το μέγεθος, σχηματίστηκε σε μεγάλη μερίδα πολιτών της Αττικής. Σημαντικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου ήταν λόγω χιονιού απροσπέλαστες για οχήματα. Λεωφορεία βγήκαν στους δρόμους για να επιστρέψουν μετά στα αμαξοστάσια. Δήμοι και συνοικίες τους έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό (ή και τα δύο) για ώρες ή και για δεύτερη ημέρα, όπως ο Διόνυσος και η Ανοιξη.

EUROKINISSI

Κάθε κακοκαιρία, πέρα από προβλήματα, γεννά και το γνωστό «μπαλάκι των ευθυνών». Εν προκειμένω, ποιοι αμέλησαν να λάβουν προληπτικά μέτρα; Αυτοδιοικητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η «Εφ.Συν.» διαβεβαίωσαν ότι είχαν εγκαίρως θέσει τις υπηρεσίες τους σε επιφυλακή και όπου χρειάστηκε κατά τη χθεσινή ημέρα επενέβησαν -με όποια οχήματα και μηχανήματα είχαν- στον κατάλληλο χρόνο.

Οσα προβλήματα εμφανίστηκαν σε οδικούς άξονες ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης. Προβλήματα στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίστηκαν σε οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου που είχαν αρμοδιότητα οι δήμοι, οι οποίοι «σε ποσοστό περίπου 90% είτε είχαν μικρές ποσότητες ή δεν είχαν αλάτι», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια προμήθευσε αττικούς δήμους με πάνω από 5.000 τόνους αλατιού, κατόπιν αιτημάτων που έφταναν έως χθες το μεσημέρι.

Αν δεν είχαν επάρκεια αλατιού, πολλοί δήμοι έσπευσαν να λάβουν πρόσθετες ποσότητες και από τους προμηθευτές τους χθες, μεριμνώντας για την κυκλοφορία στους σημαντικότερους άξονες των πόλεών τους, πρώτα και κύρια σε περιοχές με νοσοκομεία. Δύσκολο όμως να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε οχήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αγ.Αναργύρων-Καματερού άνοιξε τους δρόμους με μηχανήματα έργου. «Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν επενδύσει στα εκχιονιστικά, καθώς χιονίζει σπάνια, αλλά και οι διαδικασίες για την προμήθεια βασικών οχημάτων είναι χρονοβόρες», αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, Στ. Τσίρμπας.

Οι δήμοι έχουν πληγεί ποικιλοτρόπως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και για να ανταποκριθούν στην ανάγκη για ανοιχτούς δρόμους και στην ανάγκη αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης «χρειαζόμαστε επίσης ισχυρούς δήμους με στελέχωση, με σύγχρονα εργαλεία, ειδικό προσωπικό αλλά και πόρους. Δήμους που θα έχουν τη λειτουργία της πρόληψης ενσωματωμένη στην καθημερινή τους λειτουργία για να μην τρέχουμε εκ των υστέρων για κοπή δέντρων», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος και Κ. Ζαχαριάδης

Τα περισσότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν από πτώσεις δένδρων πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Μπορούσαν να ληφθούν από πλευράς αυτοδιοίκησης προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν πτώσεις δένδρων; «Οχι, τέτοια μέτρα πρόληψης δεν μπορούν να υπάρξουν», απαντούν αυτοδιοικητικά στελέχη. Στο Χαλάνδρι χθες υπήρξαν πτώσεις δένδρων ή κλαδιών λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης σε 40 σημεία.

Η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε κοπές δένδρων που διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν υγιή, αλλά και στις απαραίτητες κλαδεύσεις στον κατάλληλο χρόνο, όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κ. Ευθυμίου. «Τα δένδρα που έπεσαν είναι κυρίως πεύκα. Αειθαλή δένδρα που διατηρούν το φύλλωμά τους. Συγκεντρώνουν χιόνι και πέφτουν από το βάρος. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ούτε μπορούμε να κόψουμε υγιή δένδρα», εξηγεί. Ενημερώνει μάλιστα ότι σε τέσσερα σημεία του Χαλανδρίου, το δίκτυο ηλεκτροδότησης έπεσε χωρίς να προηγηθεί πτώση δένδρου. Στην πλατεία Δούρου έπεσε κολόνα της ΔΕΗ και κόπηκε στα δυο, μας περιγράφει.

Οταν ένα δένδρο πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ, ο μόνος που μπορεί να παρέμβει είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, υπογραμμίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη. Ανταποκρίθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ άμεσα στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος; Μάλλον όχι, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια καταγγελία του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, σύμφωνα με τον οποίο κατά την επίσκεψή του στον Διόνυσο διαπίστωσε (παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα) ότι «φορτηγό του ΔΕΔΔΗΕ με ερπυστριοφόρο όχημα επάνω βρισκόταν σε πλατεία στον Αγιο Στέφανο χωρίς να αναλαμβάνει δράση».

Αποκλεισμένοι στην Αττική

Πρωτόγνωρες καταστάσεις πλήρους αποκλεισμού ζούσαν χτες στην Ανοιξη, στα βόρεια προάστια. Συγκεκριμένα, οικογένεια στην οδό Ανθέων ενημέρωσε μέσω τρίτων την «Εφ.Συν.» χτες αργά το απόγευμα ότι ήταν αποκλεισμένη στο σπίτι λόγω του χιονιά και συμπλήρωνε δύο ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, από το βράδυ της Κυριακής. Οπως μας μετέφερε ο γνωστός της οικογένειας, επικοινωνούσαν συνεχώς με τις αρχές, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Εξέφραζαν την αγωνία ότι λιγοστεύει επικίνδυνα η μπαταρία του κινητού και θα μείνουν χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καταγγέλλοντας φίμωση του σώματος, όταν ο περιφερειάρχης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια».
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πατούλης άμοιρος πασών των ευθυνών!
Καλείται ο περιφερειάρχης Αττικής να αναλάβει τις ευθύνες του για το χάος που επικράτησε στο Λεκανοπέδιο στη διάρκεια της κακοκαιρίας και ο Γ. Πατούλης επιμερίζει τις ευθύνες προς πάσα άλλη κατεύθυνση, ακόμα...
Πατούλης άμοιρος πασών των ευθυνών!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένουν χωρίς ρεύμα 15 σημεία της Αττικής
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ μόνο το 80% του δικτύου ηλεκτροδότησης της Αττικής έχει αποκατασταθεί πλήρως από χθες, ενώ υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς ρεύμα.
Παραμένουν χωρίς ρεύμα 15 σημεία της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι της Αττικής μετά το πολύωρο έμφραγμα
Οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά παραλύσει χθες, τίθενται ξανά σε λειτουργία μετά τα βάσανα που τράβηξαν χιλιάδες πολίτες από την κακοκαιρία.
Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι της Αττικής μετά το πολύωρο έμφραγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας